Marienlyst Strandspa, Helsingør

Spa with a view

Selv om Marienlyst Strandhotel er stort med 225 nyrenoverte gjesterom, så er atmosfæren og følelsen av et dansk badehotell fortsatt der - med sine stripete tapeter, stripete møbler, lekre naturlige tregulv, verandaer, strandfasiliteter og beliggenheten i sjøkanten like nord for Helsingør. Og med en utsikt som tar pusten fra deg har de selvsagt etablert et spa her – Strandspa.

 

Et spa med den samme utsikten mot Sverige. I dette tilfellet mot Helsingborg i Sverige, for Marienlyst Strandhotel ligger bare noen minutter nord for Helsingør med bare noen få nautiske mil over Øresund til söta bror. Selv sier danskene at svenskene er heldige og har den beste utsikten – til Helsingør!

Kronborg Slott og Hamlet

Marienlyst Strandhotel er et ordentlig gammelt og ærverdig hotel, bygd i 1861. Et hotell hvor de kongelige gjerne kom for å nyte strandlivet, selv om praktfulle Kronborg Slott ligger noen få steinkast i sør. Hotellet har sitt eget slott, Marienlyst Slott like borti skogen. Men det er liksom Kronborg som gjelder i Helsingør. Et fantastisk slott reist av Kong Frederick II i 1585 og som ligger meget strategisk til ytterst på odden mot Øresund. Jeg svinger innom slottet og får med meg forestillingen om Shakespears Hamlet som hver dag spilles i den flotte ballsalen. Like bortenfor slottet, litt nærmere byen får jeg øye på Museet for Søfart, som faktisk er bygget i en gammel skipsdokk under jorden for ikke å forstyrre utsikten til slottet – og som har mottatt en rekke arkitektpriser. Imponerende, både slottet og museet!

_G1_8898_High

Holder på historien

Men Marienlyst Strandhotel er som et slott i seg selv – et lekkert hotell med alt fra praktfulle konferansefasiliteter og ballsaler til gourmetrestaurant og et fantastisk spa. Det meste er renovert, men fortsatt er den storslåtte og bevaringsverdige Kongetrappen intakt. Og forhåpentligvis forblir den intakt. Den bukter seg opp fra første etasje og deler seg elegant fra andre til tredje etasje, med purpurrødt teppe med små gule kroner. Kronen går igjen i teppene i hotellet, enten teppet er purpurrødt eller kongeblått. Jeg bor i tredje etasje, i en nydelig juniorsuite med flotte lyse tregulv,  stue med nydelige smalstripete lenestoler og sofa i hvitt og grått og stripet tapet i krem og lyseblått. Doble smårutete dører tar meg inn til soverommet, et trinn opp, og her er sengen vendt mot utsikten, et mørkt mønstret badekar på løveføtter plassert ved vinduet ett trinn ned og en hvit marmorvask i en nisje i veggen. Men det er også et lukket badeværelse med ditto marmorvask, små hvite rektangulære fliser på veggene og lekre mønstrete gulvfliser i blågrått, som går igjen under badekaret ved vinduet. Fra begge rommene fører dører ut til den smale verandaen med praktfull utsikt over Øresund til Helsingborg og sydover mot Kronborg Slott bare minutters gange fra hotellet.

Marienlyst Strandspa

Etter turen langs stranden inn til Kronborg Slott og Hamlet forestillingen, og turen tilbake, er jeg klar for en tur i spaet. Og jeg blir helt satt ut når jeg tar trappen til andre etasje og får se Marienlyst Strandspa. For at det var så flott hadde jeg aldri drømt om. Men når jeg ser det, og ser utsikten, så tenker jeg at det var på høy tid at denne utsikten fikk et spa! Strandspa ble åpnet for få år siden og byr på det meste og det beste et spa kan by på – et fantastisk lyseblått basseng hvor du kan strekke godt ut, super elegante og store hvilesenger i mørkt tre med hvite madrasser langs bassenget, en innbydende kafé på den andre siden hvor de serverer alt fra østers til salater og smørbrød, fire fotbasseng i kobber og med skrubb, noen trinn opp til en mezzanin med doble hvilesenger foran de skyhøye vinduene – og utsikten! Som tar pusten fra deg! Over det blå Øresund, med hvite seil under blå himmel, hvite sandstrender, Helsingborg på den andre siden, og ikke minst til Kronborg Slott som reiser seg stolt i horisonten.

JW_WpllusB_2038 2_High

Det måtte jo bare legges et spa her! Og på treplattingen like nedenfor vinduene er det to nedsenkete jacuzzier, et smalt overflow basseng, et massasjebasseng og en trapp ned til en strandbadstue hvor det arrangeres saunagus. I Strandspa er det selvfølgelig alle former for badstuer, noen av dem med utsikt, og tar du trappen opp så kommer du inn i en fantastisk peisestue med stillhet, deilige sittegrupper og hvilesenger som selvfølgelig også vender mot utsikten. Her er alt planlagt ned til minste detalj. Selv flisene på veggene er nydelige – store lyse, vakre fliser, matte med diskret mønster. Lekkert til flotte bambusmøbler i venterommet. Og prikken over i’en i Strandspa er deres Kobberspa. Hvor innredningen er mer rustikk med mye kobber og irrgrønt. Tanken bak kobberet er det faktum at mennesker i all tid har gått med kobber på seg i form av armbånd eller halskjeder fordi kobber bidrar til å dempe smerte og rense blodet. Derfor etablerte de et kobberspa på Strandspa – hvor du også legger egen ansikts- eller kroppsmaske i en rassoul og lar masken virke i et dampbad. Marienlyst Strandspa har det meste – og mer enn de fleste!

Litt for hendene først

Og så har de Charlotte! Min terapeut; som er stolt av spaet, glad i jobben sin og som viser meg rundt før hun fører meg inn i ett av de seks behandlingsrommene. Et nydelig rom det også, med et fantastisk gulv av grovhakkede, gulspettede granittfliser. Hele dette spaet oser av kvalitet og god smak. Også når det gjelder behandlinger. Charlotte beskriver massasjen jeg skal få, som har det løfterike navnet Håb, og vi velger massasjeolje. Hun er nøye på å forklare hva de forskjellige produktene gir av følelser, og vi faller ned på en litt energigivende sitrusolje fra danske Karmameju. Men her in spaet begynner behandlingene alltid med et lite håndritual hvor hendene mine vaskes med duftende såpe og masseres med en myk håndlotion før jeg legger meg på benken med ansiktet opp.

Håb i hengende snøre

Charlotte tar frem to børster med mellomstiv bust og tørrbørster kroppen min fra føttene til hake med raske, korte strøk, så jeg virkelig kjenner hvordan blodomløpet øker, nervebanene åpnes og tørre hudceller børstes vekk. Jeg snur meg rundt og hun gjentar øvelsen på baksiden, helt opp i hårfestet og fortsetter med fingrene litt godt oppe i hodebunnen. Huden min gløder og jeg er fullstendig avslappet og da er det vel Håb i hengende snøre når Charlotte går i gang med massasjen. Jeg trekker pusten dypt tre ganger og åpner luftveiene med en duft av mynte, og så begynner Charlotte å jobbe seg oppover fra føttene, masserer såre legger, gir lårene en god omgang og sørger så for å løse opp musklene i ryggen, skuldre og armer. Hun jobber med lange, tunge og dype stryk. Rolig og målbevisst. Og jeg kan formelig kjenne hvordan slagg- og giftstoffer nærmest skyves ut av kroppen og hvordan muskler mykner og senefester tøyes og blir ettergivende. Hun veksler på å jobbe dypt og intenst til å glatte ut og lindre. En perfekt kombinasjon.

JW_WpllusB_2941_High

Fornyet ansikt

Når hele kroppen har fått sitt, gjør Charlotte klart for en ansiktsbehandling. Solen har vært intens i sommer, og de fleste av oss kan trenge å få ordnet litt opp i tørr og solbrent hud. Og i behandlingen Håb ligger det en halv time for ansiktet, som begynner med en Muse rensebalm og en Now cleansing gel, begge fra Karmameju. Deretter legger Charlotte på en Proud exfoliating maske, kjølig, effektiv og god. Og mens den får virke tar hun for seg føttene mine. Og det er ikke bare en myk, fjærlett fotmassasje. Nei, hun går dypt i en sterk og vond refleksologiseanse, hvor jeg kroer meg når hun treffer de såreste punktene under fotsålene. Det kjennes som om føttene står i brann. Men du verden, så godt det gjør likevel – etterpå! Så er Charlotte på ansiktet mitt igjen. Exfoliationkremen har fått virke dypt, og nå maserer hun hele ansiktet med kremen og sørger for at døde hudceller forsvinner og at den «nye» huden får glød. Kremen tørkes av og Charlotte tørrbørster ansiktshuden med en litt mykere børste enn kroppsbørstene, og booster blodomløpet og nervebanene i ansiktet. Så er vi ved avslutningen med Change ansiktsolje, Wow ansiktsmist og tilslutt Silk fuktighetskrem. Alt gjort grundig og med Charlottes dyktige og følsomme fingre. Dermed rusler jeg ut til hvilesengen med den fantastiske utsikten, på fornyede føtter, med en myk og varm kropp og et ansikt som er gjort klart for norsk høst. En dypgrønn shot av Spirulina tilsatt appelsin, litt frukt og usaltede nøtter – og utsikten til vakker skumring over Øresund, og jeg føler meg som et nytt menneske – og klar for en gourmetmiddag i Brasseriet.

Et herremåltid

Jeg bevilger med en skumringstime på verandaen utenfor værelset mitt, med et glass frisk riesling, mens jeg beundrer solnedgangen som farger himmelen og godværsskyene over Sverige rosa. Og da lysene kommer på i Helsingborg, vinden løyer og bølgene slår mykere mot stranden, skifter jeg til middag. Brasseriet har inngang fra hotellets store frokostrestaurant. Og det er et hyggelig lokale som minner om flere telt som er slått sammen. Dermed sitter gjestene i forskjellige avdelinger, som likevel er åpne mot sentrum, men også omgitt av glassvegger ut mot stranden og Øresund. Noe som gir en fin følelse av intimitet og nærhet til naturen. Møblene er som gode lenestoler i forskjellige gråsjatteringer; og bordene i naturtre, som kler hotellet godt. Og her regjerer kjøkkensjef Casper Sobcyk, den dyktige unge chef’en som kom fra København restauranten Søren K, er på det danske kokkelandslaget og har bygget et godt team her på Marienlyst Strandhotel. Han er ambisiøs og ser selvsagt mot stjerner. Og det forstår jeg godt når jeg ser menyen og får gleden av å smake hans retter.

Marienlyst_RAISFOTO_1112

Mye handler selvsagt om havets delikatesser her på Marienlyst. Så av en litt uoversiktlig meny velger jeg kaviar, urtevaffel og røkt creme fraiche til forrett, servert på blankskurte stener fra stranden og bakt stekt helleflyndre med løk, grov potetstappe, som er så populært nå, og en deilig kremet urtesaus til hovedrett. Til dessert – kokos, kokos, kokos – i alle varianter fra sorbet til mousse og servert i en kokosnøtt, selvsagt. Champagne til kaviaren og en deilig, myk sancerre til resten. Et herremåltid i elegante, men uformelle omgivelser, og med en betjening av trivelige dansker som gjorde kvelden og hele oppholdet på Marienlyst Strandhotel til en meget hyggelig opplevelse. Dermed er det bevist at det er deilig å være norsk i Danmark!

Verdt å vite:

Great Spa & Health valgte å fly med SAS til København. Se avgang og priser på www.sas.no. Fra København Lufthavn går det tog direkte til Helsingør. Ellers koster leiebil fra ca kr 1.500 for en uke. Minste kategori (Avis).

Marienlyst Strandhotel ligger et par steinkast nord for Helsingør med gangavstand langs stranden inn til Kronborg Slott. Hotellets Strandspa er et av de nyeste og beste i Danmark og har en fantastisk utsikt over Øresund til Sverige. Spaets lille perle er deres Kobberspa. Se mer informasjon på www.marienlyst.dk.

Besøk også nettsidene til Visit Nordsjælland på www.visitnordsjaelland.com. Der vil du finne alt du trenger å vite for dine utflukter til interessante opplevelser og steder på Nordsjælland.

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 09.12.2018
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Marienlyst Strandhotel

See more

Advesting