Vilamendhoo Island Resort & Spa
Det gode liv på Maldivene
Maldivene har nå 105 resorts spredt på 90 000 kvadratmeter i det Indiske Hav. Og Afifa og hans lille hotellkjede Crown & Champa Resorts har fem av dem. Ikke de meste eksklusive i Maldivene, men 4 stjerner og deilige sydhavsparadiser. Vilamendhoo Island Resort & Spa er den ene. En nyrestaurert, familievennlig palmeøy – og blant de beste øyene i Maldivene for snorkling og dykking.
Tekst: Terje Myklebost | Foto: Vilamendhoo Island Resort & Spa og Terje Myklebost
Fra den internasjonale flyplassen på naboøya til hovedstaden Male tar det ca 25 minutter med sjøfly til Vilamendhoo Resort, som ligger syd i Ari atollen. Når du ankommer øya så legger sjøflyet til ved en flåte på tre ganger fem meter, som ligger og dupper på havflaten et par hundre meter ut fra øya. Alle passasjerer ut, sammen med en haug med kofferter og håndbaggasje pluss begge flygerne og hjelpemannen – da er det nokså intimt og trangt på flåten! Men det tar ikke mange minuttene før den åpne og luftige gamle trebåten legger til og plukker opp hele gjengen. Så tøffer vi inn til bryggen hvor hotellets ledelse tar i mot og ønsker velkommen til paradis!
Varmt og godt
Det er skumring og jeg sitter på terrassen foran baren og beundrer de duse fargene i skyene og på havflaten mens vi gjør ferdig innsjekkingen. Velkomstdrinken og den kalde kluten er kommet på bordet, den svale kveldsbrisen rusker i luggen og det kjennes behagelig og godt å være fremme på denne lille palmeøya ute i det Indiske Hav – langt unna norsk vinter. Her er det jevnt 28-30 grader i skyggen, alltid en liten bris fra havet og det friskeste og reneste vannet i verden med en gjennomsnittstemperatur på perfekte 26 grader. Den beste årstiden å besøke Maldivene er fra begynnelsen av desember til mai.
Tærne elsker øya
Vilamendhoo er ingen stor øy, men heller ikke blant de minste. Den er 950 meter lang og 450 meter bred, og er vel ikke mer enn én meter høy. Tidligere var den kjent blant entusiastiske dykkere som en av de beste øyene for nettopp dykking og snorkling fordi revet ligger nokså tett på land og er lett tilgjengelig. På øya var det ikke mange rom, men desto mer tett tropisk vegetasjon. Da Afifa tok over i 2009 brukte han åtte måneder på å renovere det som var og å bygge nye rom, restauranter, barer og resepsjon. Og han beholdt så mye av den kraftige vegetasjonen som mulig. Så her er det ikke mange kunstig beplantede bed med blomster, men desto mer naturlig tropeskog. Og mellom trærne glir store fruktflaggermus, eksotiske fugler og langbente hegrer. Det går små sandstier gjennom skogen, og ingen elektriske biler, så her er det bare å sette fra seg skoene. Du trenger ikke dem når du vasser rundt i deilig hvit sand, og det er tillatt å være barbent i alle restauranter og barer – bare ikke i treningsrommet. Tærne dine vil elske denne øya! På Vilamendhoo Island Resort & Spa er det 184 rom fordelt på 30 Jaccuzzi Water Villas langs en lang brygge ut fra vestspissen av øya, 30 Jaccuzzi Beach Villas, 111 Beach Villas uten boblebad og 18 Garden Villas, som er trukket litt tilbake fra stranden, men som er riktig så eksotiske midt inne i den tropiske skogen på øye. Fire forskjellige kategorier med sengeplass til totalt 300 gjester. Og dette hotellet er så godt som fullbooket året rundt.
Lett tilgjengelig
Og det kan jeg godt forstå. For Maldivene er paradis på jord. Og nå så lett tilgjengelig med de fleste store flyselskaper som flyr inn til den lille flyplassen ved Male. Også for nordmenn er det lett å komme seg hit med flyselskaper som Turkish Airlines, Emirates og Qatar, som alle har direkteruter til henholdsvis Istanbul, Dubai og Doha hvor det ikke er mer enn et par timers transit før du flyr videre direkte til Male, hovedstaden på Maldivene. Derfra er det en hyggelig og morsom liten flytur med sjøfly ut til Vilamendhoo Island Resort & Spa. Dermed er du på drømmeøya di!
Hyggelig rom
Jeg har en Beach Villa uten jaccuzzi – hva skal jeg med et boblebad når jeg har havet ti meter fra min lille terrasse? Rommet lyst og trivelig med flislagt lyst gulv, lyse vegger, bortsett fra veggen bak den herlige himmelsengen som er malt i en frisk grønnfarge, to lange bøttelamper til nattbordlamper, mørkt skap og skrivebord, en kombinert seng og sofa med puter i hjørnet, et stort og åpent bad delvis i friluft og skyvedører fra rommet ut til den lille, trivelige treplattingen med to kurvstoler med røde puter og stranden like nedenfor.
Stor hovedrestaurant
Det er fire restauranter på Villamendoo Island Resort & Spa. Denne første kvelden spiser jeg på øyas hovedrestaurant, Funama Buffet Restaurant. Den ligger like bortenfor den store og luftige resepsjonen, hvor også påmelding til de mange ekskursjonene gjøres. Funama er en kjempemessig restaurant myntet på alle som bor i Beach Villas og Garden Rooms, og med bord både inne i sanden og på terrassen utenfor. Et stort, åpent, luftig og høyloftet rom med skråtak av flettede blader og tre gedigne oransje bøttelamper som svaier i vinden fra sentrum av taket, lampetter som røde flammer og meget stilige mørke bord og stoler med lyse sitteputer. I naborommet står buffetbordene, også de i sand, og bugnende fulle av salater, varmretter, både asiatiske og mer vestlige, og selvfølgelig overdådige dessert- og kakefat. En meget fyldig og god middagsbuffet.
Sosialt vannhull
Bonthi Bar, i forlengelsen av Funama , er stedet man gjerne møtes. Helt uformelt med sand tvers igjennom og skyhøyt under taket. Her rusler du innom i t-skjorte og barbeint og nyter noe iskaldt i luftige og trivelige omgivelser. Fra det spisse stråtaket henger noen stilige oransje kuleamper, her er sittegrupper med lekre sorte, firkantede kurvstoler med fargerike puter spredt rundt i sanden, det siste innen musikk på høyttalerne som konkurrerer med lyden av bølgene mot stranden like nedenfor terrassen på utsiden. Dørene er slått på vid gap, og viftene i taket går varme, så her er det luftig og deilig selv på en glovarm dag på Maldivene.
Svømmer med whale shark
Neste morgen er det opp med solen og en dupp i det deilige turkise vannet nedenfor villaen min før jeg hiver innpå en rask frokost og leier meg maske og svømmeføtter. Jeg skal ut og jakte på Whale Shark! Dagens morgenutflukt. Vi er 25 mennesker om bord i hotellets hurtiggående båt og durer avgårde sydover til LUX Resort. Langs revet her tar det ikke lang tid før speiderne på fordekket oppdager en Whale Shark – de vet nøyaktig hva de skal se etter. Jeg hadde aldri fått øye på den i bølgene og mot korallene på bunnen. Men nå blir det fart i sakene. Vi har alle sittet med svømmeføttene og masken på, og nå hopper vi i vannet alle sammen og rett under meg får jeg straks øye på den prikkete store hvalhaien der den glir rolig gjennom vannet, helt uberørt av de 25 plaskende turistene over den. Stor i forhold til alle de andre fargerike fiskene som svinser rundt oss, men liten til å være en Whale Shark – bare tre meter lang. Det må være en unge. Men den er vakker og elegant, og helt ufarlig – den har ingen tenner og lever av plankton, og det er med en ærbødig følelse jeg svømmer sammen med den i ti minutter før den rolig endrer kursen og glir ned i dypet langs revet.
Elegante Mantarays
Neste dag er det avgårde igjen. Nå for å svømme med Manta Rays og havskillpadder. Og i dag er vi langt sikrere på å få et glimt av disse. Utenfor Lily Beach Resort en halv time fra Vilamendhoo med en rask utgave av en doni, Maldivenes tradisjonelle båt, hopper vi i sjøen. Speideren har sett Manta Rays i vannet. Og ganske riktig – rett foran meg svømmer to kjempemessige Manta Rays en meter under overflaten. Så elegante og imponerende store og flotte der de rolig glir i en duvende takt gjennom vannet. Hvite og sorte med store vinger, stor munn til å sile inn plankton og småfisk, og det karakteristiske spisse spydet bak, som er deres forsvarsvåpen. Men her behøver de ikke å forsvare seg. De ignorerer oss og bare seiler rolig gjennom vannet, og jeg etter – sikkert ikke like elegant. Men for et praktfullt syn! Noe jeg aldri vil glemme.
Dovne skillpadder
Jeg har aldri sett skilpadder i havet før, enda så mye jeg har dykket. Men i dag er dagen. Vi har forflyttet oss til et annet rev midt ute i havet – de kaller det skilpadderevet, så her er det 95 prosent sjanse for å oppleve skilpadder. Og det tar ikke mange minuttene med svømmeføtter og maske langs kanten av revet før jeg får øye på en forholdsvis stor skilpadde. Den svømmer dovent mot strømmen, nipper litt til noen koraller og nyter tilsynelatende tilværelsen mellom fisk og koraller i alle regnbuens farger. Og jeg nyter synet og opplevelsen lenge der i det deilige lunkne og friske vannet – omgitt av nysgjerrig fisk. Vakrere enn i det vakreste akvarium!
Bare for voksne
Øya der Vilamendhoo Resort holder til er avlang med spissene mot øst og vest. Resepsjonen, dykkesenteret, Funama og Bonthi Beach ligger sentralt på øya, på sydkysten. Ytterst på vestspissen, der hvor den 400 meter lange bryggen med de 30 vannvillaene stikker ut, ligger Ahima Buffet Restaurant. Dette området av øya, inkludert Jaccuzzi Water Villas, Jaccuzzi Beach Villas, Sunset Bar, det lekre overflow bassenget og Ahima Buffet er forbeholdt voksne. Et nydelig område av øya med en aldeles praktfull del av stranden, hvit, myk og deilig å vasse. Og her, noen meter ut på bryggen ligger også Duniye Spa.
Spa med utsikt
Og det er da ganske eksotisk med et spa som ligger i en hytte ute over havet – et spa hvor du kan nyte en fantastisk utsikt og også glede deg over livet i vannet under deg når du får din behandling! Sånn er det på spaet på Vilamendhoo Island Resort & Spa. Det vil si – det er totalt ni hytter som utgjør spaet. Jeg rusler over en liten utstikker, eller bro fra bryggen og inn i hytta som utgjør sparesepsjonen. Et nydelig, åpent rom med lyst, lakkert tregulv, glassdører på tre av veggene, alle slått på vid gap, blågrønne kurvstoler med blåfiolette puter, hvite løse puter i ryggen, spisst tak med flettede palmeblader, seks vifter fra taket, lekre hvite fat med nydelig danderte blomster som flyter i vann, grønne sivplanter som svaier i den milde trekken fra havet og en liten disk med tykk naturtreplate og min terapeut Made, som er «made in Bali», som de fleste av terapeutene i dette nydelige spaet. Jeg fyller ut det vanlige skjemaet om min helsetilstand, drikker en kopp kald te og følger Made under en lyseblå paraply mot den kraftige ettermiddagssolen. Hun fører meg langs en liten brygge som knytter de seks behandlingshyttene sammen. I tillegg er det en egen hytte for manikyr, pedikyr og sminke, og en for hvile etter behandlingen. Fine store og nye hytter. Åpnet for publikum i 2010.
Behandling av kropp og sjel
Blide Made fører meg inn i en av hyttene – et lyst og innbydende rom hvor veggene er stilig malte i hvitt og mønstret lilla. Lampettene er lilla, det samme er sengeteppet på de to behandlingsbenkene, beige med lilla kanter og en løper med lilla blomstermønster, møblene er mørkebrune, det samme er gulvet, men lakkert og gardinene er florlette og gjennomsiktige lys, lys blå og avslører den flotte utsikten til det Indiske Hav. Jeg skifter i et lite omkledningsrom med dusj, klatrer opp på benken, under et laken, og når jeg legger pannen mot kanten av hodestøtten ser jeg rett ned i sjøen gjennom en glassrute i gulvet under meg. Jeg koser meg med all fisken i det lyse, lyse turkise vannet mens Made tar for seg av kroppen min. Hun begynner behandlingen med et lite, balinesisk pling i en liten gonggong og går løs på føttene mine. Du verden så godt det er etter å ha gått barbent i sand noen dager – og du verden så god Made er på nettopp føtter! Hun gir meg en fantastisk punktmassasje og vet nøyaktig hvor alle reflekspunktene sitter. Hun jobber godt langs begge fotsålene, tærne og anklene før hun gir leggene og lårene en skikkelig dyp runde. Hun er en godt voksen dame, trygg på seg selv og sin kunnskap og erfaring, og er ikke redd for å gi rompemusklene en omfattende massasje. Derfra til korsryggen som jeg har bedt om litt ekstra fokus på. Nå er hun oppe på benken og bruker sin tyngde og sine ekstremt sterke fingre, og jeg kroer meg når hun jobber rundt skulderbladene, over skuldrene og rundt nakken – også fordi huden min er litt brent av den sterke solen når jeg snorkler. Jeg vender om, og igjen er Made nede og jobber med føttene mine, fortsetter oppover legger og lår, strekker bena mine, tøyer musklene, masserer mave, bryst, armer og gir hendene mine den samme gode og nøyaktige behandlingen som føttene. Tilslutt får hodet mitt en dyp og deilig massasje. Og når hun plinger tre ganger i gonggongen har hele sjelen min fått en behandling. For med fiskene i havet, utsikten gjennom gardinene, den friske brisen gjennom dørene og Mades erfarne og kyndige behandling er jeg ny både i kropp og sinn. Og med en kopp ingefærte fra et nydelig kinesisk servise på en av de tre kroppsformede sengene med lys fiolett myk pute og lilla teppe, og med den samme praktfulle utsikten til sjatteringer i mørk turkis og dyp blått hav favnet av den lyseblå himmelen, er alt bare veldig deilig.
Denne kvelden drikker jeg et glass kald rosévin i Sunset Bar, det perfekte sted å se solen gå i havet mens skyformasjoner og himmelen farges i vakre sjatteringer av rosa og rødt. Det myke mørket senker seg, fuglene synger dempet, brisen legger seg, selv bølgene mot stranden slår stillere og vi mennesker går ned i stemmeleie og begynner å hviske – også kinesere og amerikanere! Det er som om både naturen og vi mennesker får en stille og andektig ro rundt oss.
Paradis
Og den tar jeg med meg langs stranden bort til østspissen av øya – til restauranten Asian Wok ytterst på en brygge over sjøen. Et nydelig høyloftet rom med asiatiske lampetter og sterkt rødoransje bøttelamper i taket, nydelige bord spredt rundt og et par terriyaki stasjoner. Jeg har opplevd terriyaki før, hvor du spiser rundt en stekeplate med kokken i sentrum som viser sine kunster – så jeg vil heller sitte ut på terrassen over vannet denne siste kvelden – og nyte den svale brisen, stjernehimmelen og fisken som spretter i vannet rett under meg. Mens jeg koser meg med Miso suppe, deilige asiatiske wokretter og nanbrød. For en nydelig kveld, for noen omgivelser – og hvilken deilig avslutning på en fantastisk reise.
Verdt å vite:
Great Spa valgte å fly med Turkish Airlines til Maldivene, via Istanbul. Daglig avgang fra Gardermoen kl 12:20 og 18:15. Dessuten mandag, tirsdag og torsdag kl 07:30, og lørdag kl 07:40. Fra 25. oktober også søndag kl 07:35. Pris fra ca kr 6.590 på økonomi og fra ca kr 17.260 på business class. Turkish Airlines er kåret til Europe’s Best Airline av Skytrax fem år på rad, og i det du entrer flyet skjønner du hvorfor. Her blir du tatt i mot av en chef i fullt hvitt kokkeutstyr med kokkehatt og det hele. En virkelig trivelig overraskelse. Businessklassen er diskret elegant i en kombinasjon av beige kabinvegger og mørkegrå og lysegrå gode skinnseter. Gode å sitte i og godt å arbeide fra, med strømuttak og god plass til PC og papirer. I det jeg setter meg kommer kokken Can og tilbyr meg tre fargerike friskproduserte juicer av henholdsvis lime limonade, appelsin eller jordbær. Deretter får vi en liten tyrkisk delikatesse, en deilig og søt karamell, før middagen serveres. Menyen er en fyldig 3-retter hvor du også kan velge mellom tre hovedretter. Forretten er et potpourri av Tyrkisk Meze – tuna i saltlake, stuffed eggplant , en liten yoghurt salat på tomatskive og rødbet mousse. Av tradisjonell, stuede reker med ris, ovnsstekt kalv med grillet zucchini og hjemmelaget gnocchi, velger jeg rekene. Til dessert får vi servert en mascarpone terte med cappuccino saus. Og med en deilig fransk merlot til, er dette et fortreffelig måltid. Så ruller Can inn bordet med te og kaffe i elegante sølvkanner og alskens gode likører og cognacer. Det hele fortoner seg som en deilig kveld på en ypperlig gourmetrestaurant mens du forflytter deg til en annen verdensdel. Perfekt service i meget behagelige omgivelser. Og når flyvertinnen kommer og legger stolen din ned i flat stilling og rer opp sengen din for natten med laken, pute og et deilig teppe, så blir ikke flyturen stort bedre enn dette. www.turkishairlines.com.
Fra Male er det en kort tur med sjøfly til Vilamendhoo Island Resort & Spa. Øya ligger i South Ari Atoll, en av de 27 øygruppene som utgjør Maldivene og som favner totalt 1190 koralløyer. Fra nord til sør er Maldivene et land på 800 km med 360 000 innbyggere. Vilamendhoo er en av disse vakre øyene som er verdt et besøk. Manta Reiser holder til på Bekkestua i Bærum og er ekspert på nettopp Maldivene. Få all informasjon om Maldivene og bestill ferien hos dem på tlf 67 58 29 50, eller besøk deres website www.mantareiser.no.
Du trenger ikke visum til Maldivene, kun pass som er gyldig seks måneder etter hjemkomst.
The details
- Date: 15.11.2016
- Tekst: Terje Myklebost
- Photo: Vilamendhoo Island Resort & Spa og Terje Myklebost