Al Maha Desert Resort
Romantikk i sanddynene
I Dubai skyter skyskraperne opp som paddehatter og byen utvides med rekordfart. For 15 år siden så Sheik Ahmed bin Saeed Al Maktoum at dette truet ørkenkulturen. Han etablerte Dubai Desert Conservation og et 225 km2 stort område av ørkenen erklært nasjonalpark og vernet. Al Maha Desert Resort & Spa ble bygget som en beduinleir i en gammel ørkenoase hvor handelsmenn med sine kameler hadde overnattet i 5000 år.
Tekst: Terje Myklebost, Foto: Al Maha Desort Resort og Terje Myklebost
Nå er det vi turister som får glede av denne oasen som er kåret til verdens niende mest romantiske hotell. Og hvilken oase dette er! 42 beduintelt, eller suiter, ligger spredt rundt i terrenget og i den lave skogen av ørkentrær og busker. Smale brolagte stier snirkler seg mellom «teltene» som er nesten usynlige inne i buskene med sine sandfargede fasader og seilduk, og som ligger såpass spredt at du er helt i fred for naboer når du soler deg på terrassen eller svømmer i teltets private basseng. Hvert telt, eller om, har et slikt basseng – midt ute i ørkenen! Men du er ikke i fred for dyrelivet, eller for fuglekvitter. Her er det et yrende liv og et svare spetakkel i trærne, gjerne om kvelden når solen går ned bak sanddynene og særlig om morgenen når ørkenen våkner til liv igjen. Og åpner du verandadørene forsiktig, så vil du rett som det er se gaseller som drikker av bassenget ditt i morgenlyset. Vakkert og idyllisk.
Økovennlig resort
Al Maha, som er det arabiske navnet på Arabian Oryx, er som en deilig oase i ørkenen. Det er bygget og konstruert for å bevare ørkenmiljøet, naturen og dyrelivet i et land som er under en voldsom utvikling og som faktisk er en trussel mot både dyr og planteliv. Da Al Maha Desort Resort & Spa ble etablert, ble det fraktet inn 70 arabiske oryx, som på det tidspunktet var en truet antilopeart. Nå, 15 år senere, er stammen vokst til 500 dyr, og Al Maha har mottatt en rekke priser for sin innsats for å bevare miljøet, naturen, dyrelivet og beduinkulturen. Hver eneste gjest som bor her bidrar til både miljø og helse ved at en prosentandel av regningen er øremerket disse formålene.
Lekkert, og veldig arabisk
Sjåføren Abdul møter meg på flyplassen, og i hans 4-hjuls drevne jeep legger vi i vei ut av byen. Først langs motorveier med seks kjørebaner i hver retning, som senere smalner til to, og tilslutt til en smal sandsti gjennom ørkenen. Vi prater hyggelig hele veien, og Abdul forteller at han har sin familie i Pakistan og selv har bodd i Dubai i 19 år. De fleste her i byen er innvandrere fra omkringliggende land. Etter en times kjøretur, og langt ute i ørkenen, svinger vi opp foran Al Maha Desert Resort, som er nesten usynlig i terrenget. Hovedbygningen er bygget som et arabisk fort – lav og sandfarget med sandfarget seilduk som strekkes fra hovedbygningen over inngangspartiet og over restaurantterrassen på forsiden. For å entre resepsjonen tråkker jeg over en høy dørkarm gjennom en smal, tung, profilert tredør, og kommer inn i et svalt, lyst rom med firkantede søyler, beige marmorgulv pyntet med border av små blankslitte rullestener og persiske tepper, et firkantet atrium med overlys, sittegrupper og arabiske lamper hengende fra det bjelkelagte taket. Fargede blyglassvinduer og lamper og brukskunst, malerier og gamle våpen på de hvitkalkede veggene. I et hjørne ligger en herlig butikk bugnende full av alskens brukskunst, krukker, smykker, antikviteter, tepper, malerier og litteratur, og i det andre hjørnet en trivelig bar med en nydelig terrasse med utsikt over den gylne ørkensanden. Her er det også et deilig, stille bibliotek og et par innbydende lounger hvor jeg sitter mens innsjekkingspapirene tas hånd om ved den lille beskjedne desken. Lekkert, og veldig tradisjonelt arabisk alt sammen.
Beduintelt som suiter
Fra hovedbygningen blir jeg kjørt med en elektrisk, stillegående golfbil til rommet, som viser seg å være et åttekantet beduintelt. Det simulerer i hvert fall et telt. Men det eneste som er telt er taket i hvit lerretsduk som er boltet til jorden med store skråstilte stokker på utsiden og støttet opp innvendig med to utskårne tresøyler. Dukene er sydd sammen med brunt silketau med dusk i endene. Det hele gir en fin duvende fornemmelse og er riktig så elegant. Gulvene er gjort av beige marmor med lekre persiske tepper, også på badet – og veggene er i grov offwhite malt mur og med tunge, hvite svakt mønstrete gardiner som henger fra tykke gardinstenger i mørkt tre. To chaiselonger fulle av silkeputer, og et praktfullt glassbord med utskårne detaljer i sølv under glasset dominerer foran utgangen til terrassen, og en stor og deilig seng med dreide, spisse søyler ved sengegjerdet, nydelig sengeteppe i råsilke og stappfull av store, rause, hvite puter utgjør den andre siden av rommet. Her er det nisjer i veggen fulle av antikke arabiske krukker og bronsekanner, nydelig brukskunst og bilder på veggene, kister og skrivebord og metallbeslåtte og profilerte, tunge doble dører. Badet er som en drøm i beige marmor med flislagt brystpanel, store innrammede speil, forgylt armatur, stort innebygget badekar og stort, separat dusjrom. Og terrassen da! Et stort og deilig tredekk under forlengelsen av teltduken, med spisebord, to store solsenger med grønt trekk og et aldeles nydelig avrundet overflow basseng flislagt med små mosaikkfliser i variasjoner av blått. Og med en praktfull utsikt over ørkenen. Det hele er bare innbydende og lekkert, og minner ikke mye om fjellteltet mitt hjemme!
Timeless Spa
Min private kontaktperson, eller butler, denne uken heter Ankush. Jeg kan ringe ham om hva det skal være. Etter en god natts søvn og en deilig frokost, kjører han meg ned til Timeless Spa i den lille golfbilen. Jeg entrer gjennom de store tunge utskårne tredørene til en deilig, kjølig, lys og trivelig sparesepsjon. Her er det stille og lekkert med lyse, malte murvegger et firkantet atrium med firkantede søyler i hvert hjørne, små sittegrupper i rotting på beige marmor, grønne planter og lampetter som minner om fakler. Et nydelig rom med en liten desk og en shop med produkter fra Babor og australske Sodashi, og hvor Agnes tar imot – smilende og blid. Går du gjennom døren rett fram så havner du ute ved hotellets hovedbasseng – et nydelig område med palmer, et blåfliset og buet overflow basseng med en fantastisk utsikt over den gylne ørkenen, 18 grønne og lekre solsenger med ditto parasoller og en lounge under stripet og bølget seilduk med sittebenker med grønne pølseputer, lekre glassbord med beslått kobber under glasset, persiske tepper og hvite vifter i taket. En nydelig hideaway med en god bok og noe kaldt å drikke, når solen blir for sterk.
Jeg tar meg en morgentur på tredemøllen i det lille fitnessenteret og jobber litt med vektene en times tid. Så står jeg over badstuene, det er varmt nok i ørkenen som det er, men dypper meg i kaldkulpen før jeg slenger meg på solsengen for å tørke. Deretter rusler jeg opp noen trinn til den herlige hvileloungen med beige marmorfliser med sort og hvitt mønster, krem vegger, arabiske glasslamper i taket, åtte flettede hvilesenger med mørk grått trekk, noen store, doble senger med puter i hjørnene, og midt i rommet en stor krukke som flyter over av rislende vann. En deilig beroligende lyd der jeg ligger og nyter en kopp te før en behandling. Og slik går dagene – med spabehandlinger, jeepturer i ørkenen, dyresafarier, en tur inn til imponerende Dubai med de gamle gullsoukene, Dubai Mall, de perfekte golfbanene og deilige strendene, og romantiske og vakre solnedgangsturer i ørkenen med tapas og champagne. Ørken er ikke bare duvende og kjedelige sanddyner, men farger, liv og uforglemmelige opplevelser.
Romantisk og smakfullt under stjernene
Uforglemmelige er også kveldene på Al Maha Desert Resort & Spa. Restauranten Al Diwaan er et nydelig rom, arabisk som de andre med søyler, marmorgulv, lyse murvegger med nisjer fulle av arabisk kunsthåndverk og et tak gjort av tynne mørke kvister holdt på plass av mørke, grove bjelker. Men det er terrassen som gjelder – hvis det ikke er for varmt til å sitte ute! Også om kvelden når det myke mørket har senket seg, duftene fra ørkenplantene og sanden er intense etter solvarmen om dagen, faklene langs terrassen lyser opp og kaster dramatiske skygger og månen bidrar til å skyggelegge sandynene og gi ørkenen en trolsk stemning. Noen hundre meter ute er en liten oase med lyssatte palmer, og vi kan skimte gaseller og Oryx som lesker seg fra vannet etter den varme dagen. Det er virkelig idyllisk og romantisk. Den eneste lyden er suset fra faklene, gjestene som samtaler dempet rundt de få bordene på terrassen og de velkjente lydene fra betjeningen som serverer. Og maten de serverer kler den elegante kvelden perfekt. Tre retter, og jeg har bestilt en laks og hellefisk carpaccio med vanilje og ananas eddik, creme fraiche og lakserogn til forrett med en frisk og kjølig sør-afrikansk Morgenhof chenin blanc til, til hovedrett verdens beste oksekjøtt fra Australia, en Wagyu biff filet, med løkgelé, bakt tortellini, spinat og kanelskum, akkompagnert av en deilig, fyldig sør-afrikansk Graham Beck cabernet sauvignon. Til dessert drister jeg meg til Al Maha’s egen safran og nøtt Um Ali – en myk, varm kake ovnsbakt i en poselenskopp og dynket i kamelmelk – som ble min favorittdessert! Der, under stjernehimmelen i det svale kveldsmørket, var dette et perfekt måltid gjort av et strålende kjøkken. Og med et sent glass kjølig hvitvin på min private terrasse med utsikt til den måneopplyste ørkenen, er dagen dagene mer enn fullkomne.
På falkejakt i ørkenen
Stjernene er fortsatt synlige på en morgenblek himmel når jeg hopper inn i golfbilen den siste morgenen. Jeg skal på falkejakt, som foregår i soloppgangen. Ute i ørkenen nedenfor hotellet har Darryn og Craig fra Sør-Afrika, Mathias fra Tyskland og Beth fra England stilt hver sin falk på noen stokker som er drevet ned i ørkensanden. Fuglene har små hetter på seg, som tar vekk 80 prosent av sansene og reaksjonsmønsteret deres. Blindet som de er, er de nå snille som lam. Men straks de får av seg hetten er de igjen aggressive rovfugler på jakt etter et bytte. De fire eierne forteller om bakgrunnen for falkejakten som har foregått i århundrer, som stort sett dreier seg om å bruke falken som jaktvåpen for å skaffe seg proteiner i en ellers karrig og næringsfattig ørken, og som nå er en sport for de velstående. En god jaktfalk har vært solgt for opp mot 700 000 amerikanske dollar! Ørkenen er satt i brann under den lave, gylne morgensolen når Darryn & co får på seg de lange, kraftige skinnhanskene. Falkene flakser seg hjemmevante på plass på hanskene. Så slippes fuglene ut, én og én. Eieren svinger en line med en liten skinnpute hvor det er festet litt rått kjøtt ytterst, og gir oss en fascinerende demonstrasjon av hvordan falken stuper inn i rasende fart på jakt etter sitt bytte, skinnposen med kjøttet – som den til slutt får lagt i sanden og grådig river i biter med klør og nebb og fortærer foran oss storøyde turister.
En sjelsettende opplevelse
En spennende opplevelse i morgensolen, som gir god appetitt til frokosten på terrassen. Etter den dramatiske jakten i sanddynene er jeg igjen tilbake i ørkenens stillhet. Det er en meditativ og sjelsettende opplevelse å sitte med litt deilig frukt, en frisk grønn avocado smoothie og en kopp te og nyte synet av de vakre små gasellene som napper blader av trærne få meter fra meg – i den deilige stillheten i dette herlige hotellet i den vakre ørkenen som er i ferd med å våkne til liv. Jeg nyter alt sammen i lange drag.
Verdt å vite:
Great Hotels valgte å fly med Emirates direkte fra Oslo til Dubai. Daglig avgang fra Gardermoen kl 14:50. Pris og annen info finner du på www.emirates.no
Al Maha Desert Resort & Spa ligger en times kjøring fra flyplassen i Dubai. Dette hotellet i ørkenen er etablert som en beduinleir med suiter som minner om beduintelt. Hotellet er et resultat av arbeidet for å bevare ørkenkulturen, dyrelivet og vegetasjonen. Gjestene på hotellet bidrar i dette arbeidet ved at en andel av betalingen går til Dubai Desert Conservation Reserve. Se priser og booking på www.luxurycollection.com/almaha
Dubai er også kjent for sine mange gode golfbaner. Fra Al Maha er det kun en kort kjøretur til noen av de beste banene, blant annet The Els Club, The Montgomerie og The Emirates Golf Club. Den beste golfsesongen er fra oktober til mai. Unngå sommermånedene når termometeret når opp mot 55 grader celsius.
Hotellet er behjelpelig med transport. Men skulle du ha behov for annen transport, så er Unique Luxury City Tour Pick & Drop et meget godt alternativ – og svært billig. Ring +971 (0)55 428 1177/(0)50-344 8906 og spør etter Rahmat. E-mail: rahmat_durrani@live.com. Han henter deg i sin elegante Lexus ES 350 og bruker taxameter.
Valuta er diram (AED) og 100 kroner tilsvarer ca 190 diram. Minibanker er det overalt, og tar du ut penger på hotellet, bevilger de seg fem prosent provisjon.
Det kreves ikke visum til Dubai, kun pass som er gyldig seks måneder etter hjemkomst.
The details
- Date: 15.11.2016
- Tekst: Terje Myklebost
- Photo: Al Maha Desort Resort og Terje Myklebost