Hotel d’Angleterre
Hvite Dronning i Kongens By
På Kongens Nytorv ligger det en dronning! Dronningen av alle hoteller, med sitt vakre ansikt vendt mot torget og Nyhavn – elegante d’Angleterre. Hun har fått en ansiktsløftning, nei – en full makeover, og fremstår nå som en vakker hvit svane i København. En dronning i Kongens By. Hele hotellet oser av eleganse og velvære.
Tekst: Terje Myklebost, Foto: Hotel d’Angleterre
Her har hotellet ligget i noen hundre år, til glede for byens befolkning og tilreisende. Og snakkes det om hoteller i København, så vil de fleste i samme åndedrag nevne Hotel d’Angleterre. Hun er blitt et landemerke og symbol, og nærmest synonym med navnet København.
Tuftet på kjærlighet
Det sies at det viktigste i livet er kjærlighet. Det er da også det ideologiske grunnlaget for Hotel d’Angleterre i og med at hotellet ble skapt gjennom et kjærlighetsforhold mellom to unge mennesker. Den unge frisøren og makeup artisten Jean Marchal kom til København på midten av 1700-tallet sammen med en teatergruppe. Han blir så fasinert av København at han valgte å bli igjen da teatergruppen reiste videre. Han byttet ut saks og sminke med jobben som betjent hos hertug Conrad Danneskiold Laurvig. Som betjent fikk Jean tilgang til de indre sirklene i Royal Courts som førte ham til Royal kokkens datter, Maria Coppy. De to ble et flott par som utfylte hverandre perfekt med hennes utsøkte kokekunster og hans utpregede sans og kunnskap om service til de velstående. Denne perfekte matchen ble utgangspunktet for hotellets lange historikk. I 1755 slo herr og fru Marchal seg ned ved bredden av Københavns innsjøer og åpnet restauranten «The Strong Man’s Garden». Senere samme år flytter de hele etablissementet til Kongens Torg på hjørnet av Vingårdsstræde. Og det er fra da, 1755, at den offisielle starten på Hotel d’Angleterre regnes – selv om selve navnet ikke ble registrert før 30 år senere.
Opp i røyk
Dessverre varte ikke lykken lenge for det unge paret. Maria Marchal døde bare 32 år gammel. Et par år senere giftet Jean seg igjen, men dessverre gikk han også tidlig bort, bare 44 år gammel. Hans enke drev hotellet videre i 11 år, men solgte det så til restauratør Gottfried Rau som drev The English Club i København. Han endret navn til Hotel d’Angleterre. Men i 1795 brant hele hotellet ned til grunnen, og Gottfried Rau vurderte det som for kostbart å gjenreise hotellet. Istedet var det Rau Grams Gård, et stenkast unna, som tok over rollen som Hotel d’Angleterre, på den selvsamme location som i dag.
I 1872 skiftet hotellet eier igjen. Denne gangen var det «Det Kjøbenhavnske Byggeselskab» drevet av «kongen av handel» C.F. Tietgen som tok over. De nye eierne var klare til å utfordre de andre europeiske luksushotellene ved å bygge ut og restaurere det gamle hotellet. De forlenget hovedbygningen med ti meter, en ny fløy langs Hovedvagtsgade ble en realitet, og Palmehaven så dagens lys i enda en toetasjes fløy. De investerte i nytt interiør, hyret inn byens mest suksessfulle restauratør Alexander Vincent, som ble ansatt som Administrerende Direktør, bygget en massiv vinkjeller og bygget en ny kafé på hjørnet – og suksessen var et faktum. Folk sloss om å få bord på kaféen, som fikk det humoristiske navnet Golden Cure etter en amerikansk metode for å kurere alkoholisme.
Fra trendy til krig
Så skjedde det igjen – Hotel d’Angleterre brant ned til grunnen like før Første Verdenskrig. Men denne gang ble hotellet gjenreist, nå med enda en etasje og et glasstak over haven med navnet Palmehaven. Dette rommet, med de høyreiste palmene, marmor gulv, søyler og skulpturer, ble et ultra trendy møtested for byens elite som drakk sin ettermiddagste der og danset til musikk fra de beste orkestrene på den tiden. Men begge verdenskrigene satte kjepper i hjulene for hotellet. Under Andre Verdenskrig brukte tyskerne hotellet som sitt danske hovedkvarter, og i årene etter krigen trengte hotellet mer enn et lag maling. Men danskene kunne ikke tenke seg København uten Hotel d’Angleterre, så oppussing ble satt i gang. I 1955 kunne hotellet feire sitt 200 års jubileum, ikke helt ferdig oppusset, men likevel som en vakker dronning på Kongens Nytorv. Så fulgte noen tiår med stadig skifte av eiere til begynnelsen av 1990-tallet da både Danmark og hotellet opplevde økonomisk tøffe tider.
Dyr plan
Likevel tok dagens eiere over hotellet i 1993, med større visjoner og optimisme enn landet og befolkningen for øvrig. Den Hvite Damen skulle igjen gjenreises som et av de mest eksklusive hotellene i verden, og som Københavns mest prestisjetunge.
Og planen holdt. Eierne investerte flere hundre millioner danske kroner i hotellet, den kjente danske arkitekten Bjørn Wiinblad innredet restauranten, den berømte juledekorasjonen med tusenvis av lys så dagens lys i 1995, et spa, et fitnessenter og skandinavias største innendørs svømmebasseng ble installert i 1996, og i 2000 ble Europas største glass mosaikk tak lagt over Palmehaven. Men eierne ga seg ikke der. I mai 2011 ble hele hotellet stengt og den mest ambisiøse hotellrestaureringen i dansk historie var i gang. To år og ny 500 millioner danske kroner senere åpnet deler av hotellet, og våren 2014 åpnet Hotel d’Angleterre sine flotte dører inn til en drøm av et hotell.
Flott mottakelse
En broket historie, med mange opp- og nedturer. Men nå fremstår Hotel d’Angleterre som den vakre perlen det fortjener, og byens befolkning har igjen fått et hotell og et ikon og landemerke å være stolte av. For Hotel d’Angleterre er vitterlig et av de beste og mest eksklusive hotellene i verden, og beliggenheten ved det flotte Kongens Nytorv, midt imot idylliske Nyhavn, som nabo til Det Kongelige Teater, rett rundt hjørnet fra Københavns herlige handlegate Strøget og en liten spasertur fra Rådhusplassen, Glyptoteket og Tivoli, er perfekt. Palmehaven er selvfølgelig hotellets vakre hjerte inne i hotellet, innenfor den beskjedne, men elegante lille lobbyen, og innenfor den praktfulle lobby salongen fem marmortrinn opp. Ved inngangspartiet blir jeg møtt av en dørvakt i lang grå uniformsfrakk og flosshatt, og innenfor av en kjempestor blomsteroppsats og flotte krystallkroner under et nydelig lite kuppeltak. I lobbysalongen hygger jeg meg i en deilig sittegruppe med fyr på peisen bak høyreiste marmorsøyler, flygel, stilige, høye blomstervaser med hvite orkidéer, elegante veggspeil og en fin blanding av moderne og gammel kunst på de beige veggene. Riktig så stilig – og en myk og vakker mottakelse når du trår inn i denne verdenen av elegant luksus og behagelig atmosfære. Innenfor Palmehaven ligger salonger og ballsaler på rekke og rad, den ene vakrere enn den andre – som brukes til store gallamiddager, eller rett og slett som møtelokaler for større bedrifter. Gjennom restaureringen har de avdekket og pusset opp vakre tak og også gjenåpnet det flotte kuppeltaket i lobbyen. Gjemte og glemte skatter som gjestene nå kan beundre.
Amazing Space
Går du ned trappen til høyre fra lobby salongen så finner du Amazing Space Spas innbydende, varme og trivelige lokaler i underetasjen av smellvakre Hotel d’Angleterre. Her er det behagelige sittegrupper i mellomgrått, mykt teppe felt ned i et mørkt tregulv, et par sminkebord, fem behandlingsrom, utsikt gjennom gamle buede vinduer til det nydelige svømmebassenget, hvilesenger og diverse badstuer og 20 meget dyktige og blide nordiske terapeuter. En svært varm, trivelig og innbydende velværeavdeling – som hele hotellet er.
Lekre rom
Korridorene i hotellet er brede, rause og meget elegante med sine vakre tak, beige og lyseblå vegger, nydelig, dempet lyssetting og myke tepper – her skulle det være god plass til at damene i de store krinolinekjolene kunne passere hverandre når de bruste gjennom korridorene på vei til dans i Palmehaven. Derfor er også dørene til rommene brede, og de 60 suitene og 30 værelsene like romslige og elegante. Høyt under taket med nydelige stukaturer og ornamenter, lekre profilerte veggspeil med beige silketapet og hvitt listverk, tunge dypbeige silkegardiner med broderier i hvitt og sølv, lekkert blankt, sort skrivebord og kommode med sølvbeslåtte hjørner og føtter, beige sittegruppe, lyst teppe felt ned i et matt tregulv, deilig raus seng med flott sengegavl, tunge, dundyner og puter, sorte nattbord med lekre grå nattbordlamper, høye vinduer som slipper inn mye lys til de vakre rommene og dør til terrassen mot Kongens Nytorv og Nyhavn. Gjennom en skyvedør kommer jeg inn i et stort, deilig og meget lekkert bad – med varme i gulvet, doble lampetter i det store speilet over hvit marmorplate med nedfelt vask, beige fliser på gulv og vegger, badekar og stort dusjrom med en kombinasjon av mørkere beige fliser. Bare lekkert og innbydende alt sammen!
Stilig på loftet
Litt smalere korridorer, lavere under taket og mindre, men like vakre, intime og innbydende rom er det i femte etasje, loftsetasjen. Her var det tidligere bare loft og noen rom til de ansatte. Men under den nylige restaureringen tok de tak i denne etasjen også, og bygget noen herlige rom med små verandaer bak hotellets takutskjæringer, og med nydelig utsikt over byen og innseilingen til København.
En kveld i Marchal
På det samme hjørnet hvor kaféen Golden Cure ble etablert på slutten av 1800-tallet har eierne nå åpnet en super lekker restaurant og bar, selvfølgelig oppkalt etter gründeren med det store hjertet – Marchal. Marchal er gjort i en lett rustikk og intim stil, men med en elegant touch med sine gråsjatteringer, mørke, kraftige tregulv med brede bord, søyler, behagelige rottingmøbler, lekre lysekroner, hvite duker og store vindusflater i en ytre vinterhave med utsikt til Kongens Nytorv. Og maten som serveres er like lekker og smakfull, mye hentet fra deilig dansk jordbruk. I kombinasjon med de beste viner hentet fra vinhyllene langs den indre veggen, er en kveld i Marchal – med takknemlige tanker til Jean Marchal, hans kone Mary og deres kjærlighetsforhold for 250 år siden, en virkelig hyggelig og minnerik opplevelse.
Verdt å vite:
Great Hotels valgte å reise til Danmark med DFDS fra Oslo til København og gjøre det hele til en hyggelig langweekend. Daglig avgang kl 16:30 og ankomst neste morgen kl 09:45. Pris fra ca kr 2.000 per pers inkl bil. www.dfds.no.
Leiebil i København koster ca kr 650,- for en weekend, minste kategori bil (Avis).
Priser og bestillingsinfo på Hotel d’Angleterre finner du på www.dangleterre.dk.
The details
- Date: 15.11.2016
- Tekst: Terje Myklebost
- Photo: Hotel d’Angleterre