Aruba

Bohemsk idyll i vannkanten

Hvorfor ta inn på hoteller med overfylte strender og køer ved frokostbuffeten når du kan bo i en hytte med stråtak på et lite skjær, stupe rett fra hytta ut i friskt vann og spise frokost i skyggen av en palme, stelt i stand bare for deg? Sånn har jeg det på The Old Man and The Sea på Aruba i Det Karibiske Hav. Stillhet understreket av dovne bølger mot stranden, salt bris, overflod av solskinn på hvit sand og panoramautsikt til blått hav. Rein og skjær luksus - bohemsk luksus!

Kanskje bortsett fra noen hundre meter lenger ned langs kysten, på The Old Man and The Sea, Osyths andre strandvilla. På stranden her er det flere villaer, eller små bunglower. Fem rom, eller hytter har eier Osyth Alistaire her, plassert rundt en nydelig bitteliten hvit sandstrand beskyttet av en molo. Ute på en liten øy, ytterst langs en trebrygge med lykter, ti meter fra stranden, har Osyth fått bygget en idyllisk liten hytte med stråtak, og like bortenfor står en litt større villa på påler i vannet med sti ut. De andre villaene ligger tilbaketrukket fra stranden.

Røyker fredspipe

-Jeg kjøpte denne eiendommen i 2009 og bodde her selv en liten stund før jeg gjorde det hele om til en trivelig restaurant som jeg kalte The Old Man and The Sea. Beliggenheten er jo perfekt med palmestrand beskyttet av moloen, og restauranten ble straks veldig populær. Men utgifter, avgifter og skatter ble for omfattende, så jeg har valgt å bygge restauranten om til fem strandvillaer.

-Navnet har jeg beholdt, men lagt til Ocean Villas – The Old Man and The Sea, Ocean Villas. Jeg åpnet for utleie for et syv år siden. Jeg eier et stykke land ved siden av denne eiendommen, og planen er å åpne 10-15 nye villaer på påler i sjøen og en idyllisk restaurant på stranden innenfor. Men det vil ta litt tid. Jeg må røyke en fredspipe med kommunen her først, smiler geskjeftige Osyth.

Osyths kreative fotavtrykk

De fem villaene som utgjør The Old Man and The Sea, Ocean Villas er blitt svært så populære. Så populære at hele filmteamet fra programmet Ungkaren, eller The Bachelor i Sverige leide hele eiendommen og spilte inn hele serien her. Den ble sendt på svensk TV høsten 2016. Og det er virkelig et nydelig sted. Innenfor den store treporten følger jeg en gangvei av mørkt tre med bugnende blomsterbed på begge sider fulle av flagrende sommerfugler og bittesmå kolibrier som henger i luften over blomstene. Rett frem ligger den ene strandvillaen med utsikt til stranden gjennom store glassdører, og til venstre ligger et kombinert kjøkken og stue. Men her er flere kjøkken og stuer. Dette første er under tak og innenfor hvitkalkede vegger i tilfelle regn, med et flott moderne kjøkken bak en spisebenk og med TV-stue med hvite sofaer på store kremfargete fliser.

På utsiden, men fortsatt under tak, står et nydelig, kraftig langbord med blanklakkert bordflate i grønn- og rødsjatteringer og med seks høyryggede hvite lenestoler rundt. Like bortenfor en sofagruppe på lyse, grove fliser av koraller. Så trår jeg ut i den myke, hvite sanden, og her har Osyth fått bygget et stort og sosialt utekjøkken med grill og steinovn til å steke pizza eller bake brød. Og med et stort bord i mur med stoler rundt, og en bardisk med barkrakker. Her ligger også to strandvillaer med glassdører og stråtak, nydelig innredet med himmelsenger, fargerike pynteputer, små antikke møbler og praktfulle lysekroner. Så personlig og morsomt, og hele veien med Osyths kreative fotavtrykk.

Bohemsk og rufsete

-Alle mine villaer er forskjellig innredet, og alt er gjort med brukte møbler og resirkulerte materialer, og av håndverkere med sans for å skape noe som er annerledes og personlig. Selv løper jeg rundt, instruerer underveis og bidrar på min litt spesielle måte, ler Osyth. – Men da får jeg det akkurat som jeg vil. Jeg liker det. Og gjestene ser ut til å like det også, legger hun til. Og det skal sies – The Old Man and The Sea er virkelig et boutique hotell med sjel. Temmelig bohemsk og lett rufsete, men så sjarmerende, søtt og trivelig at du ser gjennom fingrene med at ikke alt er strømlinjeformet som på et moderne hotell. Her senker jeg skuldrene og nyter stillheten, naturen med stranden og palmene, det deilige vannet og utsikten over havet – gjerne fra hengekøyen.

Huset mitt

Og når jeg får velge villa, så velger jeg bort den litt større på pålene i vannet, som er et fantastisk lekkert rom. Men jeg kan ikke dy meg, og går heller for den lille, idylliske villaen med stråtak ute på moloen. Et helt nydelig lite hus hvor stråtaket strekker seg langt ned mot bryggen, for å holde varmen fra solen ute. Huset består av kun ett lite, firkantet soverom med glassdører rundt det hele, flagrende hvite bomullsgardiner i gjennomtrekken, et brunt, grovt tregulv nedfelt i grovslipte steiner av hvit korall og med Osyths herlige avtrykk hvor hun har murt ned små fargerike glassbiter, skjell og steiner, og en herlig himmelseng med hvitt moskitonett, lys, lys grønt sengetøy og en knallblå silkepute som fargeklatt. Over sengen, oppunder stråtaket henger en praktfull lysekrone i krystall. Herlige og overraskende detaljer og kontraster. Rett på utsiden er badet. Som selvfølgelig ikke er et bad som alle andre bad. Det er utendørs, kun delvis skjult bak en vegg av bambus. Toalettet, som heller ikke har fått stå i fred for Osyths kreative hender, står under stråtaket fra hytta og er pyntet med mosaikk av fargerike glassbiter. Vasken er hugget ut av en grov trestokk, armaturen er en rosa konkylie som vannet strømmer ut av, og dusjen er hengt opp på en trestamme hvor den lille grønne trekronen gir skygge til «badet». Men du må tåle at det er litt spartansk og sjarmerende rotete.

Vannet i dusjen er kaldt, som ikke gjør noe når det er så varmt som på Aruba, møblene litt på halv tolv, internett får du bare inne i stueområdet, og du har ikke TV på rommet. På The Old Man and The Sea serveres kun frokost. Vil du ha middag, og slippe å kjøre de tyve minuttene inn til hovedstaden Oranjenstad, så går du bare inn til naboen. Der holder Flying Fishbone til, restauranten som Osyth eide i sin tid. Aircondition i bunglowen min er det derimot, men den bruker jeg ikke. Jeg åpner heller alle dørene, vugges i søvn av bølgeskvulp og sover godt i den jevne, milde brisen fra havet. Heldigvis blåser det konstant på Aruba, ellers hadde det vært uutholdelig hett på øya.     

Morgenidyll på øya

Men morgenen på den lille «øya» mi er sval og deilig. Jeg står opp med solen, finner veien ut av moskitonettet, svømmer noen tak i det Karibiske Hav, dusjer av meg saltvannet under treet på «badet», setter meg ved bordet på den lille bryggen min utenfor soverommet, nyter den svale morgenbrisen, den milde morgensolen og den varme kaffekoppen som Marialisa har servert meg, og skriver denne artikkelen. Og mens jeg sitter her og skriver deiser en stor pelikan i vannet ved siden av meg og letter med en fisk i nebbet, den mørke fregattfuglen ligger på vinden over meg og en stor, fargerik iguana krysser stranden. Og Marialisa kommer med frokost. Idyll tvers igjennom! 

Verdt å vite:

Great Hotels & Food valgte å fly med KLM via Amsterdam til Aruba. Daglig avgang fra Torp. www.klm.com.

 Osyth Alistaire eier og driver de to omtalte strandeiendommene Casa Alistaire og The Old Man and The Sea, Ocean Villas. De ligger ca 20 minutters biltur sydover fra Arubas hovedstad Oranjestad. Casa Alistaire har fire gjesterom og hele villaen kan leies for per døgn. The Old Man and The Sea har fem villaer hvor av tre ligger inne på land og to på vannet. Kontakt Osyth på osythhenriquez@yahoo.com eller på tlf +297 594 1808. Bestillinger kan også gjøres gjennom www.airbnb.com.

De Palm Tours organiserer alt du måtte ønske deg av jeepsafarier, guidede sightseeingturer, katamaran-utflukter, kajakkturer, dykking, rideturer og 4-hjuls motorsykkelturer. www.depalm.com.

Det er høyrekjøring og ingen problemer å kjøre verken bil eller motorsykkel på denne lille øya. Leiebil koster fra ca kr 1.300 for en uke.

Det er seks timer tidsforskjell (fem om vinteren). Aruba ligger utenfor orkanbeltet og klimaet er det samme året rundt med en gjennomsnittstemperatur på 27 grader. Den lokale valutaen er florentin også kalt gylden. Amerikanske dollar er også gangbar valuta, og noen ganger euro.

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 22.09.23
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Terje Myklebost

See more

Advesting