Des Moines, Iowa, USA

Solheim Cup til en storslått golfbane

Det er noen golfbaner i USA. Alt er stort og alt er det mye av her borte – også av golfbaner. Det er mange gode golfbaner her borte også. Det er likevel ikke alle forunt å få være vertskap for de store turneringene. Men Des Moines Golf & Country Club i Iowa har fått æren av å arrangere Solheim Cup i august i år. Fullt forståelig, for dette er en storslått golfbane!

 

Des Moines? Hvor i all verden er det? tenker du kanskje. Vel, byen ligger i staten Iowa, rett sydover fra Minneapolis i Minnesota. Great Golf of Course valgte å fly til Minneapolis, tilbringe noen dager her med shopping på Mall of America for så å ta den tre timers kjøreturen langs Interstate 35 til Des Moines. Da kjører du omtrent rett på golfklubben. Des Moines er ikke akkurat USAs navle. Byen er ikke en by man hører mye om. Heller ikke når det snakkes om golf. Men staten Iowa har 395 golfbaner og rundt Des Moines er det hele 20 public courses. Og det ringer kanskje en bjelle når Des Moines Golf & Country Club nevnes, for her arrangerte de US Senior Open i 1999, og da ble klubben lagt merke til fordi den hadde tidenes høyeste antall tilskuere til denne turneringen. Hele 252 000 mennesker var innom klubben for å følge spillerne rundt denne flotte banen. Så det er en stor golfbane Great Golf besøker – med plass til mange tilskuere. Det kommer neppe like mange til kvinnenes Solheim Cup i august, men de regner med opp mot 150 000 besøkende. Dessuten arrangerer de Ping Junior Solheim Cup samme uken, og for første gang i USA på den samme banen som de voksnes Solheim Cup. Og som om ikke det er nok – den samme uken holdes Iowa State Fair i Des Moines, som er den nest største State Fair i USA etter Texas, og som trekker rundt én million mennesker fra inn- og utland. Så det blir folksomt i Des Moines denne uken i august. Men livlig og morsomt. Derfor bør du bestille hotellrom ganske raskt om du har tenkt deg til Solheim Cup for å følge kvinnene, med vår egen Suzann Pettersen i det europeiske teamet.

Eneste Pete Dye bane i Iowa

Des Moines Golf & Country Club er en gammel og ærverdig country club, 120 år gammel i år. Selve klubben ble startet i 1897, men flyttet til forstaden Urbandale utenfor Des Moines i 1969. Tre år tidligere hadde man begynt utviklingen av den nye golfbanen som åpnet sine porter i 1969. Og det var den verdensmeritterte, amerikanske golfbanedesigneren Pete Dye som designet banen. Des Moines var hans tolvte bane av de 115 banene han har designet, og den eneste i Iowa. Han har enten designet eller redesignet 71 offentlige golfbaner og 44 private, hovedsakelig i USA, men også i en rekke andre land, og Des Moines skulle også bli den siste han jobbet med før han la golfkøller og design på hylla. Skjønt han spiller fortsatt god golf til tross for at han er godt oppi 90-årene nå, men har folk til å jobbe for seg på design. Blant andre Tim Liddy som har stått for de siste justeringene av Des Moines opp mot Solheim Cup.

Eksklusivt beskjeden

Des Moines Golf & Country Club ligger en drøy mil fra sentrum av Des Moines, eller en 15 minutters biltur ut fra byen. Inngangspartiet er diskret og beskjedent, men når vi kjører innover er det under kraftige trær og gjennom en stor og flott park, forbi tennisbaner og et bassengområde – dette er jo en country club med mer enn en golfbane. Klubbhuset er heller ikke prangende. Det er bygget i smale, røde murstein, har et skrått tak med takstein i tre og er lavt. Men det er trapp ned til underetasjen, og her viser det seg at klubbhuset faktisk er ganske så stort og meget stilfullt og elegant. Garderobene holder høy standard med dust, blått vegg til vegg teppe, mye eksklusiv mahogny og bilder, troféer og utmerkelser på veggene. Her nede er også de sosiale områdene med en trivelig bar med utsikt til en hyggelig og sosial terrasse og til banen, og Iowa Grille med salatbuffet og lette retter. Her er det trivelig med små avlukker med buede sofaer, lyddempende vegg til vegg teppe, mye lekkert treverk og enkelte natursteinvegger – eksklusivt, men likevel avslappet og dempet. En mer formell fine dining restaurant er i etasjen over, og kjøkkenet har meget godt rykte med en chef som har vært her i 17 år og vet hva medlemmene liker. Og det liker medlemmene! Proshopen er i en egen bygning bare noen over fra restauranten. Denne bygningen var den originale fra 1969, og er nærmest sirkelrund og fyldig og fin med de siste modeller fra produsentene – også fra Ping selvfølgelig når man arrangerer Solheim Cup!

I rute

Jeg møter Drew Blass i resepsjonen, ved en tavle som teller ned til Solheim Cup, 139 dager står det. Drew er assisterende turneringsdirektør på Solheim Cup-teamet som har hatt sine kontorer i klubbhuset i fire år.

-Vi er godt forberedt og i rute, smiler han når vi setter oss i et hjørne i restauranten. – Dessuten er dette en bane og en klubb som er stor nok til å håndtere et slikt stort event. Og stor nok til å klare både Junior og senior Solheim Cup i samme uke. Så det hjelper godt når vi skal forberede en så stor turnering. Her er to parkeringsplasser, begge med plass til 2000 biler, det er plass til 36 telt til sponsorer og bedrifter, 1500 frivillige har tilbudt sine tjenester og det er god plass til besøkende både ute på banen rundt hullene og i mingleområdene. Vi setter opp en rekke tribuner, og tilskuere kan bevege seg rundt hvert eneste hull og se hvert eneste slag som slås, forsikrer Drew.

Ni + ni

Til hverdags spilles Des Moines på to 18-hulls baner, én på nordsiden av området og én på sørsiden. Men for Solheim Cup har de redesignet banen.

-Ved slike store turneringer plukker vi ni av hullene fra hver 18-hullsbane og setter sammen til en 18-hulls bane i sentrum, som faktisk er tilnærmet lik den opprinnelige 18-hulls banen på Des Moines, og den banen vi brukte under US Senior Open i 1999. Da får vi en indre og en ytre bane, eller en indre og en ytre 18-hulls sløyfe om du ønsker. Perfekt til å arrangere både junior og senior Solheim Cup. Da vil juniorturneringen gå langs den ytre banen som strekker seg langs yttergrensene av eiendommen, mens seniorene spiller sin turnering på den indre banen, forklarer Drew i det han presenterer meg for Rick Tegtmeier, en diger bamse av en baneansvarlig på Des Moines Golf & Country Club. Det er han som har ansvaret for alt ute på banen, ombygginger og vedlikehold. Han er selv greenkeeper, har vært i bransjen i 45 år og er stolt medlem av både US og British Golf Greenkeeper Association – og legger hele sin sjel og stolthet i denne banen. Han elsker jobben sin og elsker Des Moines Golfcourse. Jeg legger på en femmer, og så prater Rick entusiastisk om det han liker best å snakke om – golfbanen som han pusler med og nå gjør klar til klubbens største turnering!

Ricks rike

-Det er to grunner til at vi velger å bruke en indre sløyfe til Solheim Cup – for det første er disse 18 hullene etter min mening de beste av de 36 hullene på Des Moines, og for det andre er det verken støy fra trafikk eller andre forstyrrelser her. Her inne kan spillerne konsentrere seg 100 prosent om spillet sitt uten å bli forstyrret av annet enn klappsalver og jubel for gode slag.

Rick har golfbilen stående utenfor og inviterer meg på en runde for å vise meg hullene. Det er iskaldt, og banen er knapt åpen, men Rick snakker oss begge varme når han kjører fra hull til hull.

-Når du ser på disse områdene av USA, så er det tilsynelatende ganske flat topografi. Landskapet bølger frem slakt og flatt. Et ypperlig landbruksområde. Men så er ikke Des Moines en helt flat bane likevel, sier han. Og jeg ser med egne øyne. Banen er nokså kupert til å være nord i dette åkerlandet.

-Her kan du se hvordan Pete Dye tenker når han konstruerer en bane. Det er lag på lag med fairway nederst, så følger bunkere og tilslutt greenene øverst. Dette er nokså gjennomgående. Og bunkerne er gjerne helt flate uten for mye kanter mens greenene er store og ondulerte. Opprinnelig, den gangen greenene var tregere, var det greit med hans voldsomt ondulerte greenen. Men etter hvert som teknikken endret seg og greenene ble super raske, ble det helt umulig å putte på greenene hans. Vi har måttet bygge om mange av dem og særlig nå opp mot Solheim Cup. Hvis vi skal kunne ha tilstrekkelig med flaggmuligheter har vi måttet etablere flere flater på greenene, og her har vi fått hjelpe av Pete’s konsulent Tim Liddy. Siste gang Pete Dye var her nede laget vi en hel bok full av endringsmuligheter. Vi bruker boken som et oppslagsverk, plukker litt her og der og oppgraderer når vi føler at det trengs, forteller Rick mens han peker og forklarer. Han viser meg hull 3, et langt og spesielt par 3 hull hvor greenen nærmest er delt av en bunker.

-Her må turneringsspillere chippe ballen hvis de må over fra den ene delen av greenen til den andre. En lokal regel gir imidlertid medlemmer og greenfeespillere lov til å flytte ballen uten tilleggsslag. Det skal bli interessant å se hvordan kvinnene løser dette under Solheim Cup.

Privatfly, trøye og hunden Sixty

-Pete Dye har vært her mange ganger i årenes løp. Han har en spesiell plass i hjertet for denne banen, og det eneste honoraret han har krevd for jobbene han har gjort er at han hentes med privatfly og flys tilbake til sin elskede Alice samme kveld. Dessuten krevde han en hvit trøye med krave, banens logo på venstre erme og lomme. Og han ville alltid ha med hunden sin Sixty, som fikk løpe fritt når vi inspiserte banen. Og det gjorde vi alltid til fots – 36 hull på en dag. Sist gang da han var 87 år gammel. Og da gikk vi dessuten det siste hullet, et par fem, to ganger! Jeg var mektig imponert og spurte ham etterpå når han sist gikk 36 hull. Yesterday! En karakter og kunstner. Han hadde aldri en masterplan, men tok hull for hull og noterte, for oss utenforstående, helt uforståelige tegn på en lapp. Men resultatene har alltid blitt helt superbe golfhull, smiler Rick – Og nå har Tim Liddy tatt over, og resultatene er like gode.

Glad i bevegelser

Des Moines Golfcourse er en åpen parkbane med gjennomgående store og brede fairways, tre driving ranges og 5000 løvtrær og nåletrær spredt ut over denne 190 mål store parken. Men trærne styrer ikke spillet ditt. De er der som vakre kulisser, med mindre du slår veldig skjevt. Åtte av hullene har vann i spill, enten i form av en bekk som snor seg gjennom banen eller fem små vann. Det er hele 162 bunkere på de 36 hullene, og de fleste av dem er små og flate. Pete Dye var tidlig ute med store greener, og greener med store onduleringer. – Pete er glad i bevegelser både på og utenfor greenene. Langs mange fairways og rundt greenene og bunkerne er det mengder av små koller og et levende terreng. Han er en estetiker, og en raus estetiker. Han ønsker ikke å gjøre banen vanskeligere enn nødvendig og gir alltid minst to tredjedels åpning inn til green. Men han er veldig glad i å legge en dal ned og opp foran greenene. Da blir det ikke så lett å rulle ballen inn, men det er morsomme avslutninger på hullene, sier Rick. Det er en stor og deilig bane som møter kvinnene i august, og nydelig vedlikeholdt. Det sørger Rick Tegtmeier for. Og allerede i mai får det europeiske teamet sjansen til å oppleve banen. Da kommer hele teamet, med kaptein Annika Sörenstam i spissen til Des Moines for å lære seg alle Pete Dyes nykker og signaturer. Og jeg tror nok de vil ha det gøy her og like det de ser. Kaptein Juli Inkster og hennes US team tester banen senere i sommer, og da skal alt være duket for en flott turnering.

Hotel Renovo – trivelig låve

Byen Des Moines ligger noen kilometer vest for golfklubben, og spillerne vil nok bo på Marriott i sentrum, som samarbeider med Des Moines Golf & Country Club. Men det er flere hoteller i forstaden Urbandale, hvor golfklubben ligger. Hotel Renovo er et av disse hotellene, bare minutter unna banen og meget hyggelig – og rimeligere enn de store hotellene i sentrum. Det ligger på en liten topp i terrenget og er nylig åpnet etter en fullstendig ombygging til åtte millioner dollar. Hotellet er bygget som en rustikk låve med resepsjonen under panelte skråtak, grovt, lyst tregulv, sittegrupper i brunt skinn, lyse vegger i kombinasjon med vegger fra en gammel låvebygning, store bilder av hester på veggene, to høye bord av lakkerte grove planker på understell av jern foran en liten bar i hørnet, med barkrakker i brunt skinn, og en gasspeis i en hvit murvegg bak en liten resepsjonsdisk midt i rommet. Et herlig høyloftet og luftig rom med hyller og skap fulle av bøker og nips fra landbruket. Hotel Renovo har 102 lyse og veldig trivelige rom. Hotellet har byens største innendørs svømmebassengområde, og det serveres frokost i spisesalen bak resepsjonen. Men middag må du inn i nabobygningen for å få. Og det gjør du gjerne. For The Machine Shed er en kjent og meget anerkjent restaurant i kombinasjon med en herlig landhandel hvor du får kjøpt alt fra hjemmelaget syltetøy, fruktsafter og kokebøker til såper, forklær, håndklær og kjøkkenutstyr. Til og med John Waynes grillbok! Og i restauranten får du deilig amerikansk husmanskost servert av frodige damer i rutete tømmerskjorter og overalls, og med dempet countrymusikk på høyttalerne og gamle John Deere traktorer utenfor. Superhyggelig!

God, ungdommelig atmosfære

Des Moines er en by du nok sjelden har sett nevnt noe sted. Men det er faktisk en hyggelig amerikansk småby, på størrelse med Oslo, og typisk amerikansk med en kombinasjon av gamle lagerbygninger i murstein og moderne kontorbygninger. Ikke en by med de høyeste skyskraperne, men heller ganske lav og trivelig. East village er det heteste området i byen, øst for Des Moines river som deler byen. Her er de gamle lager- og fabrikkbygningene konvertert til hyggelige små butikker, gallerier, antikvitetsbutikker, gode restauranter og trivelige kaféer og kaffebarer. På vegger er det god graffiti og det er fargerikt og morsomt. For Des Moines er en universitetsby med flere universiteter og høyskoler, så her setter unge mennesker sitt preg på byen. I alle kaféene er det livlig på ettermiddagen. Også i hyggelige Scenic Route Bakery der det er fullt av unge som nyter en kaffe mens de studerer, diskuterer og løser oppgaver på PC’ene. Des Moines er en by med en god og varm atmosfære. Og slik kommer det til å bli ute på golfbanen også når USA og Europa møtes til kvinnelig kappestrid rundt greenene disse dagene i august. Måtte det beste laget vinne! Det skal i hvert fall ikke stå på golfbanen – banen til Rick!

Verdt å vite

Great Golf of Course valgte å fly med Icelandair til Minneapolis via Keflavik. Daglig adgang fra Gardermoen og kun en times transit på Island. Husk at du kan bestille en stop over på Island uten tillegg i flyprisen. Se priser og bestill på www.icelandair.com.

I Minneapolis er det ti minutter fra flyplassen til Mall of America og deres nye hotell JW Marriott Minneapolis Mall of America som ligger i forstaden Bloomington. Hotellet åpnet sine dører og 341 rom sammen med en helt ny fløy med 50 nye butikker i kjøpesenteret i 2015. Hotellet ligger vegg i vegg med inngang til kjøpesenteret fra andre etasje. Meget praktisk når du besøker Minneapolis for å shoppe i Nord-Amerikas største kjøpesenter. 40 millioner mennesker besøker Mall of America hvert år. www.jwmarriottminneapolis.com og www.mallofamerica.com.

Leiebil i Minneapolis koster fra ca kr 1200 for en weekend(Avis) Bilturen fra Minneapolis til Des Moines i Iowa tar drøye tre timer.

Des Moines Golf & Country Club ligger i forstaden Urbandale 15 minutter vest for Des Moines. Klubben er vertskap for Solheim Cup 14.-20. august. Se www.dmgcc.org og www.solheimcup.com.

Hotel Renovo ligger bare minutter fra Des Moines Golf & Country Club og er et ypperlig sted å bo når du skal besøke golfklubben. Det er et nyrenovert og trivelig boutique hotell med 102 rom vegg i vegg med The Machine Shed, som er et av Des Moines beste og mest berømte restauranter. Se www.hotelrenovo.com for priser og bestilling.

Husk visum til USA, og i god tid. Den kan søkes om og fylles ut på www.esta.cbp.dhs.gov/, og koster $14. De aller fleste kredittkort aksepteres selvfølgelig i USA, og skal du ta ut kontanter på en ATM, så vit at de beregner seg en kommisjon på mellom tre og seks dollar.

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 16.08.2017
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Gabriel Roux, Hotel Renovo og Catch Des Moines

See more

Advesting