Dinarobin Golf & Spa Resort, Mauritius

Spa Temple – Et smykke

Lengst sør, på vestsiden av Mauritius ligger en perle av et hotell med et smykke av et spa - helt i strandkanten med vinden inn fra det dypblå Indiske Hav, frådende hvite bølger mot korallrevet, et knippe deilige restauranter, sjømat rett fra havet, en syv kilometer lang kritthvit korallstrand og et eksotisk spa. Mauritius på sitt beste!

 

Når jeg entrer lobbyen etter en times spennende kjøretur fra flyplassen, langs sjøen, gjennom trange små landsbyer og modne sukkermarker, får jeg nesten en følelse av Italia. Fargene og atmosfæren er italiensk. Mørk terracotta vegger og lysere grove terracotta fliser på gulvene – men så sniker det seg inn en ganske så eksotisk følelse av Mauritius også – skråtak med flettet strå bak bjelkelaget, buede kurvmøbler med sandfargede puter og persienner i tre som gir den varme kolonifølelsen, grove lavavegger i forskjellige sjatteringer i kombinasjon med terracottaveggene, praktfulle blomsteroppsatser med eksotiske blomster og et vannspeil nesten i flukt med lobbyen med øyer med frodige palmer. Kombinasjonen er slående vakker! Og med fjellklippen Le Morne som stiger loddrett til værs bare noen hundre meter i bakkant av hotellet, er dette både smellvakkert og dramatisk. Hotellet tilhører Beachcomber Hotels, og som en av de eldste hotellkjedene på Mauritius var de tidlig ute og fikk tilegnet seg noen av de beste strandtomtene på øya til sine totalt åtte hoteller. I tillegg har Beachcomber praktfulle Saint Anne Resort på Seychellene og elegante Royal Palm Marrakech i Marokko, begge med flott beliggenhet de også. Og det kommer mer fra Beachcomber Hotels i årene som kommer.

MUDBCH1Daa12

Broket historie

Mauritius har en lang og broket historie, og har alltid hatt en sentral posisjon med sin beliggenhet i det Indiske Hav, enten det har handlet om tilfluktssted for sjørøvere eller bunkringsplass for handelsskip. Fra 900-tallet ble øya brukt som mellomstasjon av araberne på deres handelsruter fra Midt-Østen til det sørlige Afrika. Men det var først når portugiserne begynte å ankre opp her på sine seilaser til og fra Østen tidlig på 1500-tallet at trafikken tok seg opp. Øya ble fra da av en viktig mellomstasjon og et handelssenter mellom Østen og Europa. I 1638 ble den offisielt kolonisert av Nederland og fikk navnet Mauritius. På 1700-tallet overtok Frankrike styringen og Mauritius forble fransk i rundt 100 år. Øya het da Isle de France. Franskmennene sto også for en stor import av slaver fra det afrikanske fastlandet og Madagaskar. Men da slaveriet opphørte forlot mange av de tidligere slavene øya, og plantasjene ble nødt til å hente inn indere for å opprettholde arbeidet på plantasjene. I dag utgjør denne folkegruppen rundt halvparten av den totale befolkningen og er dyktige handelsmenn. Frankrike beholdt makten til de måtte overgi øya til britene i 1810, som en del av sluttoppgjøret etter Napoleonskrigene. Britene gjeninnførte Mauritius som øyas navn og beholdt herredømmet frem til 1968 da øya ble selvstendig stat. Engelsk er i dag det offisielle språket, men de fleste snakker også fransk og kreolsk som er et syngende fransk ispedd ord og uttrykk fra alle de andre språkene som har vært snakket her opp gjennom årene.

Turistnæringen nummer én

I alle årene frem til landet fikk sin selvstendighet var hovednæringen landbruk, med sukker som den store eksportartikkelen. I dag utgjør sukkerproduksjon rundt 25 prosent av eksportinntektene, og er den tredje største næringen. Tekstilindustrien er nummer to, og øverst finner vi turistnæringen. I løpet av de siste 30-40 årene har turisttrafikken til landet skutt fart, og flere hundre hoteller er blitt bygget langs øyas vakre kyst. Også Dinarobin Golf & Spa Resort som åpnet i 2001 og nabohotellet Paradis Hotel & Golf Club som begge ligger ved foten av fjellet Le Morne.

MUDBCHDal06

Dramatisk på Le Morne

Le Morne er i dag på UNESCOS verdensarvliste, mye på grunn av en tragisk hendelse på 1800-tallet, som også har gitt fjellet navn. Morne betyr trist på fransk. Le Morne var nemlig tilholdssted for mange slaver som hadde flyktet fra sine drivere og søkt tilflukt på fjelltoppen. Da slaveriet opphørte på øya i 1833, sendte myndighetene en delegasjon dit for å forkynne nyheten til rømlingene. Da disse så delegasjonen komme, trodde de at den kom for å bringe dem tilbake til slaveriet. For å unngå denne bitre skjebnen valgte mange å hoppe fra det bratte fjellet til sin sikre død. De som valgte å ikke gjøre det ble tatt hånd om og bosatte seg ved foten av fjellet der etterkommerne bor den dag i dag.

MUDSPA1Dan13

Spa Temple

Med dette dramatiske bakteppet har jeg nesten fått et religiøst forhold til dette litt hellige fjellet som reiser seg bak Dinarobin. Og da er det kanskje ikke så merkelig at spaet i hotellet, Spa Temple, er et spa dypt forankret i buddhismen, med mye ayurvedisk behandling, yoga, meditasjon og tibetansk tilknytning gjennom deres Five Tibetanian, en form for yoga som bearbeider kroppens syv chakra i takt med den sakrale og beroligende musikken. I Spa Temple handler det om body, mind and soul – holistisk velvære for både kropp og sjel. Og det er hit, til Spa Temple jeg trekkes! Etter en lang flyreise og den svingete bilturen langs kysten er jeg mer enn moden for noen timer i stillhet og under kyndige, omsorgsfulle hender ved foten av Le Morne. Å trå inn i Spa Temple er som å trå inn i en annen verden. Her er dunkelt, fredelig, intimt og dufter av røkelse, brent treverk, gamle håndvevde tepper og deilige spaprodukter. Spaet er bygd rundt et 12 meters basseng med buddhafigurer og hvilesenger i skyggen under palmene. Det ringler fra bambusuroer som henger fra palmene og suser lett i palmebladene i brisen fra havet. Ellers er det en deilig meditativ stillhet og ro over dette spaet. Og når jeg trår over den høye terskelen og inn i hovedrommet, inn fra solen, må jeg vente et øyeblikk for å vende meg til mørket. Her er det mørke, brede, knirkende tregulv, delvis dekket med med gamle, håndvevde tepper, veggtepper, fargede glasslamper og store kubbelys. Fra dette rommet går det dører inn til behandlingsrommene – tunge, gamle dører med kobberbeslag, som knirker i hengslene, og som leder inn til enkle rom med ayurvediske behandlingsbenker i tre. Totalt har Spa Temple elleve behandlingsrom, to saunaer, to hammam, utendørsbassenget, et bibliotek fylt med bøker om velvære, stille og frodige haver med benker og et yogarom i forlengelsen av hovedrommet.

 

Spameny som en bok

Deres spameny er som en hel bok. Fylt med all verdens deilige behandlinger – japansk shiatsu, kinesisk refleksologi, indisk ayurvedabehandlinger som firehendig Abhyanga, Shirodhara med olje på pannen eller kroppsskrubben Udwarthanam. Her får du polynesisk lomi lomi, nepalsk massasje eller tradisjonell aromamassasje, sportsmassasje hvis du har gått en golfrunde på hotellets flotte 18-hulls bane eller en massasje skreddersydd etter dine spesifikke behov. Lymfatisk massasje, dyp massasje, massasje med glatte lavastener eller vannmassasje i bassenget. Her får du det meste. Også innen skjønnhetspleie. For ikke å snakke om yoga – som er en viktig del av Spa Temple – Hatha Yoga, Detox yoga, Tolv-stilling Yoga, Vektløs yoga, Pranayama pusteyoga, Ashtanga power yoga, Qi-gong eller The Five Tibetans yoga. Det er bare å velge og vrake. Jeg velger så mye jeg kan de dagene jeg er på Dinarobin Hotel Golf & Spa, og er innom spaet daglig for en god dose massasje eller yoga, og alt gjøres med de virkelig gamle teknikkene som har vært studert og utviklet gjennom hundrevis av år. Mye gjøres uten klær, så her skal du ikke være for sjenert. Men du verden for gode og helsebringende opplevelser for kropp og sinn. Jeg tilbringer timer i stillheten rundt bassenget etter gode behandlinger, og gjerne med boken min og en kopp ingefærte.

Innbydende suiter

Dinarobin Golf and Spa har 160 rom fordelt på seks grupper med fra seks til ti bygninger i hver, lave og ikke høyere enn palmene – slik byggeforskriftene er her på øya. Hver bygning har to og tre suiter og gruppene av bygninger ligger som i en hestesko, eller som en croissant, som de selv sier, med en palmehave, basseng og solstoler til hver gruppe – og den fantastiske stranden og havet rett ut. En smart løsning, og fint gjort med bygninger i en lys okergul farge. Min suite ligger i annen etasje med en stor og overbygget, sekskantet terrasse med trepersienner og solen inn gjennom palmer. Innerst i suiten er det et deilig, romslig bad med grove blågrå gulvfliser, kremgule vegger, mørkt listverk, garderobe i mørk og lys teak, et stort hjørnebadekar bygd inn i lys beige marmor og vinduer med utsikt til det imponerende fjellet. Et innbydende rom fullt av myke hvite håndklær og hotellets egne såper og lotions. Soverommet er like lekkert. Lyst og vennlig med lys beige gulvfliser og de samme lyse, kremgule veggene med mørkt listverk. Sollyset faller inn mellom palmene i palmehaven, gjennom store vinduer i en nisje i rommet med to elegante kurvstoler med grå tykke puter. Møblene ellers er i mørklakkert teak. En herlig, lys og romslig suite hvor jeg skifter til middag etter den gode dagen i spaet og ettermiddagen på stranden.

Il Gusto – italiensk på sitt beste

På Dinarobin kan gjestene velge mellom hele syv restauranter – fire på nabohotellet Paradis Hotel & Golf Club eller de tre på Dinarobin Hotel Golf & Spa. Jeg velger italienske Il Gusto på Dinarobin, en trivelig bitteliten restaurant like bortenfor lobbyen – virkelig en liten perle med 12 bord, høyt under stråtaket med to imponerende sylinderformede bøttelamper. Tøft! Veggene er i mørk rustrødt i et litt avlangt rom med store skyvedører ut til en terrasse med bord mot svømmebassenget og stranden bak, lekkert bonet tregulv, mørke steinbord, myke lenestoler i sort skinn og et elegant lite rundt buffetbord i sentrum fullt av nydelige små forretter og salater – veldig italiensk.

Stimulerer mine chakraer

Neste morgen er det grytidlig opp og en stille time på terrassen med en kopp te og morgenyr fuglekvitter før jeg rusler langs palmealléen bort til Spa Temple. Jeg har meldt meg på en Five Tibetans, spaets velgjørende tibetanske yogatime. Og Moheni har lagt ut matter og en flaske vann til hver i et fantastisk rom inne i spaet. Dunkelt belyst av grønne og gule glasslamper i taket, mørkt deilig tregulv med persiske tepper, grove lavavegger, mørkebrune antikke møbler, gamle dører inn til ayurvedarommene og en store og imponerende Buddhafigur hengende på veggen midt i mot oss der vi skal utøve Five Tibetans yoga – som jeg aldri tidligere har gjort. Moheni er et oppkomme av humør og energi og begynner med å ta oss gjennom historien rundt Five Tibetans. De tibetanske munkene er jo ofte sterke og i god fysisk form. Det har de fra blant annet denne yogaformen med fem bevegelser, eller øvelser. Det vil si, egentlig seks, men den sjette handler om de seksuelle delene av kroppen, og praktiseres selvsagt ikke i spaet her på Mauritius! Så det er de fem øvelsene vi skal gjennom, som stimulerer og trener opp kroppens syv chakraer. Vi går i gang under god og livlig veiledning av Moheni. Den første chakra’en har sitt sentrum ved anus, og vi snurrer rundt vår egen akse med armene strukket ut og blikket festet på ett fast punkt. Alle øvelsene bør gjøres 21 ganger, i følge munkene. Så er det chakra nummer to, som sitter lavt i maven, og vi gjør øvelsen 21 ganger, og begynner å kjenne på at dette er anstrengende. Chakra nummer tre sitter i solar plexus. Nok en tøff øvelse 21 ganger. Fjerde chakra er hjertet, som får sitt stimuli. I halsen sitter det femte chakra. Det sjette er det tredje øyet, punktet i pannen, mellom øynene, og det syvende chakra er toppen av hodet, hjernen. Alle har sin egen farge, og alle har sin egen øvelse, som vi gjør de påkrevede 21 gangene. Vi avslutter med ti minutter med stille meditasjon liggende på mattene våre, mens Moheni snakker dempet til oss om filosofien rundt Five Tibetans.

Frokost i morgensolen

Jeg rekker frokosten i restauranten L’Harmonie som har en helt fantastisk bugnende buffet full av ferske frukter, salater, hjemmebakt brød, egg i alle tenkelige varianter, pannekaker, engelske vafler, ferskpressede juicer, og utallige varianter av te og kaffe. En time yoga og frokost i morgensolen under palmene er den aller beste starten på dagen. Og fortsettelsen med tærne i den myke hvite korallsanden på Le Morne Plage Restaurant, den idylliske lille lunsjrestauranten helt i vannkanten hvor chef Sen disker opp med deilige lunsjretter, er en opplevelse. Ikke minst den stille ettermiddagstimen der med et glass iskald rosévin akkompagnert av dovne bølgeslag mot stranden og den blå utsikten med solen som glitrer i dønningene. Jeg blir aldri lei av slike utsikter, og nyter skyggen under stråparasollen hver ettermiddag. Da er livet virkelig verdt å leve!

Verdt å vite:

Great Spa & Health valgte å fly med Turkish Airlines til Mauritius via Istanbul. Daglig avgang fra Gardermoen. Pris fra ca kr 8.700 på økonomi og fra ca kr 24.700 på business class. Turkish Airlines er kåret til Europe’s Best Airline av Skytrax flere år på rad. www.turkishairlines.com.

Beachcomber Hotels har åtte hoteller i forskjellige kategorier på Mauritius, i tillegg til Saint Anne Resort på Seychellene og Royal Palm Marrakesh i Marokko. www.beachcomber-hotels.com.

Dinarobin Hotel Golf & Spa er et av Beachcombers 5 stjerners hoteller og ligger sydvest på Mauritius. Et trivelig, mellomstort, luksuriøst og veldrevet hotell med 160 suiter, meget gode restauranter og et svært vakre og gode Spa Temple. www.dinarobin-hotel.com

Du trenger ikke visum til Mauritius, kun pass som er gyldig seks måneder etter hjemkomst. Valuta er rupies og ved å multiplisere norske kroner med fire får du ca beløpet i rupies. Minibanker finnes i kjøpesentre, men du kan også ta ut kontanter i hotellene. Kommisjonen er på 3-5 prosent. Det samme som i minibankene. Mauritius ligger to timer foran oss på norsk sommertid, og tre timer på vinteren.

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 03.02.2018
  • Tekst: Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Beachcomber Hotels og Terje Myklebost

See more

Advesting