The Majestic Hotel
Et gjenoppstått ikon
Singapore har Raffles Hotel, Hong Kong har sitt Peninsula, Bangkok sitt Oriental, London sitt Ritz og New York Waldorf Astoria. Smellvakre og elegante historiske hoteller alle sammen. Men nå har Kuala Lumpur The Majestic Hotel – som kanskje er det vakreste av dem alle og med et praktfullt spa i garasjen!
Tekst: Terje Myklebost, Foto: YTL Hotels
Malaysia var britisk koloni fra det attende århundre til midten av det tyvende, noe som har satt sitt preg på landet på mange sett. Du finner det i mye av matkulturen, i dragningen mot Storbritannia og ikke minst i den gamle arkitekturen. En av de fremste eksponentene for dette er nok The Majestic Hotel Kuala Lumpur. Ikke bare ble det reist mens britene var i landet, det ligger også midt i det historiske Kuala Lumpur tvers overfor den pittoreske jernbanestasjonen i maurisk stil og med den blå National Mosque og Merdaka Plassen like bortenfor.
Samlingspunkt for fiffen
The Majestic åpnet sine den gang så imponerende dører i 1932, og ble straks et sosialt samlingssted og landemerke i byen. Hotellet har en fantastisk fargerik fortid. Her bodde alt som kunne krype og gå av kjente politikere, skuespillere, musikere og forfattere når de var i byen, og hit valfartet fastboende som hadde råd til å flotte seg i dette lekre hvite hotellet, eller bare for å få et glimt av fiffen og sole seg i glansen et øyeblikk. Eller for å la seg avfotografere på trappen ved inngangspartiet, som var et yndet sted å bli tatt bilde av, enten det handlet om celebriteter eller den vanlige mann i gaten. Og The Majestic var virkelig majestetisk – en oase for reisende, et trygt hjem og møtested for utlendinger bosatt i byen og en scene og utstillingsvindu for artister fra internasjonal showbiz. Her var det dans hver onsdag og lørdag, til dyktige danseorkestre, og det svingte hemningsløst i de elegante lokalene i hotellet.
Party på taket
Hotellet var ikke stort, kun 50 meter langt og 25 meter bredt, designet i en spennende blanding av Neo-renessanse og Art Deco. 50 rom og elegante salonger og restauranter fordelt på fem etasjer – 18 rom til og med med bad med varmt og kaldt vann! Luksus på den tiden. Haven på taket, The Roofgarden, var der det meste av den mondene selskapeligheten foregikk. Her ble det holdt store selskaper hvor fiffen flanerte, nøt bobler i høystettede glass, svingte seg til friske jazztoner og viste seg frem i sine eksklusive kjoler og dresser. Et riktig dekadansens se-og-bli-sett sted, og et perfekt sted for en flukt fra hverdagens trivialiteter.
Glansen falmet
The Majestic fikk råde grunnen til langt inn på 70-tallet. Men etter hvert som den pulserende storbyen Kuala Lumpur vokste i omfang, dukket det selvfølgelig opp andre, mer moderne hoteller som bød The Majestic konkurranse. Glansen falmet og nyttårsaften 1983 var det slutt. Da stengte The Majestics berømte dører etter en heidundrende nyttårsfeiring, til manges fortvilelse. Men bygningen var fredet, så da staten tok over ble lokalene gjort om til landets Nasjonalgalleri. Ni år senere fikk myndighetene et bud på bygningen – fremmet av Syarikat Yeoh Tiong Lay, eier av YTL Hotels. I bytte mot et nytt Nasjonalgalleri ville YTL overta The Majestic for å restaurere og oppgradere det gamle hotellet til et eksklusivt og innbydende hotell. Forutsetningen var at man i størst mulig grad satte hotellet tilbake til den originale stand og bevarte det slik det fremsto i glansdagene, men selvfølgelig oppgradere det etter dagens krav til hotellstandard. Bygningen er jo fredet.
Tower wing
I overtakelsen av The Majestic kjøpte YTL Hotels også nabotomten, og parallelt med oppussingen av det gamle hotellet bygget de en ny fløy, Tower Wing, som er en høy bygning – mer moderne med elegante, moderne rom, men i samme hvite, lekre eksteriør som gode, gamle The Majestic. En stilig lobby med grå og brun marmor, mektige søyler og en praktfull krystallkrone – og innenfor den herlige buffetrestauranten Contango med en internasjonal og en asiatisk buffet. Her serveres både frokost, lunsj og middag. Tower Wing er forbundet med det gamle hotellet, Majestic Wing, gjennom en rulletrapp og en bred korridor. Og i denne korridoren kan du ta en stopp i Orkidérommet, som er et rom fullt av alle varianter av levende orkidéer, små sittegrupper og bord, og veldig duftende og vakkert. Her er det ventelister på å få bord til hotellets populære High Tea på ettermiddagen. Tvers overfor Orkidérommet kan du følge en gangvei ned til et separat lite hus, som i sin tid var portnerbolig og nå er hotellets herlige herreklubb, i samme atmosfære og stil som på midten av det forrige århundret. Her er det en rustikk bar med ølkraner, et røkerom og et biljardrom oppe, og ned en trapp finner du hotellets tøffe og tidsriktige barbersalong, med herlige gamle barberstoler i skinn, barberere med oppbrettede skjorteermer og skinnforklær – og med duften av barberkrem og sigarer. Tøft!
Med stil
I ekte og gjennomført kolonistil blir jeg tatt imot av dørvakter i stilige hvite safariuniformer, bandolær og tropehjelm – smilende blide og serviceminded. Jeg forserer de berømte trappene og vel inne i den lille resepsjonen overtar min butler, like smilende blid og oppofrende hun også. Hun viser meg til rommet via en herlig gammel knirkete, men modernisert heis, og all registrering foregår der ledsaget av et glass med kjølig, friskpresset juice.
Og rommet i seg selv er en nydelig høyloftet suite med luftig stue med sittegruppe, elegant skrivebord og grønne planter, deilig, lunt og intimt soverom med vegg til vegg teppe, stor og innbydende dobbeltseng og godt med skapplass og inngang til et stilig, tidsriktig bad med sort og hvitrutet flisgulv, porselensservanter, stort dusjrom, herlig gammeldags, frittstående badekar, tykke, gode håndklær, tynne, grønne sivplanter og vindu mot haven. Alt i nydelig kolonistil.
Et annerledes spa
The Majestic Spa, som tilhører YTL Hotels spakonsept Spa Village, ligger i en liten nabobygning, som tidligere var hotellets garasje. Foran spaet ligger det andre av to små bassenger, og innenfor dørene et aldeles nydelig og annerledes spa, med resepsjonen i et atrium i to etasjer. Mye hvitt treverk, sort, blankt flislagt gulv, sterke grønn og blåfarget glass i skapdører, tøffe høye, rettryggede hvite stoler med innfelt beige stoff, elegant mørk grå sofagruppe, og en hvit disk med fargerikt porselen i hyllene bak. En frisk retro Art Deco stil inspirert av den skotske arkitekten og designeren Charles Rennie Macintosh og hans berømte Willow Tearoom fra begynnelsen av det forrige århundret. På den tiden ble de skotske Willow Tearooms ikoniske sosiale samlingspunkter for forretningsmenn som ville møtes, lese aviser eller diskutere politikk og elegante omgivelser for kvinner som ville møtes til lunsj, spille kort eller sosialisere. The Majestic Spa er en frisk påminnelse om disse sosiale samlingsstedene. Til venstre for inngangen ligger også en liten boutique hvor de selger produkter fra Voluspa og svenske Kerstin Florian i tillegg til smykker, sjal, lette sommerklær og litteratur.
Smørblide Shaidatul
Jeg nyter min kalde, syrlige velkomstdrink, skifter i garderoben og møter min terapeut Shaidatul på trappeavsatsen. Navnet hennes betyr å skinne, og hun skinner som en sol. Smiler fra øre til øre, tar meg varmt imot og fører meg videre opp til andre etasje hvor de syv behandlingsrommene ligger innenfor en svalgang rundt det firkantede rommet. Her har Shaidatul gjort klart et fotbad, og jeg stikker føttene oppi en nydelig dyp blomstermønstret porselensskål. Hun strør tørket lavendel i vannet, og mens føttene bløtes i det varme vannet gir hun meg en deilig hode- og nakkemassasje med Rosemary Hair Tonic. Så går hun løs på føttene mine med en duftende brun masse av lavendel, rosemary, mint, timian, sage og riskorn som skrubb. Minutter senere føres jeg på mine nyskrubbede, rene og varme føtter inn i et innbydende behandlingsrom med dyp brune vegger mot profilert hvitt treverk og brystpanel, beige tak, brun vifte, hvite møbler med det samme fargesterke glasset, sort tregulv og gammeldagse messinglampetter med ruglet matt glass. Stilig! Og annerledes. Benken er bred med brune håndklær mot hvitt laken, og når jeg legger meg på den ser jeg ned på en nydelig stusset irrgrønn plante som minner om japansk bonzai.
En kryddermassasje
The Majestic Spa har flere signaturbehandlinger, i tillegg til en rekke tradisjonelle behandlinger på menyen. Jeg har valgt den med de dypeste tradisjonene, en Malaya Golden Chersonese. Bakgrunnen for navnet er engelske Isabella Lucy Bird og hennes oppdagelsesreise i Britiske Malaya på midten av 1800-tallet. Hun var en av de mest innflytelsesrike kvinnelige skribentene og oppdagelsesreisene, som satte Malaysia og den vakre naturen, blomstene, fruktene og fuglelivet på kartet gjennom sine bøker og beskrivelser. The Golden Chersonese er det gamle navnet på Malayahalvøya. Shaidatul forklarer at hele behandlingen tar to og en halv timer, og innebærer hårkur, en peeling, dampbad og full kroppsmassasje – en East Indian Spice Massage. Hårkuren er en Banana Honny Hair Masque. Shaidatul har rørt sammen en skål full av banan, honning og kokosmelk, og gnir den kjølige, duftende massen inn i hår og hodebunn mens hun forteller at dette gir håret god elastisitet, fukt til hodebunnen og gode vekstvilkår. Jeg får en aldeles deilig hodebunnsmassasje før hun pakker hodet mitt inn i håndklær og lar meg ligge for meg selv i 15 minutter mens ingrediensene får gjøre sin nytte. Imens gjør hun klar til skrubb, en Malay Herb Scrub med nøttemelk, Tongkateli, kanel og risgryn. Med håndkle fortsatt på hodet blir så godt som hver centimeter av kroppen min smurt inn og skubbet så risgrynene spruter. Hun er effektiv og grundig, følsom og flink. Her skal ikke en død hudcelle slippe unna! Når hele kroppen har fått kjørt seg, og blodet strømmer i årene i det ytterste hudlaget, pakker Shaidatul meg inn i håndklær og lar urtemassen få trenge inn i huden med alle sine antioksidanter. Dette kjennes veldig sunt ut!
Ikke helt som forventet
Etter en dusj er det tid for dampbad. Shaidatul geleider meg en etasje ned til et todelt steambad, dytter meg inn i det varmeste, rekker meg en flaske kaldt vann og en kjølig klut, og gir meg 20 minutter for meg selv. Jeg legger meg på den flislagte benken, lar tankene flyte og småsover mens dampen svetter ut uhumskheter fra kroppens indre. Skrubbet og renere – og varmere enn noensinne er jeg mer enn klar for en god massasje. Jeg ber om en dyp og sterk massasje, og merker at Shaidatul blir litt stille. Hun svarer at hun skal gjøre så godt hun kan. Hun er ikke store jenta, men har kraft i klypene. Det kjente jeg gjennom skrubben. Men dyp massasje er nok ikke det de fleste vil ha, for Shaidatul får ikke det helt til. Det er selvfølgelig deilig å bli tatt på og massert, og oljen hun bruker dufter godt og er god for denne type massasje. Hun bruker en teknikk hvor hun stryker ut muskulaturen langs kroppens meridianer. Men fullfører ikke strøkene helt. Så jeg føler at slaggstoffene blir liggende igjen i føtter og hender. Og den massasjen hun gir dem blir litt for lett og enkel. Men hun vil så gjerne, og er positiv og smørblid. Og alt det andre, med fotbad, nakkemassasje, banankur i håret, hodemassasje og skrubb gjør hun perfekt. Så da får jeg heller bare nyte å bli tatt på, florlett som en sommerfugl – selv om jeg helst ville fått litt god muskeljuling!
High Tea i elegante omgivelser
Etter flere deilige timer i spaet i garasjen slanger jeg meg på solsengen i skyggen ved bassenget utenfor Majestic Wing en times tid – med det jevne suset fra pulserende Kuala Lumpur i øret, duftene fra havene og den dype varmen fra solen i kroppen. Og så – tid for High Tea i hotellets innbydende tesalong. Gulvet her inne er vakkert med bittesmå lys beige mosaikkfliser med border i mørkere beige og sort, elegante sittegrupper i rød plysj sammen med rottingmøbler og beige sofaer fulle av lekre puter, stilige porselenslamper, grønne planter i store krukker, elegante vifter i taket som snurrer sakte og lydløst, flotte lysekroner, store firkantede, profilerte søyler og veggflater i mørk beige mot hvite profiler, rosetter og stukkaturer. Bardisken langs den ene veggen er i mørkt tre med lys grønne glasslampetter, speil og barkrakker i lyst skinn, som i en engelsk pub – og midt i tesalongen en nydelig velvet, forgylt dom i taket, rett over et sort flygel hvor den nokså krokryggede berømte, gamle entertaineren Ooi Eow Jin spiller taffelmusikk hver ettermiddag. Lekkert og retro stilfullt alt sammen! Orkidérommet kan jeg glemme. Det er smekkfullt av blide grupper av kvinner med deres etasjefat med snitter og kaker, og lekre tekanner og dype porselenskopper med verdensberømt malaysisk te. Her må du bestille lang tid i forveien, så populært er dette rommet.
The Colonial Café
På kvelden går taffelmusikk over til slentrende jazz, og da er jeg tilbake. For inn til høyre for baren ligger Majestic Wings deilige restaurant The Colonial Café, og som navnet tilsier – i en typisk og tidsriktig kolonistil med lyst flislagt gulv, mørke møbler med beige rotting, hvite duker, vifter i taket, mørkt, profilert brystpanel mot mørk beige vegger, dempet lys fra lampetter, røde orkidéer på de hvite dukene og gamle sort hvitt fotografier på veggene. Og med en meny som matcher den fine tidstypiske atmosfæren. Alt akkompagnert av de elegante tonene fra søsknene i The Solianos som har spilt her siden åpningen, og da forlenget den røde tråden fra hotellets glansdager da deres far spilte i de samme lokalene.
Bilde på en svunnen tid
Så da er ringen på mange måter sluttet. The Majestic Kuala Lumpur er oppe og går igjen, med en perfekt ansiktsløftning og et lett moderne anstrøk – trofast og lojal mot sin tid, men samtidig i vår tids ånd og krav til hotellstandard. Et vakkert ikon som et elegant bilde på en svunnen tid. En tid preget av glede. Og The Majestic er igjen fullt av glede, latter og glade smil – og fullt av nytelse, velvære og det gode liv.
Verdt å vite:
Great Spa valgte å fly til Kuala Lumpur, Malaysia via Dubai med Emirates. Daglig avgang fra Gardermoen kl 1450 Pris fra ca kr 5.500. Se detaljer om ruter og bestilling på www.emirates.com.
Fra flyplassen i Kuala Lumpur hentes du med sjåfør fra YTL Hotels som kjører deg til The Majestic. Turen tar en snau time. Det rimeligste rommet på hotellet får du fra ca kr 1.100 per natt (rackrate), som inkluderer frokost. Se ytterligere informasjon om hotellet og priser på www.majestickl.com, eller www.ytlhotels.com.
Den lokale valutaen er Malaysiske Ringit hvor NOK 100 tilsvarer ca 55 ringit. Du kan ta ut penger i minibank på flyplassen, i Kuala Lumpur, eller i resepsjonen på hotellet.
Du trenger ikke visum for å reise inn i Malaysia, kun pass som er gyldig seks måneder etter utreise.
Se for øvrig hjemmesidene til Malaysia Tourism www.visitmalaysia.com, eller www.malaysia.se.
The details
- Date: 15.11.2016
- Tekst: Terje Myklebost
- Photo: YTL Hotels