Aruba

One Happy Island

Bon bini, Papiamento, Aruba Ariba, Ana Banana, Mambo Jambo, One Happy Island! Glade og morsomme ord fra Aruba. One Happy Island! - sjelden har en slogan passet bedre på en øy eller et land. For det er nettopp dét Aruba er – en lykkelig øy, en solfylt liten øy i det Karibiske Hav – full av glede, glade mennesker, glade farger – og massevis av nytelse og velvære.

 

Snaut 110 000 utadvendte og gjestfrie mennesker bor på denne lille landstripen et par mil ut i havet fra Venezuela. Tre mil lang og ni kilometer bred! Her har de bodd siden øya ble oppdaget av den spanske oppdageren Alonso de Ojeda i 1499. Det vil si, 4000 år tidligere skal Caquetio indianerne ha ankommet øya, høyreiste og staute indianere som spanjolene tok med seg som slaver til det som i dag er Haiti, etter at de erklærte Aruba for en ”ubrukelig” øy. De fant verken gull, vann eller andre verdier på øya, så de dro videre. I 1605 tok nederlenderne kontroll over øya inn til engelskmennene gjorde krav på Aruba i 1805. Det varte bare i 11 år, for i 1816 var nederlenderne tilbake, og Aruba ble etter hvert en del av de Nederlandske Antillene sammen med Curacao, Bonaire, St. Maarten, Saba og St. Eustatius.

Fargerikt flagg

I dag er Aruba ikke lenger en del av de Nederlandske Antillene. Det er stolte og sterke mennesker som bor på øya, så de krevde større selvstendighet, brøt ut og etablerte sin egen folkevalgte øyregjering med 21 representanter – men tilhører likevel fortsatt det nederlandske kongedømmet. Selv om øya også har sitt eget flagg – fargerikt det også, med en rød stjerne som representerer indianernes blod, en hvit ramme rundt stjernen som symboliserer fred, lys blå bunn som er havet og to gule striper som representerer solen og gull. For det ble omsider funnet gull på øya, på nordsiden av Aruba. I 1824 ble det oppdaget gull like under overflaten, og optimismen rådet. Men jo dypere de gravde jo mindre gull fant de. Totalt hentet de ut et par hundre kilo gull – og det var det. Men fortsatt står ruinene fra bygningene på sletten ved det frådende havet, Arubas Fort Knox, og skraper du litt i overflaten finner du bittesmå glitrende gullfragmenter. Men innbyggerne måtte se seg om etter annet levebrød enn gull. Aloe, som ble introdusert til Aruba i 1850, ble noe av løsningen. Aloe Vera planten trivdes så godt på Aruba at øya en periode var verdens største eksportør av Aloe.

Satser på turisme

Men det var først med etableringen av oljeraffineriet i 1924 at velstanden på øya skjøt fart. En stund. Men med stor konkurranse og synkende priser, kombinert med overproduksjon, stengte raffineriet i 1985, og Aruba satset knallhardt på turisme. Fra 1985 til i dag har antallet besøkende til Aruba økt fra drøye 200 000 til over millionen, og turisme står i dag for den største delen av øyas økonomi. Og når det gjelder Aloe så har produksjonen tatt seg kraftig opp og denne lille øya forsyner store deler av USA og andre land med noen av de beste hudkremene og solkremene i verden. Og det kan du trenge på en solrik øy som Aruba.

 

96 nasjonaliteter

Navnet Aruba skal stamme fra indianerne, og ingen kan fortelle meg hva navnet betyr. Men det spiller ingen rolle. Innbyggerne er stolte både av navnet, av øya si og av opprinnelsen, som i dag er en fin blanding av Caquetio indianerne, afrikanske og europeiske røtter. Men samtidig tiltrekker Aruba mennesker fra hele verden, både besøkende og dem som slår seg ned for godt. Oljeindustrien trengte arbeidsfolk, og det samme gjør turistnæringen. Så man regner med at Aruba i dag huser rundt 96 nasjonaliteter som bor og jobber på øya. Hele Aruba er en melting pot og en eksplosjon i farger. Husene er i mur, er lave og er malt i alle regnbuens farger, både i pastell og sterke farger, som lyser opp i terrenget. Det har vært en enorm utvikling i bygging av boliger de siste 15 årene. Stadig flere velger denne øya som sitt andre hjem og investerer i et hus eller leilighet her. Nye boligkomplekser skyter i været og tilbudet er mangfoldig, fra eneboliger og leiligheter i lukkede områder til enkeltstående villaer eller leiligheter integrert i den lokale bebyggelsen. Det bygges også rundt golfbanene og med flott utsikt til havet. Men de rene strandtomtene får du ikke kjøpt. På Aruba er alle strendene offentlige og til fri bruk både for lokale og turister.

Flotte hoteller og vakre strender

Og hvilke strender det er på Aruba! Lange, hvite, solrike og innbydende mot det friske, turkise karibiske havet. De ligger på rekke og rad langs syd- og nordvestkysten – Eagle Beach, Palm Beach, Malmok og Arashi Beach, og mange, mange flere. Aruba kan skilte med rundt 25 hoteller med fire og fem stjerner, og totalt rundt 10 000 gjestesenger inkludert de mindre hotellene, timeshare og privat utleie. Og de fleste av hotellene ligger langs nordvestkysten fra hovedstaden Oranjestad og nordover. En nokså kort landstripe, men med en sammenhengende lang hvit sandstrand, livlig shopping og fullt av gode restauranter og aktivitetstilbud.

New kid in town

The Ritz-Carlton Aruba er det nyeste tilskuddet på øya, og sannsynligvis det beste og flotteste av de store hotellene på øya – og med det største og beste spaet. Hotellet ligger som det øverste på sandstranden langs nordvest kysten, rett på stranden bak en lekker have med to svømmebassenger, cabanas og solsenger og med en frodig skog av fredete mangrovetrær på deler av stranden. Et nydelig hotell preget av deilige duse jordfarger, elegant, men ikke prangende, fire gode restauranter og 320 gjesterom. 55 av dem er suiter, og alle rommene har store, gode terrasser og utsikt til det Karibiske Hav.

Lekkert spa

Og så er det spaet, The Spa at Ritz-Carlton, Aruba! Et praktfullt spa med en stor, åpen og bugnende shop full av produkter fra Voluspa, Éminence, Body Bliss, Pure, Mio, Coola og Eshave for menn. Nok å velge i! Innerst i shop’en ligger resepsjonen hvor trinne og blide Emily tar i mot, sjekker meg inn og foreslår en av deres signaturbehandlinger – Aruba Divi Divi Massage. Og da blir det 80 minutter i Mavis kyndige hender. Etter at jeg har skiftet til en lys beige badekåpe i silke og frotté i den innbydende garderoben full av remedier for hud, kropp og barbering, venter hun på meg på den andre siden. Godt oppe i årene til å være terapeut, men med mengder av erfaring. Hun er opprinnelig fra naboøya Curacao, men har bodd på Aruba i 20 år – og jobbet som terapeut i spaet her siden hotellet åpnet for tre år siden. Hun fører meg inn i et av de 12 behandlingsrommene, med dempede jordfarger her også, og beskriver behandlingen jeg skal få. Divi Divi er Arubas nasjonaltre. Det kjennetegnes ved at trekronen er blåst hele skjev i den konstante vinden fra nordøst, som en «bad hair day», som de sier her. Massasjen jeg skal få har fått navnet etter dette treet fordi oljen som brukes er hentet fra nettopp Divi Divi, og skal være en perfekt massasjeolje med god effekt for hud og helse. Mavis forteller at teknikkene som brukes i massasjen, rytmen med kombinasjon av raske og rolige tak og kraften fra dyp til lett, er utviklet av terapeutene i spaet og tilpasset oljen fra treet.

Dyktige Mavis

Og det er nettopp slik Mavis masserer. Det hele åpner med at hun legger varme, fuktige omslag rundt føttene mine, og vasker dem godt. Deretter får de samme føttene en deilig innledende massasje før hun tar for seg ett og ett ben. Og det er her jeg kjenner at hun bruker teknikken med variert rask og rolig rytme og lett og dypere grep. Hun kombinerer også med stryk og punktmassasje og konsentrerer seg om muskler og senefester som tradisjonelt er utsatt for stress og stivhet. Jeg kan kjenne at Mavis er en erfaren terapeut som kjenner kroppens muskelgrupper godt. Ryggen får sitt også – i kraftige og lette krysstak, frem og tilbake, og langs ryggens meridianer. Hun har sterke og følsomme hender som leter seg fram til mine ømme punkter, bearbeider disse godt og løser godt opp i stivnede muskler etter den 12 timer lange flyturen fra Oslo. Mavis er dyktig. Forsiden får også en god omgang, hender og armer, brystkasse og nakke – og hun avslutter med en myk og følsom hodebunnsmassasje. Divi Divi oljen er god og Mavis er flink, så når jeg legger meg på den elegante hvilesengen i beige bomullsstoff i hvilerommet, med et glass vannmelonjuice, så kjenner jeg hvordan stress og plager har forduftet. Og når hun byr på en Oxygenbar, så takker jeg ja til det også. Her er det fire stasjoner med fire glass med farget væske i hvert. Titlene er Water, Fire, Earth og Sky og hvert glass har navn som Ocean Mist, The Grove, The Beach, Zen osv. Jeg velger Zen i stasjonen Water og får på plass en slange til nesen. Boblene skaper en mild damp som jeg inhalerer. Denne dampen gjør underverker med alt fra konsentrasjon, energi og smerter til å forbedre kvaliteten på fordøyelse, søvn og immunforsvaret. Alt ettersom hva du velger og hvilke resultater du ønsker. Et deilig lite kvarter med Zen, etter en herlig Aruba Divi Divi massasje, og jeg er et nytt menneske.

CF023407

Manchebo – med sjel

Manchebo Beach Resort & Spa er et herlig lite hotel, firestjerner, det eldste hotellet på denne kysten, og helt annerledes enn Ritz-Carlton. Manchebo feirer 50 år i år og skal holde den store jubileumsfesten i desember. Det var da det første ekteparet hadde sin bryllupsreise her. Paret er fortsatt gift og blir festens selvfølgelige hedersgjester.

Perfekt beliggenhet

Det var i 1966 at hotellet åpnet sine dører for publikum, planlagt og bygget midt på Eagle Beach av noen driftige flyverter, solvendt og med nydelig utsikt over den brede, hvite sandstranden, de høyreiste palmene og det turkise og dypblå Karibiske Hav. En perfekt beliggenhet. Men allerede året etter kjøpte Ike Cohen hotellet, og drev det helt fram til han døde 97 år gammel for få år siden. Et riktig familiedrevet hotell, for nå sitter familien fortsatt i styret.

Ikke som alle andre

Manchebo er ikke som de andre hotellene i området. Det ligger lavt i lendet, er lite med sine 72 rom, bygd i to fløyer med bare to etasjer og blender godt inn i terrenget med sine stråtak og den lyse terracotta fargen. De fleste av rommene har havgløtt, alle har enten veranda eller en liten terrasse mot en gressplen og rundt hotellet og mellom fløyene er det plantet frodige tropiske haver bugnende av fargerike, eksotiske blomster og busker.

Gode restauranter

Manchebo Beach Resort & Spa har to gode restauranter, Ike’s Bistro som er delvis åpen, ligger ut mot bassenget og er riktig sosial og hyggelig både til middag og frokost, og The Chophouse, som er hotellets fine dining restaurant, og som er en intim, elegant og trivelig restaurant med en deilig meny og en fyldig vinkjeller. Men hotellet har en tredje restaurant, sushibaren Omakase som faktisk holder til i de samme lokalene som The Chophouse, og som regnes som en av de beste og mest populære sushibarene på Aruba. Og fersk fisk og skalldyr er ikke mangelvare på denne øya ute i det Karibiske Hav. Derfor er sushi fantastisk godt på Aruba og Manchebo.

DSC09301

Rom i kolonistil

Rommene er, som resten av hotellet, innredet i en fin, dempet kolonistil, lyse vegger og tak, store lys beige fliser på gulvet, mørk brune møbler og to queensize senger med brune hodegjerder og brunt nattbord i mellom. Enkelt, praktisk og hjemmehyggelig. I taket henger en kraftig vifte med brune vinger, som understreker den utpregede kolonifølelsen. Og badet har de samme lys beige flisene, på gulv og vegger og et enkelt speil med brun ramme over en benk med sort marmorplate og nedsenket servant. Lampene i rommet er enkle, matte stållamper med lyse glasskjermer og på veggene henger et par fine naturfotografier i brune rammer. Fra rommet mitt åpner jeg glassdører til min lille terrasse med kurvmøbler og går direkte ut på stranden til min daglige joggetur i soloppgangen.

Et lite stykke Bali

Og går jeg noen skritt til venstre, så kommer jeg til Spa del Sol. En herlig oase av et spa ytterst mot stranden og med praktfull utsikt til det Karibiske Hav fra de fem kabinene hvor behandlingene foregår. Spa del Sol er privat eid, men har et tett og godt samarbeid med hotellet, og det er innredet som et balinesisk spa med frodige haver, små sprudlende vannspeil og boblende vannkrukker, skulpturer og mørke materialer fra Bali. Det er et åpent og luftig spa med en åpen resepsjon på et tredekk og luftige behandlingsrom hvor stillheten understrekes av suset fra vinden i palmene og bølgene som slår dovent mot stranden.  Spa del Sol er det eneste utendørs spaet på øya og derfor meget populært, både blant de lokale og gjestene. Og faktisk et av de beste spaene på Aruba.

Massasje med utsikt

Nederlandske Fred Abspoel åpnet Spa del Sol i 2007. Da hadde han bodd på Aruba i 32 år og elsket både denne øya og Indonesia, som han hadde besøkt jevnlig hele sitt liv. Og når han nå skulle etablere et spa, så måtte det bli i balinesisk stil, selv om det kanskje ikke matcher den karibiske stilen som er lett og fargerikt. Men Fred hadde en forkjærlighet for det indonesiske og indonesisk kultur og fikk hentet over alt av byggematerialer og skulpturer fra Bali. Resultatet ble en nydelig liten oase på smellvakre Eagle Beach. Fred døde i fjor, men hans voksne barn driver det videre. Og det er Tiara som tar meg i mot og får meg ned på en hvileseng med et glass iskaldt vann i varmen, og som sørger for at jeg får ti fine minutter med utsikt som setter meg i en perfekt modus for en behandling. Så dukker Xiomara fra Columbia opp, blid og trivelig, godt voksen og med varme øyne. Hun tar meg i armen og fører meg langs stien gjennom den lille haven og inn i kabinen. Og utsikten gjennom kabinen og ut på den kritthvite stranden med de irrgrønne palmene og det dypblå havet med striper av turkis smeller mot meg. Dette er noe av det vakreste jeg har sett.

Balsam for kropp og sjel

Jeg legger meg på benken, uten en tråd – bare med et tynt laken som Xiomara legger over meg, og så går hun i gang med en Relaxing Massage. Først litt kalde omslag på føttene, vi er jo på solfylte og varme Aruba! Og så trekker hun vekk lakenet fra halve kroppen min og masserer hele min venstre side først – fra deilig fotmassasje, legger, lår og rompe, og langs hele venstre side av ryggen og venstre arm. Opp og ned langs hele kroppen. Hun bruker en basisolje blandet med en hudlotion av aloe vera, som jo produseres her på øya, og som er meget bra for hud og helse. Hun bruker også hendene godt, og masserer på en helt egen måte ved å dytte musklene sammen, ovenfra og nedenfra, for så å strekke dem ut igjen og massere dypt og godt. Litt vondt, selvfølgelig, men veldig behagelig og veldig virkningsfullt. Så løfter hun lakenet vekk fra den andre siden og gjør den samme deilige massasjen av høyresiden min. Hun trekker lakenet ned på rompa mi og går løs på hele ryggflaten og jobber dypt og godt med håndflater, fingerspisser og knoker langs meridianene, rundt skulderbladene over skuldrene, nakken og hodet. Tilsynelatende helt planløst, men likevel veldig deilig med en god variasjon av dyp og lett massasje, litt god strekk og tøy, og jeg nyter hvert minutt. Jeg vender om, og Xiomara begynner med brystet mitt og skuldrene, hals og deilig ansiktsmassasje, før hun forsiktig og punktvis masserer maven min før hun avslutter med ben og føtter. Det vil si, hun er oppom brystet mitt igjen, og ikke minst deilig massasje av hodet, ører og ansikt før hun hviskende forteller at de 50 minuttene er over. Dessverre! For denne massasjen, sammen med utsikten, den deilige brisen gjennom kabinen og lydene av rennende vann, fuglekvitter og de balinesiske uroene av bambus som klirrer svakt i vinden har vært den reneste meditasjon. Ingenting kommer opp mot en behandling i disse omgivelsene, og med Xiomaras dyktige, erfarne og følsomme hender. Balsam for kropp og ikke minst sjel!

Hele Aruba er som et eneste stort spa – et spa fylt med solskinn, glede, farger, dufter, smaker, nytelse og velvære. Et opphold på denne øya som omtaler seg selv som One Happy Island! er som en massasje av sjelen. Et spa og en massasje som sprer glede og varme.

 

Verdt å vite:

Great Spa valgte å fly med KLM til Aruba via Amsterdam. Daglig avgang kl ….. og pris fra ca kr 11.000. www.klm.no.

På Aruba er det en mengde gode hoteller. Manchebo Beach Resort & Spa ligger langs stranden vestover fra hovedstaden Oranjestad. Renaissance ligger sentralt i byen og har organisert fergetrafikk til en egen øy med restaurant, bar og flotte strender bare minutter utenfor kysten.

De Palm Tours organiserer alt du måtte ønske deg av jeepsafarier, guidede sightseeingturer, katamaran-utflukter, kajakkturer, dykking, rideturer og 4-hjuls motorsykkelturer. www.depalm.com.

Det er høyrekjøring og ingen problemer å kjøre verken bil eller motorsykkel på denne lille øya. Leiebil koster fra ca kr 1.300 for en uke.

Det er seks timer tidsforskjell (fem om vinteren). Aruba ligger utenfor orkanbeltet og klimaet er det samme året rundt med en gjennomsnittstemperatur på 27 grader.

Den lokale valutaen er florentin også kalt gylden. Du ganger med tre og får circaverdien i norske kroner. Amerikanske dollar er også gangbar valuta, og noen ganger euro.

Netherlands Board of Tourism & Conventions, som også håndterer Aruba, har Norden-kontor i Stockholm, tlf +46 (0)8 55600752, website: www.holland.com/nordic

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 10.09.2017
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Manchebo Beach Resort & Spa og Terje Myklebost

See more

Advesting