Gullmarstrand, Sverige

Med tærne i tanga

Hva sier du til et rom helt ytterst på bryggekanten, så nær vannet at du vugges i søvn av dovent bølgeskvulp natten igjennom? Og med en utsikt og en solnedgang over glitrende hav og idyllisk skjærgård så vakker at det tar pusten fra deg?

 

Hva sier du til et rom helt ytterst på bryggekanten, så nær vannet at du vugges i søvn av dovent bølgeskvulp natten igjennom? Og med en utsikt og en solnedgang over glitrende hav og idyllisk skjærgård så vakker at det tar pusten fra deg? Det finner du på hotellet Gullmarsstrand i det trivelige tettstedet Fiskebäckskil i Bohuslän i Sverige – en nesten uoppdaget saltvannsperle for nordmenn.

Hotellet er i privat eie, som gjør at kvaliteten er på topp, hvilket ikke alltid er tilfellet når hoteller tilhører en kjede. Her er det de tre brødrene Lars, Bert og Per Nilsson som eier hotellet. Og det har de gjort i 35 år.

3 brødre

-Det var først de to eldste, Lars og Bert, som oppdaget Fiskebäckskil. Det sto mellom et sted på fjellet eller ved sjøen. Men da de oppdaget dette lille tettstedet, og fant det lille pensjonatet Klinten på klippetoppen ut mot sjøen, med 11 rom, var de aldri i tvil. De forelsket seg i området og kjøpte prompte pensjonatet og eiendommen langs sjøen – og har eid det siden, sammen med yngstebror Per, forteller Maria Kjellsson, hotellets trivelige og dedikerte direktør.  Dette har ingen angret på – for brødrene og hotellet har opplevd stor suksess.

På bryggekanten

-Gullmarsstrand Hotel har vokst kontrollert, sakte men sikkert opp gjennom årene. I dag har vi 81 rom – i de lave hvite bygningene med røde teglstenstak helt nede på bryggekanten, ja faktisk helt ute i sjøen! Det lille velværesenteret Sinnenas Havsbad med ett behandlingsrom, badstuer, relaxrom og trapp ned i sjøen ligger i et lite hus bygget på påler i sjøen. Og på bryggen like innenfor ligger bygningen med det lille fitnessenteret hvor du løper på tredemøller med følelsen av å løpe nærmest på vannflaten.

Trivsel på Verandaen

En av de siste og mest trivelige tilvekstene er Verandan – en fantastisk innebygget veranda, eller lounge tegnet av Gerth Wingårdh, en av Sveriges mest kjente og anerkjente arkitekter og åpnet innviet i 2014. Noe av det mest fremtredende ved Gullmarsstrand er lyset. Bygningene er ganske små, og bygget med mye vinduer, som gjør at rommene bades i gjennomgående lys. Slik er det definitivt i Verandan. Her er det så lyst og nydelig, et langt rom langs bryggen med store vindusflater, trivelige sittegrupper og en barøy med kaffe, ta, snacks, barkrakker, en vegg bak med sterkere saker og et vinskap med massevis av deilige viner. På utsiden av Verandan er det bord og stoler med deilig deilig sjøluft, store blomsterkrukker med friske gule blomster og utsikt til sjøen og den trivelige blå og hvite fergen Carl Wilhelmsson som frakter passasjerer fra Gullmarsstrand tvers over fjorden til Lysekil hvert 40. minutt.

Deilig kjøkken

I samme bygningen som Verandan og den trivelige, moderne resepsjonen hvor blide Jenny tar imot meg og sjekker meg inn raskt og effektivt, ligger hotellets Restaurant G – en todelt restaurant med en nydelig intim del vegg i vegg med Verandan, og en praktfull, hvit og vakker del hvor det gjerne dekkes til store events, og hvor det serveres frokost hver morgen. Den intime delen er moderne innredet med møbler i stripet ullstoff i gråtoner, mørke bord og mørkt skifergulv – men svært elegant med lyset inn fra tre kanter som løfter den mørkere innredningen og gir utsikt til sjøen og Lysekil. En nydelig restaurant. Som en herlig kontrast ligger den andre delen av Restaurant G vegg i vegg motsatt av Verandan, og er et praktfullt rom – høyt under taket, hvitt, hvitt, hvitt, lyst og lekkert og med et deilig, lyst parkettgulv! Langs hele den ene siden er det store vindusflater som slipper masse lys inn i det hvite, og i den ene delen av dette rommet er det bygget en flott hems på søyler og innebygget med rutete vinduer – et stilig chambre separet. Og kjøkkenet dere – som tilbereder og serverer de deiligste fisk- og skalldyrsretter til oss i nydelige Restaurant G!

Rom med utsikt

De 81 rommene ligger spredt i de lave husene langs sjøen. De fleste med sjøutsikt og mange helt ute på bryggekanten. Rommene er enkle, men lyse, innbydende og praktiske med alt du trenger fra hvite badekåper til hårtørrer og deilige såper og body lotion fra Maria Åkerberg. Ingen minibar, men ønsker du noe fra baren, så er de snare med å servere til rommet. Rommene er lyse med store vindusflater mot sjøen og dør ut til bryggen. Fargene går i hvitt og grått med en moderne sittegruppe i knall rødt, som en frisk liten fargeklatt. Gulvene av lyst tre, veldig skandinavisk, og sengen er Carpe Diem fra Sverige, smalstripet i lys grått og med en aldeles deilig overmadrass. Med den friske sjøluften, stillheten understreket av de dovne bølgene mot stranden, den herlige sengen, den gode dundynen og duften av det nyvaskede hvite sengetøyet, sover du som et barn på Gullmarsstrand. Så bruker du det fine moderne lille badet om morgenen, i hvitt og gråtoner det også og med stort heldekkende veggspeil med overlys, gode, tykke håndklær på et varmestativ og et dusjhjørne med både tropedusj og hånddusj. Og med en slik utsikt og brygge rett på utsiden med behagelige utestoler i værbitt tre – hva mer trenger du?

Svensk idyll

Å nyte både solnedgang og den stille morgenstunden på bryggekanten her på Gullmarsstrand er som balsam for sjelen – en nydelig liten perle som vi i Norge ikke riktig har oppdaget ennå, selv om jeg hørte litt norsk borti kroken av baren om kvelden og det ble holdt et norsk bryllup for noen uker siden, hvor brudeparet ble fraktet i hest og kjerre fra den vakre Högås Kyrka fra 1867 og ned til bryllupsfest på Gullmarsstrand om kvelden. Brudesuiten ligger for øvrig i Klinten, det gamle pensjonatet på klippetoppen, som var utgangspunktet for hele hotellet for 35 år siden – med fantastisk utsikt over sjøen, skjærgården og idylliske og vakre Fiskebäckskil med de smale brolagte gatene og trappene mellom de nydelige små trehusene med de vakreste blomsterhavene – og med et lekkert lite hotell på brygga.  Svensk idyll på sitt aller beste!

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 27.12.16
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Gullmarstrand

See more

Advesting