Reykjavik Natura, Island

De gamle er eldst – og best

Kjært barn har mange navn, heter det. Det kan man vel si om hotellet Reykjavik Natura på Island også. Opprinnelig het det Hotel Loftleidir, deretter Hotel Icelandair, så Hotel Icelandair Natura og nå Berjaya Reykjavik Natura Hotel. Fortsatt ligner det seg selv med de turkise glassfasadene, men innvendig har det fått en flott ansiktsløftning.

Reykjavik Natura kan nok ikke titulere seg Islands vakreste hotell, men det har særpreg, og er vel nærmest bevaringsverdig som et av de eldste i byen. Da det ble bygd i 1964/65 lå Reykjaviks hovedflyplass ute på et jorde, et steinkast fra sentrum. Islands flyselskap Loftleidir tilbød sine reisende mellom USA og kontinentet en stop over i Reykjavik, som ble svært så populært på den tiden. Da trengte byen et nytt hotell, og åpnet Hotel Loftleidir i mai 1966. Av praktiske grunner ble det bygd tett til flyplassen, og fikk selvsagt navnet Loftleidir etter landets flyselskap, Islands stolthet. Etter hvert bygget de nordfløyen av hotellet til kontorer for flyselskapet, som det er den dag i dag. Men da Island fikk sin nye flyplass ved den amerikanske basen på Keflavik, en snau times kjøretur fra Reykjavik, ble den gamle flyplassen omgjort til innenriksflyplass. Det er den fortsatt og ligger fortsatt vegg i vegg med hotellet, flyselskapet har skiftet navn til Icelandair og hotellet til Berjaya Reykjavik Natura, som en del av den malayiske hotellkjeden Berjaya – og fremdeles med den turkise fasaden.

Vekt på islandsk natur

Fasaden til tross; Reykjavik Natura er et deilig hotell. Og vektlegger Islands unike natur. Resepsjonen er lys og innbydende, med lyst, flislagt gulv, lyse vegger, trivelige lounger med behagelige sittegrupper, bokhyller, en liten arbeidsstasjon, en shop med varme klær fra 66oNord, som kan være nyttig når vinden blåser inn fra Nordishavet, en artig utstilling av utstoppede fugler som finnes på Island; Lundefugl, Rype, sniper og en rekke andre mer eller mindre kjente fuglearter

– og noen herlige treskulpturer av mennesker og islandssauer, gjort av kunstneren Adalheidur S. Eysteinsdóttir, utformet av planker og drivved og spredt i lokalet. På veggene henger kunst av lokale kunstnere og fotografer og hotellet har et snev av retro atmosfære

og en liten touch av art deco med den store, imponerende vindeltrappen som tar deg opp fra Natura Spa i underetasjen opp til fjerde etasje. Naturen er tett på hotellet, med havet og den hvite sandstranden like nedenfor og naturparken like ovenfor hotellet.

Satt er sant

Så er det også trivelig med den dempede støyen fra Satt, hotellets hyggelige restaurant og sosiale samlingspunkt like inn til høyre for resepsjonen. Satt betyr sant, og det er sant at Satt er en riktig så intim og varm restaurant som baserer seg på lokale islandske produkter og råvarer. Restauranten er åpen for frokost, lunsj og middag, og veldig populær.

Alltid fullt og god stemning med lys inn fra to kanter, lys bred parkett, natursteinsvegger, gasspeis og bokhyller med nips, bøker og sort hvitt fotografier fra gamle Loftleidir. Her er det en ekstremt internasjonal atmosfære, med yrende liv rundt frokost- og lunsjbuffeten og språk fra alle verdens land.

Om kvelden deles Satt mellom en restaurantdel og en baravdeling. Til middag byr restauranten både på á la carte og buffet. Litt tynn á la carte meny, men lite slår islandsk fish and chips med dagfersk fisk tatt rett opp av havet. De fleste foretrekker buffeten som bugner av alt fra sushi og sashimi til islandsk lamm og deilig stekt ørret.

For ikke å glemme en dessertavdeling full av hjemmebakte kremkaker og puddinger. Etter et herremåltid samles gjestene gjerne ved peisen i barområdet og deler erfaringer fra dagens utflukter til isbreer, vulkaner, geysir, fossefall eller velvære i Blå Lagune. En herlig kveldsstund som forberedelse til neste dags nye opplevelser.

Koselig poetisk rom

Reykjavik Natura har 220 helt nyoppussede rom. Et ganske stort hotell i islandsk målestokk. Og mitt rom ligger i det øverste av de fire etasjene, innerst i den brede teppebelagte korridoren, og tilhører den islandske poeten Jóhann Sigurjónsson. Det vil si, rommet har fått hans navn, slik 24 andre har fått navnet til andre kjente islandske forfattere eller kunstnere. Den mest kjente er nok Halldór Laxness. Noen rom har også fått navn etter islandsk flora.

Til å være i et så stort hotell, er rommet mitt riktig så koselig, med tapet i nydelig, dempet retro mønster over et lavt, profilert hvitt brystpanel, lyst parkettgulv, stor deilig dobbeltseng med utsikt til den lille flyplassen, fjorden bak, og til Bessastadir på den andre siden, presidentens vakre bolig. Et lite skrivebord, kaffemaskin og et kjøleskap, en lenestol i mørkt skinn på et vakkert slitt persisk teppe og et lite deilig, nyoppusset bad med lys grå, kvadratiske fliser, helt nye tykke hvite håndklær og gode såper fra franske L’Occitane. Alt du trenger, og høy kvalitet på alt. Og på veggene henger sort hvitt bilder og innrammede dikt av Jóhann Sigurjónsson som var født i Laxamýri i Thingeyjarsýsla nord på Island i 1880 og døde i 1919. Han betraktes som en foregangsmann innen islandsk poesi og forfatterskap, men var nok mest kjent for sitt forfatterskap knyttet til drama og teater. Alltid morsomt å lære noe nytt. Og kan du lære litt ved å bo i et rom på Reykjavik Natura, så er ingenting bedre.

Flott beliggenhet

Hotellet ligger fint til. Riktignok litt i utkanten av byens gamle sentrum, men det tar bare 15 minutter å spasere opp til Hallgrimskirken, som er godt synlig fra hotellet. Eller inn til det idylliske lille tjernet midt i byen, til torget med det gamle alltinget i naturstein eller til Laugavegur, byens smale handlegate full av butikker, gallerier, kaféer, restauranter og mennesker, og med utsikt ned sidegatene til det smellvakre fjellet Esja på den andre siden av Kollafjorden.

Når du har kommet tilbake fra en strabasiøs utflukt, fra en rusletur i byen i vinden, fra en svømmetur i Den Blå Lagune eller et herlig badsturitual i deilige  Sky Lagoon basert på friskt, varmt kildevann bare minutters kjøretur fra hotellet, så er det en nydelig opplevelse å stikke innom Natura Spa i hotellets underetasje, strekke ut noen lengder i bassenget, for øvrig det eneste innendørs hotellbassenget i Reykjavik, eller få en forløsende massasje i et av de syv behandlingsrommene før middag. Rett oppe bak hotellet ser du Perlan som glitrer i solen – fem gamle vanntanker som er konvertert til et fantastisk museum hvor du kan oppleve alle Islands undere gjennom moderne teknologi og spise et nydelig måltid i restauranten i glasskuppelen på toppen akkompagnert av en fantastisk 360o utsikt over Reykjavik. En flott opplevelse sammen med alt annet på denne vakre og eksotiske sagaøya.

Verdt å vite:

Great Travel valgte å fly til Island med Icelandair. Daglig avgang fra Gardermoen til Keflavik. Reisen tar i underkant av tre timer. Se info og bestill på www.icelandair.com. Fra flyplassen går det flybusser til sentrum. Turen tar 50 minutter gjennom et spennende lavalandskap.

Berjaya Reykjavik Natura Hotel ligger ti minutter ut fra sentrum i Reykjavik, i et nydelig naturområde og vegg i vegg med byens innenriks flyplass. Hotellet har et lekkert spa med innendørs basseng og en trivelig restaurant og bar. Fra hotellet arrangeres utflukter til alle severdigheter på Island. Se info og bestill på www.icelandhotelcollectionbyberjaya.com.

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 15.02.24
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Reykjavik Natura Hotel

See more

Advesting