Ayla Golf Club, Aqaba, Jordan

Jordan vet faktisk hvordan

Dette lille, fredelige landet mellom krigerske stater som Syria, Israel og Irak, har mer å vise til enn de fleste. Oldtidsbyen Petra, Dødehavet og ørkenen Wadi Rum for å nevne noen få attraksjoner. Nå kan de også skilte med en praktfull 18-hulls golfbane. Jo, Jordan vet faktisk hvordan – også når det gjelder golf!

 

Skjønt, han som virkelig vet hvordan er golflegenden Greg Norman, The Shark fra Australia. Han med den kule, bredbremmede stråhatten med strektegning av en hai som logo. Han vet hvordan en golfbane skal designes – han har designet et hundretalls på seks kontinenter. Ayla Golf Course er et tydelig bevis på det! Og du verden så hyggelig han må ha hatt det da han designet nettopp denne banen. Det er som om han har lagt hele sin sjel i Ayla Golf Course – den aller første i Jordan. Jeg noterer den straks høyt på listen over de fineste og beste golfbanene jeg har spilt – i Jordan av alle steder. Som til nå ikke har hatt annet å vise til enn en 9-hulls sandbane med «browns» gjort av olje og sand istedenfor «greens». Derfor er det heller ikke en sjel ute på Ayla Golf Course, annet enn banemannskap, når jeg spiller en golfrunde her i mars – det finnes jo nesten ikke golfspillere i Jordan! Eller golfturister som vet at Jordan åpnet sin første championship golfbane i oktober i fjor, i tillegg til en knallfin 9-hulls par 3 treningsbane, som attpåtil er flombelyst og åpen til klokken ti hver kveld.

Satser på golf

-Vi jobber på spreng for å rekruttere barn og ungdom, og selvfølgelig interesserte voksne til golfsporten her i landet. Vi holder 3-4 kurs i uken, gir billig, ofte gratis instruksjon og låner ut golfutstyr til en rimelig penge til lokale som er nysgjerrige på golf. Og nå begynner det så smått å gi resultater, smiler Walid Abu Elsamid. Han er operational manager på Ayla Golf Club, er halvt jordansk og halvt taiwansk, men mest jordansk! Han har spilt golf siden han var ti år gammel, har fire i handicap og er selvfølgelig på det jordanske landslaget i golf – og er mektig stolt av Ayla Golf Club og av å være en del av teamet på 35 greenkeepere og administrasjon. Her satses det stort!

Ayla – den nye bydelen

Ja, det satses helt enormt! For Ayla er ikke bare golf. Tvert i mot. Ayla er et kjempemessig bolig-, hotell- og sportsprosjekt i Aqaba. Så stort er det at det vil ta 20 år før det hele står ferdig. Planen er å bygge 333 boliger, stor næringspark, butikker, forretninger, hoteller, konferansesentre, sportsfasiliteter og Jordans største marina. Det hele finansieres av det arabiske handelsselskapet ASTRA, med hovedkontor i nabolandet Saudi Arabia, og budsjettet er på svimlende 17 milliarder kroner. De er godt i gang med byggingen. I skrivende stund er golfbanen etablert og åpnet og de er snart ferdig med å bygge bygningen som skal inneholde golfakademiet og det midlertidige klubbhuset. Det endelige klubbhuset skal stå klart om fem år. All infrastruktur i Ayla, som veier, lyktestolper, palmealléer, båtkanaler, et par beachklubber og 150 leiligheter er allerede utviklet og bygget, og i 2018 åpner Hyatt Regency Ayla Aqaba sine dører for gjester og golfspillere. Ayla blir i praksis en helt ny bydel i Aqaba, plassert i det tørre ørkenbeltet ned mot Aqababukten i Rødehavet, mellom Aqaba sentrum og grensen til Israel. Det morsomme er at de har børstet støvet av Ayla, det opprinnelige navnet på byen Aqaba. Så da er ringen på mange måter sluttet. Men den nye byen vil neppe ligne stort på historiske Ayla. Den nye bydelen vil være hypermoderne, men med lave bygninger langs de vakre turkise menneskeskapte kanalene, og stå i dynamisk kontrast til den eksotiske og rustikke gamlebyen i Aqaba.

Fredelig kappestrid

Og med en herlig kombinasjon av naturområder, sanddyner, strender og grønne lunger – som Ayla Golf Club. I årene som kommer vil den eneste kappestriden i Jordan stå på golfbanen. Så får landene rundt Jordan gjøre opp på andre måter. Her på Ayla Golf Course vil det være fredelige golfslag som råder. Naturlig nok. For på denne banen er det ikke noe stress eller press. Dessuten er den som skapt for en hyggelig runde – ikke for vanskelig, men heller ikke for lett. Fra backtee er den en handfull! Ayla Golfcourse er en par 72 med fem teebokser. Fra sort backtee er den 6500 meter lang, og fra blå tee 6000 meter. Rød dametee holder overkommelige 4600 meter. Klubbens logo er en tegning av en enkel, bølgene strek som symboliserer sandbølger i ørkenen og bølgene på Rødehavet. Markørene på teeboksene er av metall formet som denne fine logoen. Og hullinformasjonene ved hvert hull, som er firkantede metallplater festet på natursteiner med elegant gullskrift på sort bunn, har Greg Normans kjente strektegning av en hai.

Verdt å vite:

Great Golf of Course valgte å fly med British Airways til London og Royal Jordanian til Amman og videre til Aqaba. Daglig avgang fra Gardermoen. Se mer info og gjør bestilling på www.rj.com

Ayla Golf Club er Jordans eneste grønne 18-hulls golfbane. En flott golfbane designet av Greg Norman, og som du nærmest har for deg selv hvis du tar turen til Jordan i nærmeste fremtid – før banen oppdages av golfturismen. Greenfee på hverdager er ca kr 800 og kr 1100 i weekend, som inkluderer golfbil med GPS og vann. Leie av flunkende nytt Cobra golfsett koster ca kr 300. Mer info på www.ayla.com.jo

Ayla Golf Club ligger i det som kommer til å bli den nye, moderne bydelen i Aqaba. Og før Hyatt Regency Ayla Aqaba åpner for gjester i andre kvartal av 2018, har klubben en god golfpakke hos hotellet Kempinski Aqaba i sentrum av Aqaba, bare ti minutter fra golfbanen. Et praktfullt 5-stjernes hotell i strandkanten ved Aqababukten, med utsikt til Eilat i Israel og i gåavstand fra det meste. www.kempinski.com/en/aqaba/hotel-aqaba/

Valuta i Jordan er jordanske dinarer, og 100 JOD gir ca 1200 NOK. Minibanker finner du overalt. Det kreves visum som fåes ved ankomst på flyplassen og som koster ca 500 kroner. Vend deg til mye sikkerhetssjekker og krav om å vise pass i Jordan. Landet grenser tross alt til land som Syria, Irak, Israel, Saudi Arabia og Egypt, men er selv en fredelig oase av et vakkert land!

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 18.05.2017
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Ayla Golf Club og Terje Myklebost

See more

Advesting