Le Mas Candille, Mougins

Franske følelser i Provence

Byen Mougins, noen få kilometer inn fra den franske Middelhavskysten, er kjent for sine mange gode restauranter. Det har krydd av Michelinstjerner i området. Og bor du på smellvakre og sofistikerte Le Mas Candille i pittoreske Mougins, så får du både Michelinstjerne og et fullkomment opphold – slik Napoleon Bonaparte fikk.

 

Hotel Le Mas Candille favner et 4,5 hektar stort område i skråningen bak Mougins, på nordsiden av gamlebyen, vendt mot byen Grasse og fotfjellene til Alpene. For å komme fram til hotellet kan du enten kjøre gjennom den nyere delen av Mougins eller snirkle deg gjennom noen åletrange gater i gamlebyen. Jeg velger det siste, og svinger derettere inn gjennom den elegante porten til Le Mas Candille og fortsetter nedover gjennom en allé til selve hotellet hvor en hyggelig kar tar seg av bilen min.

Huset Napoleon og hans stab

Her møter jeg en en deilig, stille oase omgitt av vakre, frodige haver. Dette idylliske 5-stjerners luksushotellet var opprinnelig en gård med olivenlunder og vinranker. Hovedhuset er fra 1700-tallet og huset i sin tid Napoleon og hans hær da han var på vei over Alpene til Paris. Under den Franske Revolusjon tok gården navnet Candille fordi de mange spisse sypressene minner om ranke stearinlys, og på 1960-tallet omgjorde eierne gården til hotell. I dag har hotellet 40 nydelige rom og seks praktfulle suiter, de deilige restaurantene La Pergola og Le Candille, den sisten med én stjerne i Guide Michelin, og et deilig spa.

Trivelig lite spa

Tomten Le Mas Candille ligger på er nokså bratt. Så fra hovedbygningen klatrer jeg opp noen gamle steintrapper, rusler langs stier av hvit singel, gjennom skyggefull haver med nydelige skulpturer og kunstverk spredt mellom trær og fargerike bed, langs lave sandfargede bygninger med hotellrom og bikker over kanten til et lekkert bassengområde. Spaet, et Shiseido Spa, ligger for øvrig like bortenfor bassengområdet, godt gjemt inne blant de frodige buskene og trærne. Her er det også en liten japansk have med et stille bassengområde og et herlig lite, utendørs treningssenter under et stråtak.

Hovedbassenget ligger på et platå med praktfull utsikt til den grønne haven, byen Grasse og de duvende åsryggene og fjellene i det fjerne. Langs den ene siden av bassenget løper en høy mur hvor det holdes forskjellige kunstutstillinger, og ved enden av bassenget står en høy, elegant, moderne og knallblå skulptur av en smekker kvinnekropp, gjort av den franske kunstneren Marion Burkle, som for øvrig har et galleri og atellier i Mougins, blant et tyvetall andre små, trivelige gallerier. Skulpturen står der som en herlig moderne kontrast til det gamle provencalske landskapet og den gamle verdenskjente parfymebyen Grasse i bakgrunnen. Lekkert gjort! Her ligger også hotellets andre restaurant, La Pergola, og det er her jeg skal møte markeds- og PR direktør Carole Rouvier til en liten lunsj i solskinnet.

Gammel fransk atmosfære

-Vårt vakre hotell består av 46 rom fordelt på tre boenheter, Le Mas, La Bastide og La Villa Candille. Her kan gjestene velge å bo i de mindre, autentiske franskinnredete rommene i hovedbygningen La Mas fra 1890, de noe nyere og større, men franskinspirerte rommene i La Bastide eller i La Villa Candille som ligger like nedenfor hovedbygningen og huser våre seks store, luftige og mer moderne innredete suiter. Alle designet i en lys fargepallett med stor stue, stort soverom, flust med skapplass, deilig, raust og lekkert bad og stor terrasse som vender mot fjellene med den praktfulle utsikten. Alle våre rom er individuelt designet, ingen er like, men alle nøye innredet i denne gamle gårdens ånd. Her skal gjestene føle at de er i atmosfæren fra det gamle Frankrike, men omgitt av luksuriøs velvære og den beste kvaliteten i alle detaljer – fra sengetøy, gardiner og håndklær til mat, vin og service. Vi har to restauranter av meget høy kvalitet her på hotellet, La Pergola, som er vår litt mer casual restaurant her ved bassengkanten, og vår fine dining restaurant Le Candille som har én stjerne i Michelin Guiden og ligger nydelig til på terrassen foran den pittoreske fasaden til hovedbygningen, forteller markedssjef Carole Rouvier.

Stemningsfull terrasse

Resepsjonen er et nydelig lite rom med et skrivebord som resepsjonsdisk – lavt under taket, i franske, okergule farger, flislagt gulv og fransk kunst på veggene. Ned en trapp og jeg befinner meg straks i den trivelige lille og intime Bar du Mas med sittegrupper og hyggelige båser med sofaer. Gjennom dørene og de velvede små vinduene ser vi ut til den idylliske terrassen som utgjør utendørsdelen av hovedrestauranten Le Candille. Restauranten ligger her i hovedbygningen, i rommet ved siden av baren, men benytter den praktfulle terrassen foran den pittoreske franskgule 1700-talls fasaden om sommeren – med noen praktfulle, høyreiste paraplyfuruer som kaster svalende skygge over bordene med hvite duker, blafrende stearinlys og deilige bøttestoler trukket i vekselvis rosa og vinrødt stoff. Og her styrer nå chef David Chauvac et team på 11 fast ansatte kokker og totalt 23 i høysesongen.

Forestillingen i gang

-Jeg fokuserer på råvarer og mattradisjoner fra området rundt Cannes og Mougins, og jeg er veldig stolt av å kunne ta i bruk og vise frem alt det deilige vi har å by på her ved Middelhavskysten. Alt jeg gjør på kjøkkenet skal forbindes med glede. Enten det handler om medarbeiderne, råstoffer, farger, smaker eller uttrykk, ja, helt ut til gjesten ved bordet. Vi har beholdt mesteparten av staben, men ansatt en ny nummer to utenfra. Så jeg kjenner de fleste av dem jeg nå er sjef for, og de kjenner meg. Derfor er det god stemning på kjøkkenet, og gleden ved å arbeide der skal overføres til tallerkenen. Gjestene i restauranten skal føle at de rettene de har bestilt er laget med innlevelse og glede. Og er gjestene glade, så kommer det tilbake til oss inne på kjøkkenet. Det er min filosofi.

Det er blitt skumring og det deilige provencalske senettermiddagslyset legger seg som et mykt, disig teppe over Grasse og fjellene i det fjerne. Selv fuglene og cikadene demper seg andektig når Provence kler seg for kvelden og jeg går til bords. David har forsvunnet inn på kjøkkenet for å gjøre klar kveldens retter. David skal overvåke og gjøre finishen før det hele presenteres for gjestene ute på den vakre terrassen. Så begynner forestillingen – som et teater, hvor gjestene ankommer og kelnere og hovmestere spiller sine roller med bestillinger, sjonglering av hvite og røde vinflasker og dansende inn med de flotteste tallerkenene. Stille, uten musikk – innstudert som en pantomime. Flott og fascinerende i det dempede lyset foran den vakre fasaden fra 1700-tallet. Som en teaterkulisse den også. Måltidet er selvfølgelig aldeles nydelig – både for øye og gane. Og med den gode følelsen fra hele dette vakre hotellet i kropp og sinn, i kombinasjon med Davids utsøkte retter, den berusende vinen i den myke kvelden full av dufter av eucalyptus, furu og lavendel – det blir ikke bedre enn dette! Og jeg kan formelig fornemme gjestenes anerkjennende applaus. Vel fortjent!

Verdt å vite:

Great Hotels valgte å fly med SWISS via Zürich til Nice. Daglig avgang kl 09:45 og 17:10 og pris fra ca kr 1600,-.

Leiebil fra Nice flyplass koster fra ca kr 900 for en weekend (Avis).

Hotel Le Mas Candille har fem stjerner og tilhører den eksklusive hotellkjeden Relais & Chateau. Priser og menyer finner du på www.lemascandille.com.

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 04.10.2017
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Le Mas Candille

See more

Advesting