Korsika

Domaine de Murtoli

Det er nesten så du ikke stoler helt på sansene dine når du svinger inn den beskjedne innkjørselen til Domaine de Murtoli.

Superb golf i vakker natur

Det er nesten så du ikke stoler helt på sansene dine når du svinger inn den beskjedne innkjørselen til Domaine de Murtoli. Men du skjønner at noe er i gjerde når callinganlegget er gjemt bort i en stor stein og den rustne porten glir opp automatisk. Jo, det kan kanskje være en golfbane her likevel!

Tekst: Terje Myklebost, Foto: Camille Moirenc og Terje Myklebost

Men så begynner du å tvile igjen når du humper og dumper nedover langs den smale, tørre, støvete og steinete veien gjennom busker og kratt. Her får tydeligvis både naturen og veien leve sitt eget liv, og dette kan da ikke være stort å vise frem! Og det skal vise seg at det er nettopp det som er filosofien her på Domaine de Murtoli. Og da tenker du at det er vel sånn med golfbanen også – at den lever sitt eget stemoderlige liv. Vi får se!

DSC06733

Så naturlig som mulig

Men først hotellet, eller resortet – eller hva man skal kalle dette helt fantastiske overnattingstedet som president Nicolas Sarkozy og andre franske og etter hvert internasjonale celebriteter nå har lagt sin elsk på for. Vi parkerer våre mørbankede biler ved stranden og hopper over i minibussen til markedssjef Fabien Noel som skal vise oss litt rundt. Og her trenger man bil, for hotellet med sine 19 gjestehus, tre restauranter, spa og golfbane er spredt over et område på 25 000 mål. Og her handler alt om å holde absolutt alt så naturlig som mulig. Derfor den loslitte veien og derfor de 19 eldgamle og nærmest fullstendig autentiske korsikanske gårdshusene.

Unge Pauls drøm

For sånn er det på Domaine de Murtoli. Eier Paul Canarelli arvet hele landområdet som ung gutt i 20-årene. Og det var hans bestefar som en gang på 1800-tallet kjøpte det, men som ikke utviklet det i noen grad. Og da unge Paul tok over i 1990 lå bygninger i ruiner og naturen var et eneste villniss. Det er det for så vidt i stor grad fortsatt, for her skal alt leve naturlig. Men bygningene er gjenreist. For som 30-åring tok Paul grep. Hans drøm var å etablere et resort basert på det mest mulig autentiske, naturlige og originale slik Korsika fremsto den gangen de falleferdige bygningene ble bygget en gang i det 16. og 17. århundret, men med alt vi likevel forventer av et luksusresort. Bare gjort med originale materialer og mest mulig autentisk. Som drømt så gjort!

A LICCIA_interior_Murtoli

Fabelaktig resultat

Han gikk i gang, rev ned restene av bygningene, som i sin tid hadde vært boliger og gårdshus for fiskere og jordbrukere, og gjenreiste dem med de originale mørk sandfargede stenene – sten på sten. En kjempemessig jobb som tok flere år. Og resultatet? Helt fabelaktig! Hvert hus har eget kjøkken, med de originale skapene pusset og skrudd sammen på solid vis, men beholdt i sine opprinnelige farger, originale benker og vaskekummer med lekkert gammelt armatur, og gulvene gjort med de samme gamle, blankslitte tegnsteinsflisene. Men ellers med moderne, men eksklusive svarte komfyrer, kjøleskap og oppvaskmaskiner skjult bak de gamle skapdørene og mye kobber og jerngryter. Stuene er som de var med grove tregulv, grove murvegger i naturfarger, store originale peiser, kraftige takbjelker og gjerne gamle solide skinnmøbler med tepper og puter i naturfarger, mens soverommene har gode, moderne madrasser i de gamle, originale sengene, og gjerne eldgamle, innebygde køyesenger til barna. Badene er bygget i grov mur, murstein og kraftig treverk med lekre, gamle, originale vaskekummer, gamle frittstående badekar på løveføtter og dusjrom med de blankslitte teglsteinsflisene i terracottafarger. Titter du på detaljer som det elektriske, så er det også gjort med tvunnede gammeldagse ledninger som er hengt mellom små porselenskroker, og lysbryterne er de enkle, gammeldagse til å skru rundt. Her er absolutt ingenting overlatt til tilfeldighetene, men nøye gjennomtenkt og garantert meget dyrt. Men du verden så stilig dette er gjort – så originalt og tett opp til det opprinnelige som overhodet mulig.  Meget imponerende. Og så godt som det dufter av gammelt treverk, peis, skinn og oljer!

DSC06765

Naturhaver og sommerkjøkken

Dørene er også de originale og tunge, og trappene ned til haven i blankslitt granitt. Alle husene har litt dyrket have rundt seg, men ingen beplantede blomsterbed. I havene gror oliventrær, eukalyptus og lavendel, og det dufter fantastisk godt, summer av lykkelige bier og humler, og fuglene synger i trærne. Husene har også små svømmebassenger, gjerne gjort i naturstein, og også fullt innredede utendørs sommerkjøkken, men også disse med originale benker, skap og vaskekummer, gammeldagse komfyrer og skjulte kjøleskap, og med gamle, elegante smijernbord og stoler.

Privat strand

Domaine de Murtoli har hele åtte kilometer strandlinje, full av små bukter og sandstrender mellom kraftige rosa granittklipper – og minner ikke så rent lite om svabergene på Sørlandet i Norge. Disse små strendene og buktene er forbeholdt gjestene i hvert enkelt hus. Så her kan du og din kjære, eller du og alle dine kjære i familien hygge dere nærmest på en privat strand – diskret og uten innsyn. Ved strendene er det også bygget fine plattinger med møbler bygget av drivved med lilla puter, selvfølgelig, og en privat bar hvor fra betjeningen kan servere dere lunsj eller kjølig drikke. Den optimale strandferien!

Eget gårdsbruk og fiske

Den ene av hotellets tre restauranter ligger helt nede på stranden, også denne bygget med vaskeekte drivved, som er blankslitt, soltørket, lys grått i fargen og glir elegant inn i naturen rundt.  Du kan velge om du vil sitte ved bord i sanden eller på plattinger i skyggen under stråtekt tak – som kjennes kjølig, luftig og godt på varme dager om sommeren. Her serveres både lunsj og middag – basert på deilige, naturlige, økologiske og meget kortreiste produkter. For eier og gründer Paul har selvfølgelig eget gårdsbruk på eiendommen – det er god plass til det på 25 000 mål! Her produseres egen ost og alt ellers av melkeprodukter og jordbruksprodukter. Dessuten er det ansatt en egen fisker som er ute hver morgen og trekker opp dagens fiskeretter. Ferskt og godt! Vinen produseres på brorens vingård like bortenfor hotellet. Nydelig den også! Så her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Murtoli Golf Links_mountain

Frodig grønn oase

Etter en deilig lunsj i skyggen under stråtaket på stranden, er det klart for en runde golf. Og igjen er det så jeg nesten ikke tror mine egne øyne. Mitt i denne karrige, sydlandske naturen ligger en frodig, grønn lunge – en perle av en golfbane. Riktignok bare 9 hull, som ved små grep kan gjøres til en 12-hullsbane med sine to dobbeltgreener. Men du verden for en herlig liten golfbane! Den amerikanske banedesigneren Kyle Philips, med verdensberømte golfbaner som Kingsbarns og Dundonald Links i Skottland, i tillegg til baner i Østerrike, Frankrike, Italia, Nederland, Marokko, De Forente Arabiske Emirater, Kina, Sør-Korea, Brasil og en rekke i USA og andre land, på sin samvittighet, har hatt en hyggelig tid her på Domaine de Murtoli mens han formet disse nydelige golfhullene. Klubbhuset er også en herlig gammel bygning med hyggelige omkledningsrom, en liten proshop og resten avsatt til en flott bar og en smellvakker høyloftet, elegant rustikk restaurant med en nydelig, langstrakt terrasse med utsikt over et gammelt steingjerde til golfbanen. Lengst til venstre et treningsfelt med drivingrange, og til høyre for den banens første hull som fører oss opp en bratt og lang bakke med OB mot drivingrangen til venstre og en lavendelåker til høyre. Her er blindt innspill til green med store bunkere på venstre side.

France, Corse du Sud (2A), Domaine de Murtoli, le golf

Og da er vi godt i gang og allerede varme i trøya etter stigningen og lange slag. Her på banens høyeste punkt snur vi oss og beundrer utsikten.  Så vakkert med klubbhuset lang der nede, grønne åsrygger bakenfor og silhuetter av Korsikas høye taggete fjell i horisonten. Et mektig syn! Vi fortsetter vårt golfspill ut på et par tre hull delvis over en ny lavendelåker, som må være smellvakker når lavendelen blomstrer blålilla og duftende på sommeren, til en green med en bunker på høyre side. Deretter tilbake, nedover et par fire, forholdsvis smalt mellom den samme lavendelåkeren oppe til høyre og kraftig buskrøff nede til venstre. Unngår du fairwaybunkeren og det store treet på venstre side, så har du et greit innspill med lett stigning til en stor og ondulert green. Kyle Philips har designet denne banen med nokså store og ondulerte greener hvor du kan rulle ballen din inn på de fleste. En sosial golfbane. Fra den tredje greenen klatrer vi opp til neste tee og slår nedover på et par 5 hull langs banens nordside. Dogleg skarpt høyre mot slutten av fairway. Men her blir vi lurt til å spille over en bekk til en green, som viser seg å ikke være i spill. Vår green, og den riktige, ligger rundt en kolle ca 100 meter inn til høyre og lett opphøyet.  Litt dårlig merket – men da har vi lært til neste gang!

France, Corse du Sud (2A), Domaine de Murtoli, le golf

Vakkert i skumringen

Hull fem er kanskje ikke det beste golfhullet på banen. Her er det et noe blindt og smalt utslag til en fairway du ikke får øye på før du har ruslet over en gresskolle. Dessuten er det OB langs høyresiden. Fairwayen er tredelt med to bekker som krysser på tvers, så her skal du holde tungen rett i munnen og være nøye med valg av kølle – enten du legger opp andre slaget ditt, eller går for green. Jeg gjorde det siste og droppet foran den siste bekken! Et dårlig valg, med andre ord! På den sjette tee’en vender vi hjemover på et par 3 tilbake over den samme bekken og til en opphøyet green. Hullet spiller lenger enn det synes, så vi chipper alle inn til en ledig green. Herfra stiger banen oppover langs hull syv og åtte til den doble greenen delt med hull 1 på banens høyeste punkt. Stedet med den vakre utsikten ned til klubbhuset og fjellformasjonene i horisonten – nå i skumring så vakkert at det tar pusten fra oss. Vi nyter utsikten, og etter noen øyeblikks beundring i stillhet, forsøker vi å finne igjen konsentrasjonen og slår langt nedover langs den siste fairwayen, med lavendelåkeren til venstre, og til en liten pitch inn til greenen ved steingjerdet foran klubbhuset. To timer langs en deilig, frodig golfbane med både lekker design og en god utfordring. Vi er godt fornøyde med ni hull når vi bestiller en blond øl i klubbhusets imponerende og trivelige bar, men går gjerne banen igjen. For det var mye morsom golf på så få hull! Og for et hotell!

Verdt å vite:

Great Golf of Course valgte å fly med SAS direkte til Nice, og derfra med Air Corsica videre til Ajaccio på Korsika. Se www.sas.no og www.aircorsica.com.

Domaine de Murtoli ligger helt på sydspissen av Korsika, halvannen times kjøring fra Ajaccio og like utenfor byen Bonifacio, som i seg selv er verdt et besøk der den ligger dramatisk til ytterst på klippekanten over Middelhavet. Domaine de Murtoli er ikke som andre hoteller. Hotellet består av 19 gamle, originale og autentiske steinhus, tre restauranter, åtte kilometer strandlinje, spa og en lekker 9-hulls golfbane designet av den kjente amerikanske designeren Kyle Philips. Alt spredt på en 25 000 mål stor eiendom. Greenfee spillere er hjertelig velkommen. Se priser etc på www.murtoli.com.

Leiebil på Korsika, minste kategori, koster for en uke fra ca kr 1.960 (Avis). Ta deg råd til å leie med GPS. Det er mange småveier på øya. Korsika er en del av Frankrike og har derfor euro som valuta.

 

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 15.11.2016
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Camille Moirenc og Terje Myklebost

See more

Advesting