Vidago

Vidago Palace Spa

Fjorten mil fra havnebyen Porto i Portugal, innover i landet, og snaue tre mil fra spanskegrensen. Her ligger den bittelille landsbyen Vidago.

Velvære på en rosa sky

Fjorten mil fra havnebyen Porto i Portugal, innover i landet, og snaue tre mil fra spanskegrensen. Her ligger den bittelille landsbyen Vidago. Riktignok i et område av Portugal som regnes som landets fødested med kulturbyen Guimarães like borte i hogget. Men Vidago? Aldri hørt om stedet? Men når du svinger inn gjennom en smijernsport er det neste så du ikke tror dine egne øyne. Her åpenbarer Vidago Palace seg – i all sin rosa prakt. Og med et superdeilig, hypermoderne spa.

Tekst: Terje Myklebost, Foto: Vidago Palace og Terje Myklebost

Med store øyne kjører vi opp den brolagte alléen av platantrær med dette store, brede, dyprosa palasset midt i mot, runder et sirkelrundt, nydelig beplantet lysegrønt springvann og parkerer nedenfor en imponerende bred stentrapp. Vi er fremme etter en fin tre timers togtur gjennom det vakre portugisiske landskapet fra Lisboa og en times kjøretur over karrige fjell opp mot 1000 moh og gjennom frodige daler fra Porto. Og nå forserer vi trappen, åpner en knirkende gammel tredør og kommer inn i en hall som nesten tar pusten fra oss. Nydelige portugisiske porselensfliser i et vakkert mønster i kombinasjon med gammelt, lyst, blanklakkert parkett på gulvet innenfor dørene, staselige hvite og vinrøde søyler med ornamenter i gull, hvitt listverk og karmer trukket med gull, gedigne speil, store blomsteroppsatser, gråblå vegger og et imponerende flott trappeløp med knirkende trappetrinn med løpere i et lekkert royalt mønster i beige og burgunder som svinger seg til hver side oppover i etasjene. På gelenderavsatsen ved trappeløpets start står to kvinnefigurer som bærer to fakler til lamper. Og gelenderet i seg selv er meget stilig med sine dreide søyler. Og takene! Nydelig dekorerte i gråblått og hvitt med stukkaturer og utskjæringer i gull, og enkle, men vakre lamper i frostet glass. Det er bare fantastisk vakkert og svært godt vedlikeholdt.

Vidago Palace er 105 år gammelt – åpnet i 1910. Opprinnelig tenkt som et sommerpalass for landets kongelige. Området rundt landsbyen Vidago var viden kjent for sine naturlige mineralkilder med helsebringende, musserende  vann, og Kong Carlos I ønsket å bygge et palass hvor både folket og den kongelige familie med venner kunne bo og ha glede av kildene. Men han ble skutt og drept i et attentat 1. februar 1908, sammen med sin sønn kronprinsen. Hans andre sønn, prins Manuel ble utnevnt til hans etterfølger, og skulle bli Portugals siste konge. De kongelige rakk aldri å ta i bruk Vidago Palace da monarkiet ble oppløst samme år som palasset sto ferdig. 5. oktober 1910 ble monarkiet oppløst, og 6. oktober åpnet Vidago Palace som luksuriøst hotell. Siden har det vært hotell, helt til det stengte sine dører i 2006 og fikk en fire års «full makeover» til 55 millioner euro og åpnet sine dører igjen på 100 års dagen og Portugals nasjonaldag 6. oktober 2010. Hit valfarter spanjoler og portugisere, for en hyggelig weekend, for bryllupsfeiringer, for en god runde golf eller for noen timer i det moderne spaet – og nå etter hvert også skandinaver. For kombinasjonen av et praktfullt hotell, en super golfbane og et av verdens beste spa tiltrekker alle med god smak. Også nordmenn!

VPH 03

Innbydende og elegant

Jeg sjekker inn i den fine lille resepsjonen til høyre for inngangspartiet. Kun et lite skrivebord og en morsom stor boks i rommet hvor hotellets concierge holder til. Her henger også et imponerende antall diplomer og anerkjennelser fra Trip Adviser, Conde Nast og andre reiserelaterte organisasjoner. Vidago Palace er medlem av The Leading Hotels of The World, og også Great Hotels of The World, og har selvfølgelig 5 stjerner.

Vidago Palace (36)

Rosa og hvitt

Hotellet er nydelig i rosa og hvitt, er fire etasjer høyt, er langt og smalt, men har kun 70 rom. Jeg har fått et herlig hjørnerom i andre etasje med lys inn fra to sider, høye dører ut til en smal, fransk veranda med smijernsrekkverk og med utsikt mot golfbanen bak trærne. Skyhøyt under et hvitt tak med brede profilerte hvite lister mot duse, lys grågrønne vegger, et nydelig mørkt, blanklakkert tregulv med teppe i de samme beige og burgunder fargene, eksklusive, tunge diskret mønstrede gardiner fra tak til gulv, hvite innebygde skap langs veggen mot badet, lekkert, antikk skrivebord, vakre sølvlampetter med stoffskjermer i beige, en enkel arabiskinspirert, dråpeformet glasslampe hengende fra taket, et par lenestoler, en herlig chaiselong full av puter, bøker på et hjørnebord, magasiner på salongbordet og en stor, deilig seng med doble rader av dunputer. Og badet er som en hvit drøm av profilerte fliser bak tunge hvite skyvedører, med et frittstående, buet, gammeldags badekar, store adskilte dusj- og toalettrom trukket med hvit marmor og dører av speil på begge sider, et par nydelige firkantede speil over hvite marmorservanter på underskap av brunt tre, et lekkert mønstret gulv i varianter av grått, lampetter og levende, grønne planter.  Innbydende, eksklusivt og lekkert.

 

VPH 19

Voldsom kontrast

Jeg pakker ut og hviler litt etter reisen fra Norge før jeg ifører meg den hvite badekåpen og rusler ned den elegante trappen og svinger inn i en korridor ved resepsjonen. Fra denne elegante gamle korridoren med de morsomme, gamle blomstrede tapetene svinger jeg inn til venstre, runder noen hjørner og er plutselig i en helt annen verden. Voila! Jeg har plutselig skiftet årtusen – fra 1910 til 2015 – og befinner meg i et av de mest moderne spaene jeg har sett, i voldsom kontrast til gamle, ærverdige Vidago Palace. Inne er det hvitt som en vinterdag i Norge og ute er den moderne bygningen malt i samme rosa farge som hotellet. Men der stopper også all likhet. For tilbygget er strømlinjeformet moderne, men lagt delvis bak hotellet inn mot skogen. Dynamisk og veldig spennende, med vakre haver og naturen rundt. Og her inne, i den kritthvite marmor resepsjonen, blir jeg tatt i mot av Joana og noen store glass fylt med grønne epler, som en frisk fargekontrast til det hvite. Joana registrerer meg inn og geleider meg ned en marmoretasje til en kjølig, minimalistisk venteavdeling med seks enkle lenestoler i grågrønt skinn og teak, irrgrønne glass og en grønn bolle med fire grønne flasker med Vidagos eget kildevann.

Vidago.outpool.2

Smilet

Og så kommer smilet gående – båret av smellvakre og glade Catia Pinto fra nabolandsbyen, min terapeut, og rommet blir plutselig varmt og trivelig. Catia, som er kledd i en hvit badekåpe som jeg, legger armen rundt meg, trygt, varmt og godt, og fører meg til behandlingsrommet. Her har hun puslet og ordnet før jeg kommer, og vannet står og bruser. Jeg skal ha et av hotellets signaturbehandlinger – en Vichy shower med kildevann fra de gamle mineralbrønnene. Catia forklarer prosedyren og jeg legger meg på benken og er klar for en frisk dusj. Men først en frisk exfoliation med malte olivenstener og duftende olivenolje. Catia skrubber meg god og varm over hele kroppen, og så kommer dusjen. Hun svinger den fram og tilbake over kroppen min, og skylder bort alt av døde hudceller, olje og olivenstener. Det kjennes deilig ut med de varme strålene, og jeg er nyvasket og klar for massasje. Og der har vi grunnen til at Catia er iført en badekåpe, for herfra og ut handler det om vann – varmt og deilig kildevann. Og Catia blir like våt som meg når hun kombinerer vannstråler med massasje.

Massasje med parafin

Her nytter det ikke med vanlig massasjeolje. Den ville bare bli spylt bort av vannstrålene. Så Catia smører meg inn med en type olje basert på parafin fra engelske Aromatherapy – som ligger godt på huden, har god friksjon og ikke lar seg spyle bort med det første. Mens vannstrålene står konstant mot kroppen min, fra nakke til fotsåler, begynner hun å massere føttene mine og arbeider seg oppover legger og lår. Hun jobber intenst og hardt i vanndampen. Jeg har bedt om en god og dyp massasje etter den nokså lange fly-, tog- og bilreisen fra Norge – trenger å få løst godt opp. Dessuten gjør de intense vannstrålene mye av jobben. De bearbeider musklene i dypet og gjør huden nummen, så smertene fra Catias sterke massasje dempes. Hun har sterke og gode hender og bearbeider musklene med innsikt og innlevelse. Catia har gått fem år på skole i Braga og utdannet seg både innen kroppsanatomi og som terapeut, og jeg kjenner godt at hun har god kunnskap om muskelgrupper og senefester. Hun er en svært dyktig terapeut – og det varme kildevannet kjennes deilig og skal i tillegg være svært helsebringende med alle sine gode mineraler.

En time under vannstrålene og Catias varme, sterke og gode hender, og jeg føler meg strålende. Hun legger armen rundt meg igjen og fører meg til hvilerommet. Hvitt og vakkert det også, og med store vinduer mot den blomstrende haven. Her nyter jeg stillheten på en kroppsformet myk og hvit benk med mørk grått håndkle ved fotenden og på nakkeputen – og med en deilig Rooibos urtete som Catia har valgt ut blant syv forskjellige typer te. Og etter den deilige behandlingen, og med ro i kroppen, føler jeg meg som et nytt menneske. Duftende ren og klar for kvelden i disse vakre rosa omgivelsene.

 

0019

Ren nytelse

Hele denne dagen i den vakre parken nedenfor hotellet og i spaet kan bokstavelig talt krones med en storslått middag i Vidago Palace smellvakre og elegante ballsal, som nå er hotellets restaurant og kronjuvel. Den er virkelig et smykke med sine lekre, forgylte tak, sine gråblå vegger, hvite søyler, gesimsen som løper rundt rommet seks meter opp på veggen i dette 12 meter høye rommet – og med de tunge, broderte silkegardinene, lysekronene, det fargerike teppet i burgunder, de hvite damaskdukene og mørke, lekre bøttestolene med innslag av teak. Belle Epoque! Menyen matcher interiøret og kjøkkenet ledes av en av landets beste chef’er, Rui Paula, som også har restauranten Doc i Pinhao i Dourodalen og som leder Masterchef på portugisisk TV. Så her får vi et kongemåltid matchet med de deiligste viner fra Dourodalen hvor elven flyter 45 minutter syd for flotte Vidago Palace. Et lekkert spa, et praktfullt rosa hotell og nydelige måltider i storslåtte omgivelser – ren nytelse alt sammen!

Verdt å vite:

Great Spa valgte å fly med det portugisiske flyselskapet TAP til Lisboa, daglig avgang fra Gardermoen kl 05:55 og 14:45. Se priser og ruter på www.flytap.com.

Fra Lisboa tok vi t-banen tre stasjoner til Oriente og tog til Porto. Avgang hver time, reisetid ca 2,5 timer og pris ca kr 250 på 2. klasse og ca kr 370 på 1. klasse. Vidago Palace har transfer service fra Porto, enten du velger å fly eller ta toget. Kjøretid fra Porto til Vidago er en drøy time.

Vidago Palace så dagens lys i 1910 og gjenåpnet sine vakre dører i 2010 etter en fire års rehabilitering. Hotellet har 5 stjerner, 70 rom, et moderne spa og en av landets beste 18-hulls golfbaner. Se www.vidagopalace.com.

Portugal ligger en time etter Norge. Det kreves ikke visum til landet og valutaen er euro.

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 15.11.2016
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Vidago Palace og Terje Myklebost

See more

Advesting