Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea, Jordan

Velvære i Babylons Haver

Dødehavet er det laveste punktet på jordkloden med sine 440 meter under havflaten. Men her på Jordans side ligger Kempinski Hotel Ishtar, og da er det ikke så langt til himmelen likevel. Hotellet minner sterkt om Babylons Haver og har utsiktspunkter som tar pusten fra deg. Men pusten finner du igjen i deres praktfulle spa, The Ishtar Spa by Resence.

 

Midtøsten! Nærmest synonymt med konflikter og krig, tenker du. Tenker vi alle! Men det er ikke bare sant. Midt inne mellom Syria, Israel, Egypt, Saudi Arabia og Irak ligger en fredelig oase og en kulturskatt av et land – Jordan. Og Gudene vet hvordan, men Jordan har klart å holde fred i sitt vakre land. Helt sikkert også fordi de har hatt sin ekstremt populære og elskede konge, Kong Hussain som klippe og trygg leder gjennom 47 år, og nå hans sønn Kong Abdullah som fører sin fars milde styresett videre i en moderne og fremtidsrettet drakt – og snart er like populær som sin far. Men Jordan preges selvfølgelig av konfliktene, terrorhandlinger og borgerkrigene i nabolandene. Landet slås i hartkorn med alle bråkmakerne, og turistene svikter takket være uvitenhet. Turistbesøkene har falt med hele 65 prosent de siste par årene, som er svært alvorlig for dette lille landet.

Fredelig land

Men det er fred i Jordan, menneskene er vennlige og gjestfrie, smilene sitter løst, kvaliteten på mat og hoteller er høy og kulturskattene mange. Dessuten er landet faktisk et yndet dykkeparadis med sine strender langs Akababukta innerst i Rødehavet og frodige og vakre korallrev. Her har Jordan 40 km kyst, og her ligger den lille solskinnsbyen Akaba med sine 100 000 innbyggere og sine mange arkeologiske utgravinger – blant annet ruinene etter verdens nest eldste kirke, helt sør i Jordan, i skjæringspunktet mellom Israel, Egypt og Saudi-Arabia. Det er ikke mer enn 22 år siden fredsavtalen mellom Israel og Jordan ble signert her den 26. oktober 1994, med president Bill Clinton og Kong Hussein som vitne. Og helt siden har Jordan levd i fredelig sameksistens med sine naboer.

Men jeg merker godt at jeg er i et litt urolig hjørne av verden. På den tre timer lange kjøreturen fra Akaba nordover til Dødehavet blir vi stadig stoppet på sjekkpunkter, og når vi svinger inn på hotellet er det en grundig kontroll av bilen med speil langs undersiden, sjekk av kofferten og papirer, luktsensor og deretter gjennom en metalldetektor før jeg er inne i resepsjonen på Kempinski Hotel Ishtar. Men herfra og ut er det bare smil og vennlige mennesker i hotellet, og omsorg og varme hender i spaet.

Babylons hengende haver

Kempinski Hotel Ishtar er stort – i hvert fall i omfang. Her er det 335 rom fordelt på alt fra rom i hovedbygningen til mindre enheter og villaer spredt i mange etasjere nedover skråningen mot Dødehavet. Hotellet er bygget over samme lest som man tenker seg Babylons hengende haver i det gamle Mesopotamia mellom 600 og 500 fkr var gjort. Ingen har faktisk sett de hengende havene, så beskrivelsene er gjort ut fra fantasier om hvordan det må eller kunne ha sett ut. Det er ikke sikkert at Babylons hengende haver har eksistert i det hele tatt, men når jeg ser illustrasjoner og tegninger av havene fra den gangen, så er det ikke så ulikt Kempinski Hotel Ishtar. Hotellet er et oppkomme av flislagte veier som snirkler seg frem mellom de mange bygningene, trapper som snor seg oppover langs skråningen, bugnende blomsterbed, fossefall, trær og haver – både hengende og liggende. Her er 700 år gamle oliventrær, mengder av palmer, eukalyptustrær, sitrontrær, flammetrær, akasier og sikkert mange fler. Hele hotellområdet er flislagt med polerte brunspraglede kalksteinsfliser, bygningene er sandfargede, bassengene er grønne og kvaliteten på alt som er gjort er den aller beste. Så også i rommene – men med en gjennomført og litt overraskende, men etter hvert passende retro stil. Her går fargene i brunt, beige og lyseblått, men vinduene og glassdørene ut til den trivelige balkongen bader rommet i lys. Fra terrassen, eller etasjen, hvor mitt rom ligger er det en lang trapp opp til spaet, en fin liten trim før timene på behandlingsbenken.

Gode produkter og sitrontrær

Og hvilket spa dette er! Hele 10 000 m2 fordelt på tre etasjer. Flotte kvadratmetere er det også, selv om jeg kan se at de allerede etter ti år har begynt å få en patina av retro respekt og kanskje trenger en liten ansiktsløftning. The Ishtar Spa by Resense ligger i en egen sidebygning til hotellet, men i den samme bratte skråningen. Resepsjonen ligger i øverste etasje. Et rundt rom med shop langs veggene med hyller fulle av gode produkter som Phytomer og Dødehavsproduktene C Product, en buet sofa og sittegruppe og en rund resepsjonsdisk i sentrum – full av jenter med varme smil. Innenfor resepsjonen ligger spaets fine lounge med grå sofagrupper på lys parkett, afrikanske skulpturer, magasiner, bøker, sitronvann, Dilmah te fra Sri Lanka og klassisk musikk som flommer inn i rommet i flyt med solskinnet gjennom de store vindusflatene ut mot en have med gressplener delt opp av grunne vannspeil og med den aldeles praktfulle utsikten over Dødehavet. Haven i første etasje, som også ligger høyt over Dødehavet, har dessuten en fantastisk have full av sitrontrær som dufter intenst deilig når de blomstrer hvitt i mars. I disse havene er det en skjellsettende opplevelse å nyte solnedgangen og den meditative stillheten når solen sender sine siste røde stråler over vannflaten før det myke mørket omfavner deg. Det er ubeskrivelig deilig og gir en dyp ro i sjelen spesielt etter en behandling – for eksempel en Renaissance, en av spaets signaturbehandlinger.

Knirkende trebenk

Jeg har bestilt The Renaissance fra deres fyldige og gode meny, og Nok fra Thailand dukker opp i loungen hvor jeg sitter med litt frisk frukt og et liten shot med Elder berry, appelsin, sitron, mint og honning. Og det skal vise seg at Nok er langt mer verdifull enn den norske kronen for tiden. Hun ler i heisen når jeg forteller henne at hennes navn er synonymt med den internasjonale betegnelsen på den norske valutaen. Vi går av i andre etasje og Nok fører meg inn i et av de ti behandlingsrommene – et stort dunkelt belyst rom gjennom stearinlys i nisjer i de hvite murveggene. Gulvet er en kombinasjon av lys parkett og grå betong, og midt i rommet står en massasjebenk redd opp med hvite laken og beige frottehåndklær. Og jeg blir nokså forbauset. Jeg hadde ventet meg en moderne benk i skinn med heiseanordninger, varm, myk og god. Men her har de valgt den tradisjonelle brune trebenken slik de gjerne bruker i Ayurvedabehandlinger i India eller på Sri Lanka – enkel og ordentlig retro. Jeg skifter der i det lille garderoberommet og klatrer opp på trebenken som har en passe myk madrass og knirker lavt under vekten når Nok legger tyngde i massasjen. Og det gjør hun når de innledende ritualene med beskrivelse av behandlingen jeg skal få, noen spørsmål om presstyrke og områder jeg vil unngå eller ha fokus på og inhalering av duft som åpner luftveiene og roer ned er unnagjort.

Rydder opp

Hun varmer opp musklene med noen gode grep gjennom håndkledet, legger innpakkede varmeflasker på ryggen min for å løse opp dypt i muskulaturen, masserer føttene mine med fuktige varme håndklær og begynner behandlingen med en tørr, stiv børste for å få fart i blodomløpet i huden og børste vekk døde hudceller. Etter å ha børstet bena tar hun for seg ett og ett, og jeg kjenner straks at dette er en meget rensende og god massasje. Nok har sterke hender og bruker dem i faste, strykende bevegelser. Hun bruker fingrene langs kroppens meridianer, når dypt inn, henter frem alle uhumskheter og giftstoffer som måtte befinne seg i kroppen min og fører dem ut gjennom føtter og hender. Jeg kan virkelig kjenne hvordan hun rydder opp og trekker alt ut av kroppen. Dette er Nok ordentlig god på. Hun bøyer og strekker meg i de mest umulige stillinger før jeg vender om.  Så legger hun varmeflasker under skuldrene, nakken og på magen min og gir meg samme gode, dype og rensende behandling på forsiden. Hendene får en grundig omgang, som jeg setter stor pris på, og skuldre og nakke – før hun avslutter med en deilig hodebunnsmassasje. 90 minutter med ren velvære. Jeg er varm inn til benmargen, føler meg ren tvers igjennom og har en deilig ro i sjelen når jeg setter meg ut i haven med en kopp varm ingefærte, høyt over Dødehavet og mediterer i solnedgangen mens fuglene synger dempet for meg. Det kan ikke bli stort bedre enn dette!

Flyter som en dupp

Dødehavet er det laveste punktet på jorden med sine 440 meter under havflaten, og punktet blir stadig lavere – med en meter i året for å være temmelig nøyaktig. Årsaken er at Jordan River er omdirigert og leverer mindre vann, jordkloden blir varmere og de varme kildene som leverer mineralrikt vann og salter tørker inn. Når vannet synker med én meter i året betyr det at Dødehavet er tørrlagt om 400 år. Den gode nyheten er at staten Bahrain har signalisert at de vil sponse et prosjekt for å få vann fra Rødehavet til Dødehavet. Men da tynnes det salte og mineralrike vannet ut og attraksjonen blir neppe helt den samme. Men fortsatt blir Dødehavet det laveste punktet på jordkloden. I mellomtiden kommer turister hit for å kurere hudproblemer eller dempe leddplager – eller rett og slett for å oppleve å kunne flyte på vannflaten mens du leser avisen, eller Great Spa & Health! Det er virkelig tilfellet – jeg flyter som en dupp! En nesten uvirkelig følelse, men hold vannet borte fra øynene, for det er så salt at du kjenner hver eneste lille skrape i huden eller sår på kroppen som en sviende smerte!

Mer velvære

Med gårsdagens deilige opplevelse friskt i minnet er jeg tilbake i spaet. Denne gang er det blide lille Nina fra Thailand som tar hånd om meg. Hun er ikke så stø i engelsk, men instruerer meg så godt hun kan, og beskriver behandlingen for meg. Jeg skal ha en Detoxifying Swathe – en wrap eller innpakning med leire hentet direkte fra Dødehavet, som trenger inn i huden, renser og er godt for blodomløpet – og deretter en Arabian Massage.

Nina har gjort alt klart og setter i gang med den beksvarte gjørmen. Hun smører meg inn fra hake til tåspiss, og passer hele tiden på å dekke til de delene av kroppen som er smurt inn så jeg ikke fryser. Og når jeg er skikkelig innsmurt og svart over det hele pakker hun meg godt inn i laken, håndklær og plast, og jeg nyter varmen og en fabelaktig hodebunnsmassasje i 45 minutter mens jeg flyter inn og ut av søvnen.

Etter en oppfriskende dusj er jeg klar for en tradisjonell arabisk massasje, og Nina gyver løs på kroppen min. Hun er opp og ned på benken, bruker kroppstyngden, sine sterke hender, underarmene og albuene i en fin kombinasjon. Og teknikken er nokså annerledes enn jeg er vant til. Hun jobber med muskelhinnene – sørger for å strekke dem og myke dem opp slik at musklene innenfor får friere bevegelse. Og det gjør hun gjennom en helt spesiell stryk-teknikk hvor hun samtidig skiller musklene fra hverandre med fingrene, bearbeider dem enkeltvis og rydder godt opp. Først på langs og så på tvers, og hun finner punkter der ingen fingre har vært, og som er såre og stive. Nina er dypt konsentrert, dedikert, jobber stille og fint, har god balanse og mye kraft og omsorg i den lille kroppen. Og når jeg vakler ut etter to timer, kjenner jeg at jeg har fått en god porsjon oppbyggende juling.

Og da føles det godt å kunne velte seg ned på solsengen ved et av hotellets mange bassenger. Jeg velger det runde bassenget i sentrum av hotellet hvor vannflaten i bassenget går i ett med Dødehavet nedenfor og med fjellene på israelsk side som flott bakteppe. Sjelden har jeg ligget på en mer behagelig solseng. Den er i lys rotting, formet etter kroppen og med en myk, deilig frottétrukket madrass. Med tykke beige badehåndklær og en herlig steak sandwich til lunsj servert under en hvit parasoll, er livet ved bassenget super deilig etter den to timers behandlingen i spaet.

Litt for ansiktet også

Siste dagen, etter flere dager i solskinnet og med det feite saltet fra Dødehavet, er det ansiktets tur. Det vil si, litt for kroppen også. I dag er det blide Sunan som skal ta hånd om meg, og hun begynner det hele med en 30 minutters saltskrubb. Med salt fra Dødehavet, selvfølgelig. Grov og god, som løser opp og fjerner soldøde hudceller og tilfører næring til hud og blodomløp. Og jeg kan formelig kjenne hvor godt dette gjør for meg. Og i dusjen kjenner jeg allerede hvor myk og glatt huden er blitt. Men for at ikke saltet skal tørke ut huden smører Sunan meg inn med en duftende moisterizer før hun tar for seg ansiktet mitt. Og det er nesten utrolig å oppleve overgangen fra sterke hender som skrubber og masserer til myke og følsomme hender som steller med ansiktet. Først en rensekrem og deretter en exfoliation som gjør klar til masken av leire fra Dødehavet. Alle produktene i denne behandlingen er fra C Product, Dødehavets egne produkter – breddfulle av næring. Mens masken og noen fuktige og kalde øyelapper får gjøre underverker, bruker Sunan sine hender til en aldeles deilig massasje av mine armer, hender, fingre, føtter og tær. Masken fjernes og hun byr på litt god, oppstrammende ansiktsmassasje og tar en tur opp i hodebunnen min også før hun smører ansiktshuden inn med fuktighetskrem og litt krem for øynene. Og voila! Jeg er som ny! Hele jeg er som ny etter tre dager med reinspikka velvære og luksus i Kempinski The Ishtar Spa by Resense.

Med ro i kropp og sjel

Og hver kveld sitter jeg på den store flotte terrassen utenfor Sumerian Bar, høyt oppe i hotellet med den fantastiske utsikten over Dødehavet, og nyter et glass rosevin i den praktfulle solnedgangen og stillheten bare brutt av fuglene som synger dempet for solen som går ned bak åsene i Israel. Når solen har gitt dagen til kvelden, rusler jeg ned de utvendige trappene, gjennom havene, forbi bassengene og ned til den herlige italienske restauranten Ashur. Her hygger jeg meg i den myke, mørke aftenen, med deilige retter og avkjølte viner, med varm bris inn fra Dødehavet og stjernehimmelen som vakkert bakteppe – med ro i sjel og kropp. Sånn er det på Kempinski Ishtar ved Dødehavet, og sånn var det helt sikkert i Babylons Haver.

Verdt å vite:

Great Spa & Health valgte å fly med Turkish Airlines via Istanbul til Akaba. Daglig avgang kl 18:00 og pris fra ca kr 4.400. www.turkishairlines.com.

Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea er et meget vakkert 5-stjernes hotell i terrasser i skråningen opp fra Dødehavet i Jordan. Hotellet har en rekke restauranter, flere bassenger og store frodige haver. Dessuten et av landets største og beste spa, The Ishtar Spa by Resense på 10 000m2 og med 20 behandlingsrom. Spaet ble kåret til Jordans beste spa i 2015. Bestilling og priser på www.kempinski.com/en/dead-sea/hotel-isl.

United Spirit Nordic i København er spesialister på Jordan. De samarbeider med Tania Tours i Jordan, og sammen kan de bidra med all den info og hjelp du trenger til din reise til landet. Se www.unitedspiritnordic.com og www.taniatours.com.jo.

 

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 11.06.2017
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Kempinski Hotel Ishtar og Terje Myklebost

See more

Advesting