Vintage House Hotel, Douro, Portugal

I Portvinens mekka

Etter to timers kjøring innover i landet fra Porto nord i Portugal, bikker vi over kanten og verdens eneste og dermed beste portvinsområde brer seg ut under oss. Elven Douro bukter seg langs dalbunnen med frodige vinranker i terrasser langs de bratte åssidene. Det er som vakre lappetepper med kreative border fylt med saftige druer.

Vi svinger oss ned den bratte dalsiden, gjennom vinmarker med kjente navn som Dow’s, Taylors, Noval og Sandemann, gjennom små klynger av hus og lander elegant i Pinhão, som er selve hjertet i portvinsdistriktet. I denne lille byen ligger Dourodalens beste hotel. Vintage House Hotel, eller årgangshuset, er selvfølgelig navnet. Dourodalen regnes som en av de vakreste i verden, og det er ikke for ingenting at elvebåter fulle av turister glir oppover Douro fra Porto til dette frodige portvinsområdet – også elvebåter med norske interesser og norske turister.

På tur med vinklubben

2000 mennesker bor i Pinhão, stort sett involvert i portvinsbransjen de fleste av dem, og med en herlig liten jernbanestasjon fra 1880-tallet i sentrum – dekorert med de vakre og verdenskjente portugisiske veggflisene. Portvinsområdet i Dourodalen strekker seg ca 120 km i lengden og 40 km i bredden med Pinhão som et kjernepunkt. Ikke et stort område, men du verden hvilke store portviner som kommer ut av denne dalen! Forholdene her er ideelle med høydedrag som strekker seg opp mot 600 meter og som ikke er brattere enn at det går fint å dyrke og høste druer, men for hånd, selvfølgelig.

Vi er på tur med vinklubben, slik mange vinklubber er, og skal denne gangen besøke vinprodusenten Symington Family Estates. Da tar vi naturligvis inn på Vintage House Hotel som er et pittoresk lite boutique hotell på bredden av Douroelven, bare med den brolagte strandpromenaden mellom hotellet og elven.

Vintage House – årgangshotellet

Hotellet med det fine navnet er som en liten landsby i seg selv, med flere bygninger, men kun 50 rom, med en brolagt gate mellom husene, palmehaver og et hyggelig lite bassengområde, og blender perfekt inn i Pinhão. Hotellets bygninger er nydelig vedlikeholdte med kremfargede murvegger, natursten rundt vinduer, nisjer og smijernbalkonger, og de røde teglsteintakene som skinner i solen. Idyllisk og innbydende. Men du må ikke la deg lure. Hotellet ser ut som det har ligget her siden tidenes morgen. Men det er kun én av bygningene som er original fra slutten av 1800-tallet. Resten ble reist i 2009, men i gammel portugisisk byggetradisjon og i samme stil som originalbygningen. Den ble i sin tid brukt som lagerbygning for druer, er nå nydelig restaurert og er hotellets hyggelige resepsjon. Straks vi er innenfor vet vi at vi er i Portugals portvinsområde. Langs to av veggene i resepsjonen er mengder av portvinsflasker oppbevart på hyller bak smijernsporter, den eldste fra 1862 til den nette pris av €3000, og i veggen midt i mot er innfelt enden av to kjempemessige eikefat. Flotte takvelvinger og søyler gir inntrykk av en gammel vinkjeller, og på de blå veggene henger sort hvitt fotografier med motiver fra vingårdene i gamle dager. Vintage House er eid av portvinsprodusenten Taylor’s, derfor er det også satt ut små bord med vinfat til stoler i lobbyen – her foregår nemlig stadig smaking av portvin, selvfølgelig. Vi er jo midt i verdens portvinsområde!

Nydelig rom

Rommet er en nydelig liten suite med lysegule murvegger med listverk, dører og skap i mørk teak og et dust blått vegg til vegg teppe med lys, lys gult mønster. Veggen bak sengen er tapetsert i et diskret beige blomstret motiv som matcher de litt mørkere gardinene perfekt. Her er hvite, gammeldagse nattbord og skrivebord og dobbeltdører ut til en idyllisk fransk balkong med smijernrekkverk og to smijernstoler – og flott utsikt til elven og vinrankene oppover dalsiden på den andre siden. Badet er lyst og innbydende det også – med grove lyse beige gulvfliser, kremfargede vegger med de samme elegante teakdørene og dørlistene, en nisje trukket med speil og brystpanel, badekar og vask innbygget i de typiske portugisiske, håndmalte blå porselensflisene. Et veldig vakkert bad i et nydelig rom, som byr på den samme gode atmosfæren og deilige stillheten som favner hele dette fine hotellet og denne vakre dalen.

Rustikk bar

Hotellets bar og sosiale vannhull, holder hus i et lekkert rom i nabobygningen. En liten spasertur langs brolegningen og vi svinger inn i et høyloftet rom med et fantastisk bjelkelag av grove ubehandlede trestammer, støttet opp av stolper i grovhugget granitt. Men med elegante blanklakkerte tregulv med brede bord og kraftige skinnmøbler.  Herlig rustikt, men med høy kvalitet, og sosialt og trivelig rundt en bardisk i teak. Etter et glass med Dourodalens deilige rødvin, ja, for Dourodalen er ikke bare kjent for sine gode portviner – her produseres også landets beste røde og hvite viner, rusler vi inn i naborommet.

Praktfull spisesal

Her ligger hotellets spisesal. Og for et praktfullt rom dette er! Med velvede hvite tak med gule buer, gule murvegger med mørk beige, men dempede, diskrete fresker med motiver fra vingårder og druehøsting, små lilla lampetter, kule stoppede, høyryggede turkise sofaer mot de de gule veggene, stor natursteinspeis med kjempestort speil over, antikke vinskap, flott mønstret parkett, mørke trestoler, bord med hvite duker og buede vinduer til den steinlagte buegangen utenfor. Et meget elegant høyloftet restaurant som bare mangler krystallkronene, men som har en fyldig og god meny med deilige lokale retter og en vinkjeller full av de beste vinene fra Portugals beste vinområde, naturligvis.  

Morgenstund i haven

Morgenstunden i den solrike og frodige blomsterhaven er en fin start på dagen. Stillheten i Dourodalen er som den reneste mentale hygiene. Også her i den fargerike haven til Vintage Hotel.  Haven er i forskjellige nivåer med natursteinsmurer, rekker av ranke palmer, bugnende appelsintrær, duftende lavendel i den dampende morgensolen, sterk lilla bougainvillea som henger over en hyggelig utekafé, et nydelig bassengområde med solsenger og stråparasoller og en hvitkalket mur mot strandpromenaden og elven hvor turistbåtene ligger fortøyd eller glir i rolig tempo langs bredden og vinrankene.

Det blir fort varmt i Dourodalen når solen stiger over åskammen. Solen glitrer i elven og tørker ut det allerede karrige og støvtørre jordsmonnet. Druene modnes fra dag til dag under perfekte forhold. Portvinen fra disse vinrankene smaker som den skal – som verdens beste. Men de fleste tror at portvin kun er noe som drikkes til desserten, og gjerne til mørke og tunge sjokoladedesserter vinterstid. Selvfølgelig har de mye rett i det. Men har du smakt en ung portvin, gjerne en hvit portvin, tatt rett ut av kjøleskapet, skjenket deg på en varm ettermiddag sommerstid med en skvett tonic i – som en frisk, leskende, fruktig og deilig krydret sommerdrikk, så endrer du oppfatning før du får sagt ahh! Særlig i Dourodalen hvor termometeret lett treffer 40 grader om sommeren. Fjelltoppene på drøye tusen meter, mellom dalen og Atlanterhavet, slipper til den perfekte mengde regn, ikke så mye, men akkurat nok, og etterlater Dourodalen tørr og fin for dyrking av de seks druesortene Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Amarela og Tinto Cão – som igjen konverteres og blandes til de deiligste portviner.

Familiebedrift

Etter en rolig og stille morgenstund i hotellhaven krysser vi togskinnene og spaserer langs brolegningen de få meterne bort til vingården Quinta do Bomfim. Her ønskes vi velkommen av Antonio. Han skal guide oss gjennom Symingtons lange historie, ta oss med rundt i bygningene og mellom vinrankene og tilslutt lede oss gjennom en smaking av deres verdenskjente portviner.

Vingården Quinta do Bomfim er fra 1896 og navnet betyr ”god slutt” – som gjerne refererer til portvinproduksjonen deres og et perfekt sluttprodukt. Symington familien er eiere og drivere av et portvinshus som har tre av verdens beste og mest kjente portviner i sin produksjon – Graham’s, Dow’s og Warre’s. De er fem søsken, fettere og voksne barn som driver familieselskapet Symington Family Estates i dag og har noen av de beste årgangsportvinene, Aged Tawny Port, Late Bottled Vintage Port og Crusted Port i verden.

Lang historie

– Vi kan spore husets portvinsproduksjon og familieinteresser tilbake 350 år og 13 generasjoner – til 1600-tallet. Så Symington har lange og stolte tradisjoner innen bransjen, smiler Antonio. Vi spaserer gjennom museet deres, gjennom forskjellige bygninger og mellom vinrankene på Quinta do Bomfim, som er hovedvingården for portvinsmerket Dow’s. Antonio er en strålende guide, smiler og forteller med entusiasme og glede – og med stor kunnskap både om historikken og om portvinsproduksjon.

– Det er vel riktig å si at det var oldefaren, George Warre, opprinnelig fra Skottland, som på 1880-tallet var den som satte det hele i organiserte former. Han jobbet for det som den gang het Warre’s Port Company og ble etter hvert en partner i selskapet. I 1911 kjøpte han ut de andre og året etter slo han seg sammen med sin gode venn Andrew James Symington som drev portvinsselskapet Symington. Andrew James kom fra Skottland i 1882 og giftet seg året etter med Beatrice Atkinson. Og det er på hennes side vi kan spore portvinsproduksjonen tilbake til det 17. århundret. George og Andrew James gjorde et skifte hvor de kjøpte seg inn i hverandres selskaper med 50 prosent og startet Symington & Warre’s Port Company, basert på portvinene Warre’s og Dow’s.

Kjøpte Graham’s

– Men på 1920-tallet flyttet barna til George til England. De hoppet av portvinsproduksjonen i Portugal, men fortsatte innen bransjen ved å holde orden på eksport og salg i England. Familien Symington tok seg av selve produksjonen her i Dourodalen. Men så, på 50-tallet, trakk neste generasjon Warre seg ut av hele portvinsbransjen og Symington drev videre alene. Alle aksjene havnet på Symingtons hender, og på 70-tallet kjøpte de også Graham’s som lå ute for salg. Dette selskapet, som har den kanskje mest kjente portvinen i verden, ble startet mer som en tilfeldighet så tidlig som i 1820. Opprinnelig drev de innen bomullsbransjen. To av den yngre generasjonen drev forretningene i Porto, og da et selskap ikke kunne gjøre opp regningen for bomull annet enn gjennom syv fat med portvin, aksepterte de dette. De sendte fatene hjem til England og fikk et skarpt brev tilbake med streng beskjed om ikke å godta et slikt oppgjør en gang til. Så gikk det noen måneder og et nytt brev kom fra ledelsen i England med en ydmyk forespørsel om det var mulig å spore opp og sende over noen fat til med denne portvinen. Den var blitt svært godt mottatt av alle som hadde smakt den. Dermed var selskapet i gang med portvinshandel, som senere skulle bli en av verdens beste produksjoner. Etter oppkjøpet av Graham’s har Symington produsert de kjente portvinsmerkene Graham’s, Dow’s og Warre’s i tillegg til noen vinmerker, forteller Antonio.

Flotteste i dalen

Etter vinsmakingen hvor vi fikk servert Graham’s 10YO Tawny, Cockburn’s Special Reserve and Dow’s Quinta do BomfimVintage er det om bord i en leid turistbåt og avgårde oppover elven – med lunsj og iskalde portvinsdrinker i solsteken. Symington-familien har totalt 29 vingårder i Dourodalen. Det er fem demninger langs elven Douro på strekningen fra Pinhão og inn til vingården Quinta dos Malvedos, som er selve hjørnestenen i produksjonen av Graham’s Port. Den er en av de beste og flotteste vingårdene i Dourodalen der den ligger på en høyde med en have og terrasse med praktfull utsikt over elven og vinmarkene, og med vinranker som ligger perfekt vendt mot solen og som produserer de beste klasse A-druene som er mulig å få. Det er totalt mer enn 30.000 vinbønder i Dourodalen, og gjennomsnittlig har hver vinbonde kun et halvt hektar vinmark, eller fem mål. I tillegg til sine 29 egne vingårder er Symington-familien helt avhengig av disse små produsentene for å få nok druer til sin store produksjon og etterspørsel. Men de kjøper selvfølgelig bare førsteklasses druer for å lage den absolutt beste portvinen.

Fra druetråkkere til tråkkemaskin

– Druene til produksjon av Graham’s Port leveres til Quinta dos Malvedos, som druene til Dow’s blir levert til Quinta do Bomfim. I gamledager ble druene tråkket i store stenkar i produksjonsbygningen av innleide tråkkere som avsluttet med musikk og en liten ”fest” i bassenget. I dag har vi en egen ”tråkkemaskin” som gjør jobben tilnærmet tråkkerne og med et mykt trykk på maks 80 kilo. Men fortsatt plukkes alle druene for hånd, forteller Antonio. Han viser oss rundt i den gamle bygningen med de gamle stenbassengene og de gamle, enorme eikefatene som fortsatt er i bruk sammen med moderne ståltanker. Portugals vinindustri innførte Appellation Controlee i 1756, som det første landet i verden.

– Det sikrer en god vinproduksjon. Alt kontrolleres nøye – vinmarkene, druene, hygienen, utstyr og omsetning. Dette bidrar til å holde stabile og riktige priser på produktene våre, sikrer et stabilt marked og gode vilkår for vinbøndene – og dermed sikres hele den portugisiske vinindustrien. 

Prisvinnende markedsleder

Det produseres rundt ti millioner kasser, eller 90 millioner liter portvin årlig.  Symington familien er markedsledere med 33 prosent av produksjonen. De leverer til hele verden, og i 2016 ble det solgt 60.000 flasker i Norge, hovedsakelig Graham’s Late Bottled Vintage 2011, Cockburn’s Special Reserve og Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2003. 

Familiebedriften eier mer enn 2000 hektar land i Dourodalen, 1007 av disse er beplantet med 3,2 millioner vinstokker, og de vinner stadig anerkjennelse for portvinene sine. I årene 2003, 2004 og 2005 vant de 23 gullmedaljer i diverse vinkonkurranser og vinmagasiner. Dette er mange ganger flere enn konkurrentene. Under International Wine & Spirit Competition 2013 ble de tildelt «Portuguese Wine Producer of The Year» Trophy. Og da Wine Spectator i November 2014 offentligjorde sin Top 100 for 2014, fant man Chryseia 2011 som tredje beste vin, mens Dow’s Vintage 2011 gikk helt til topps!

Med kjærlighet og lidenskap

Symington Family Estates er medlem av Primum Familiae Vini, en sammenslutning av elleve legendariske vinfamilier fra Italia, Frankrike, Tyskland, Spania og Portugal. Symington Family Estates sysselsetter rundt 500 mennesker, fordelt på 350 i Vila Nova de Gaia (Porto) og 150 i Douro-dalen. De er den eneste portvinsprodusenten som fortsatt lager og vedlikeholder sine egne eikefat og tønner, og på vingården Quinta do Vesuvio holder de på tradisjonene og fottråkker fortsatt druene til portvinen. Symington Family Estates er også engasjert i veldedighet og hvert år donerer de en ambulanse til en landsby i Douro.

– Hvert annet sekund selges det en av våre flasker et eller annet sted i verden. Dette er selvfølgelig en sterk motivasjon for familiebedriften. Samtidig minner det oss på hvilken forpliktelse selskapet har. Men vi elsker det vi gjør, enten vi er guide som meg, drueplukker, vinekspert, sjef eller eier. Det handler om lidenskap og stolthet i alle ledd, og det er ikke så vanskelig å være stolte når vi jobber med et så godt og hyggelig produkt og ser at verden liker portvinen vår, smiler Antonio.

Verdt å vite

Great Hotels, Food & Wine valgte å fly til Porto via Lisboa med det portugisiske flyselskapet TAP. Daglig avgang fra Gardermoen. Priser og bestilling på www.flytap.com.

Fra Porto er det en drøy times biltur inn til Pinhão i Dourodalen. Det går tog fra Porto. Leiebil koster fra ca kr 410 for en weekend med minste kategori (AVIS).

Vintage House Hotel er det beste og vakreste hotellet i Dourodalen. Det ligger idyllisk til sentralt i dalen, i byen Pinhão. Priser og bestillingsinfo finner du på www.vintagehousehotel.com.

Den norske vinimportøren Stenberg & Blom importerer portviner og viner produsert av Symington Family Estate. Mer informasjon om portvin og Symington Family Estate finner du på www.stenblom.no og www.symington.com.

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 09.11.2023
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Vintage House, Symington Family Estates og Terje Myklebost

See more

Advesting