Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort, Provence, France

Bølgende fairwayer i Provence

Godt pakket inn i skogen, med utsikt til fjellene i nord og små franske middelalderlandsbyer, ligger den frodige, deiliggrønne golfbanen Terre Blanche. Ikke prangende og storslått som en ville trodd at en av Europas beste golfbaner ville være. Nei, diskret og elegant vevd inn i den bølgende naturen og skogen i Provence – dét er Terre Blanche Golf Club.

Selvfølgelig, når du kommer kjørende langs den litt anonyme landeveien nedenfor byen Fayance, er det ikke til å unngå å legge merke til at du er kommet til noe ekstraordinært når du ser porten og inngangspartiet til Terre Blanche.

Den forteller at innenfor ligger Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort, en av Frankrikes mest eksklusive fem stjerners hoteller hvor hotellets restaurant Le Faventia, ledet av chef Philippe Jourdin, også har en stjerne i Michelin guiden.

I en av bygningene i skogen ovenfor selve hotellet har de til overmål en 3000 m2 spa, som selvfølgelig også er i verdensklasse.

Så her har de samlet en av de beste golfbanene, et av de beste hotellene, en av de beste restaurantene og et av de beste spaanleggene i verden – ute i skogen i Provence! Men med kort vei til de deilige Middelhavsstrendene og til sofistikerte Cannes – og heller ikke langt til livlige Monte Carlo, spennende Nice og trendye Saint Tropez. Dessuten bare en 40 minutters kjøretur fra flyplassen i Nice. De vakre gamle franske småbyene Fayance, Tourrettes, Grasse og Mougins ligger også bare minutter unna.

Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort ligger ute i skogen, omgitt av en fin kombinasjon av furu og løvtrær, pakket inn av stillhet og frisk luft, og med en have full av vakre og spennende skulpturer. Og med 300 solskinnsdager i året i Provence, og noen av de beste vinene i verden fra dette området, kan det nesten ikke bli bedre! 

To 18-hulls baner

Golfbanens klubbhus ligger nedenfor hotellet. Klubben, banene og hele området er eiet og drevet av Dietmar Hopp og hans familie, uavhengig av hotellet, selv om hotellet selvfølgelig tilbyr eksklusive golfpakker til sine gjester, og medlemmene kan benytte seg av mange av de gode fasilitetene i hotellet. Idet du svinger inn på parkeringsplassen blir du og golfbagen plassert i en golfbil og kjørt ned til klubbhuset, som i seg selv er elegant i sin diskresjon – fargen er fransk terracotta og i første etasje ligger en fyldig og fin proshop med diskret vegg til vegg teppe og vegger i natursten og mahogny, og i andre etasje en stilig restaurant med en deilig terrasse med utsikt til det 18. hullet på Le Riou.

Le Riou er den ene av de to 18 hulls banene på Terre Blanche. Den er oppkalt etter elven som snor seg gjennom det provencalske landskapet og er en teknisk vanskeligere, men kortere bane enn Le Château, som er den andre 18 hulls banen. Det er altså 36 hull på Terre Blanche Golf Club. Le Riou er forbeholdt medlemmene i klubben, mens Le Château er åpen for greenfee spill. Og det er Le Château som er den mest utfordrende av banene med en lengde på hele 6616 meter. Lang, kupert og tøff, og absolutt ingen enkel bane. Terre Blanche betyr hvit jord, men ingen hvit jord her – de to banene er tvert i mot grønne, frodige og meget vakre, med flott utsikt til de bølgene åsene i Provence.

Lurt å varme opp

Fra klubbhuset krysser du elven med fossefallene, natursteinsbroene og de flotte erigerte sypressene og kjører over en liten kolle for å komme ned til treningsområdet. Her ligger David Leadbetter Golf Academy og hans Biomecaswing Center som det eneste i sitt slag i Europa og her ligger drivingrangen med baller inkludert i greenfee’en. Og det kan være lurt å varme godt opp, selv om det er deilig og varmt i Provence på sommeren. For det er en utfordrende bane som venter på deg der oppe på kollekanten.

Le Château

På toppen av kollen har starteren sitt hus, og her ligger en treningsgreen for en siste finpuss av nærspillet. Greenene på Le Château er ikke av de minste. De er dessuten lynraske på sommeren, svakt ondulerte, velholdte og vanskelige å lese. Men vakre som lysegrønne smaragder i skogen.

Åpningshullet er en luring. Tilsynelatende er det bare å slå ut på en åpen og fin fairway. Men så er det dette store treet på høyre side da! Det viser seg å være strategisk plassert i knekken på doglegen mot høyre, så enten må du slå godt forbi treet, hvilket du kan hvis du er en long-driver, eller akkurat passe kort for å lure deg mellom. Men det er et par fem hull, og ikke for langt, så du kan alltids redde deg inn til tross for et støtteslag. Hull to er et av de hullene du virkelig vil huske fra denne banen – et par tre hull på 150 meter. Det ser svært vanskelig ut fra tee, med kraftig stigning og en bekk som følger hullet helt opp og krysser på skrå foran greenen. Like i forkant ligger til overmål en stor og dyp bunker. Dessuten er det høye trær på høyre side som presser deg mot bekken. Så hvis du ikke tør å gå direkte for greenen langs bekken og bak bunkeren, kan du safe ved å slå deg kort oppover fairway på venstre side og ta andreslaget kort over bekken og bunkeren til greenen. Morsomt hull som krever at du tenker deg godt om, eller slår et perfekt slag!

Vann og raviner

Og slik fortsetter det med en nokså kupert første del av banen. Le Château er en typisk skogsbane. Begge 18-hulls sløyfene er designet av den meritterte banearkitekten Dave Thomas som også har designet Belfry, blant mange andre gode golfbaner. Han la vinn på ikke å endre for mye på landskapet i dette vakre området av Provence, og har derfor beholdt mye av kollelandskapet. Selv trær er blitt flyttet istedenfor å bli hugget. Så Le Château er en herlig, naturlig golfbane med bølgende fairwayer og vanskelig skogsrøff. Akkurat dét kan vi litt om i Norge! Men til tross for skogen er Le Château en raus golfbane. Fairwayene er store og åpne, så du mister ikke så mange baller med mindre du slår i et av de tre idylliske vannene på banen eller ned i en bekk eller i en av de mange ravinene i naturen.

Signaturhullet

Hull fire har et høyt utslag som fører deg nedover en flott fairway til et område av banen preget av to sammenhengende vann. Et nydelig område med det blå vannet i det grønne, og med fjellene i bakgrunnen som vakker kulisse. Hull seks er et herlig par fem hull langs det samme vannet og med slottet, som banen er oppkalt etter, i skogen midt imot. Riktignok godt tildekket av skog, men ser du godt etter, så får du øye på slottet opp i åsen. Innspillet til greenen går over vannet helt i enden, nedenfor slottet. Så følger et kort par tre hull og deretter et morsomt par fire hvor en ravine tvers over fairway plager deg både på utspill og innspill. Hull ti er et vakkert hull som tar deg rundt, eller over, et nydelig blått vann. Et stort eiketre i vannkanten med en stor bunker rundt preger hullet og gjør det til et nokså utfordrende hull. Mens hull elleve nok er signaturhullet. Et storslått par fem hull med høyt utslag og nydelig utsikt mot fjellene og den pittoreske middelalderbyen Fayance i åsen midt imot. Her er det om å gjøre å ikke havne i ravinen som skrår nedover langs og over fairwayen. Unngår du det på utslaget, så er det mulig å nå greenen på to slag, men den er godt pakket inn av koller og bunkere.

Alle er signaturhull

Alle hullene på Le Chateau har noe ved seg. Både når det gjelder det rent estetiske og ikke minst på utfordringer. Det er en stor, lang og imponerende golfbane som utfordrer deg på alle dine golfferdigheter, og er utfordrende til det siste. Også det avsluttende 18. hullet som er flatt og rett frem, men som er smalt med en mur langs høyre side med et gjerde. Der oppe vil du ikke være. Så avsluttes det hele på en lett opphøyet green i enden.

Når du geleides til bordet på terrassen av en hovmester i mørk dress etter runden på Le Château, og bevilger deg et glass skummende før måltidet, så er det en herlig golfbane du oppsummerer på scorekortet.

Og golfrunden toppes med en nydelig provencalsk gourmetlunsj servert av kelnere i elegante uniformer, akkompagnert av utsikten til sypressene, bekken, broene, fairwayen og greenen på det attende hullet på Le Riou, den banens signaturhull. Men på Terre Blanche er i grunnen alle hullene signaturhull, når jeg tenker meg om!’Og golfrunden toppes med en nydelig provencalsk gourmetlunsj servert av kelnere i elegante uniformer, akkompagnert av utsikten til sypressene, bekken, broene, fairwayen og greenen på det attende hullet på Le Riou, den banens signaturhull. Men på Terre Blanche er i grunnen alle hullene signaturhull, når jeg tenker meg om!

Verdt å vite:

Great Golf of Course valgte å fly med Norwegian til Nice. Daglige avganger året gjennom. Sjekk priser på www.norwegian.no

Leiebil fra Nice flyplass, minste kategori, koster fra ca kr 900 for en weekend (Avis), og turen vestover til Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort tar ca 40 minutter.

Greenfee på Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort ligger på 180 euro som inkluderer golfbil og vann. Terre Blanche har to 18 hulls baner, Le Riou og La Château, hvor den første er forbeholdt medlemmer. Hotellet holder fem stjerner og deres restaurant Le Faventia én Michelin stjerne. For mer informasjon om golfbane og hotel, klikk deg inn på www.terre-blanche.com.

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 13.10.2023
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort

See more

Advesting