Elverum

Scandic Elgstua

Elgstua – denne herlige kaféen nærmest midt i et gatekryss i Elverum. De fleste har hørt om denne legendariske kaféen med den store elgskulpturen...

Elg i soloppgang

Elgstua – denne herlige kaféen nærmest midt i et gatekryss i Elverum. De fleste har hørt om denne legendariske kaféen med den store elgskulpturen på utsiden og mange har sett den, eller til og med stoppet for å få seg en elgkarbonade på vei hjem fra hytta i Trysil eller Østerdalen. Nylig åpnet hotellet vegg i vegg, og de utfyller hverandre perfekt.

Tekst: Terje Myklebost, Foto: Scandic Hotels og Elgstua

Her snakker vi heller om elg i soloppgang enn solnedgang, for kaféen Elgstua er like populær i dag som den har vært siden åpningen i 1959, og kurvene for Scandic Elgstuas popularitet skyter i været.

Fra kafé til hotell

Elgstua har eksistert i 57 år, helt siden Berit og John Hellwege fikk bygget en tømmerkoie og åpnet den som kafé for tilreisende i 1959. Kaféen har fått være nærmest uendret siden, og veldig mange, både nordmenn og utenlandske turister vil minnes denne trivelige kaféen som tømmerkoia i det første veikrysset når du ankommer Elverum fra sør, vest eller fra Østerdalen. Da legger du nok først og fremst merke til den store betongskulpturen av en elg med Norges nasjonalhund, elghunden, ved siden av. Skulpturen står foran den mørke tømmerkoia med Elgstua skrevet med hvite bjerkestokker over inngangen. Mange har nok i sine yngre dager klatret opp på ryggen av elgen med det flotte geviret. Og mange har tatt turen innom Elgstua for en kopp kaffe, litt god husmannskost eller en deilig elgkarbonade.

Et par år etter åpningen hadde Berit og John fått bygget en hotellfløy med 18 enkle rom, som raskt ble populært som overnattingssted for reisende på vei nordover eller sydover. Og både Elgstua kafé og hotellet er like populært 57 år senere – kåret til Norges Beste Hotell 2015 av Hotels.com, og også for Norges beste hotellfrokost i Hedmark av Twinings to år på rad, i 2014 og 2015, men nå som et hotell i Scandic Hotels.

Oppkjøp og oppussing

I 2006 kjøpte John Tømte Elgstua. Han beholdt kaféen og hotellet i samme fine, norske tømmerstil, men gikk i gang med å oppgradere kjøkkenet og renovere hotellrommene. Gjesterommene hadde ikke bad, og i 2006 forventet gjester egne bad når de tok inn på hotell. I 2008 var alt ferdig, de 18 rommene var blitt til 19 og menyen fortsatt tradisjonskost og husmannskost med mye erter, kjøtt og flesk. Og selvfølgelig retter av elg, slik stamgjester var vant med og tilreisende gjester forventet i en kafé og et hotell med navn Elgstua.

Elgstua_coffee bar

Dynamisk kontrast

Men nå hadde behovet for utvidelse kommet og etter et par års planlegging, noen runder med myndigheter og naboer og i samarbeid med Terningen gikk hotelldirektør John Tømte i gang med å bygge en større hotellbygning knyttet til gamle, ærverdige Elgstua i 2012. 17 måneder tok arbeidet, og så sto en seks etasjes flott, moderne bygning på tomten som en fin, dynamisk kontrast til det den gamle tømmerkoia. Men også denne trukket i en fin kombinasjon av lyse vertikale naturbord og smalere og mørkere horisontale lister, som seg hør og bør i skogfylket Hedmark. Elegant gjort. Nå var Rica inne i bildet, og Elgstua ble et franchisehotell i Rica kjeden. Men bare i ni måneder etter at det åpnet dørene for publikum juni 2013. For etter Scandic Hotels oppkjøp av Rica kjeden i 2014 valgte John Tømte å la Elgstua bli med inn i kjeden, så nå er gamle, gode Elgstua blitt nye, elegante Scandic Elgstua.

Kaféen drives fortsatt som den alltid har gjort med trivsel, deilig tradisjonskost og fine grupper av stamgjester som kommer innom daglig for en kopp morgenkaffe eller sin vante lunsj. Og fortsatt har den gamle hotellfløyen sine hotellrom. Men fortsetter du videre innover så kommer du inn i det nye hotellet med en flott, moderne lobby, en topp restaurant, 11 godt utstyrte møterom og 97 nye innbydende og smakfullt innredede gjesterom.

Elgstua_Jaktladet restaurant3

Lyst og innbydende

I lobbyen, som er en fin kombinasjon av Jeger’n Bar og resepsjon er det trivelige og fargerike moderne sittegrupper i lilla, turkis og grått spredt rundt i det lyse og fine lokalet – noen lave og noen i barkrakk stil rundt høye runde bor. Fra taket henger to store lyse og lekre bøttelamper, gulvet er gjort i store, lyse kvadratiske fliser og resepsjonsdisken har et tøft og iøyenfallende fargebilde av en elg på fremsiden, selvfølgelig. Dette er jo Elgstua! Bak de blide resepsjonistene står tre store hvite glasskrukker med nakne hvite grener som en lekker dekor. Og midt i rommet et rundt steinbord med bålpanne med gassflamme i sentrum. Sosialt og trivelig. Bak en halvvegg finner du Tiur’n Kaffebar med tre høye runde bord og barkrakker. Dette fungerer også som mingleområde for møterommene som har fått navn som Elgposten, Elgoksen, Elgkua og Elgkalven.

Kongens nei

I lobbyen og i møterommene – og for så vidt i hele hotellet, var det et yrende liv da hele crew’et i storfilmen «Kongens nei – Tre Døgn i April» bodde på hotellet i en hel måned i fjor vinter. Da foregikk opptakene i Elverumsdistriktet som var et meget sentralt område i aprildagene 1940. Her var det store trefninger i Midtskogen bare noen hundre meter fra der Scandic Elgstua ligger i dag, og det var på Elverum Folkehøyskole at Elverumstraktaten ble undertegnet, hvor Kong Haakon avviste alle Hitlers tilnærmelser. Under innspillingen av filmen, som har premiere i september, bodde skuespilleren Anders Baasmo Christiansen som spiller Kronprins Olav, danske Jesper Christensen som spiller Kong Haakon, svenske Tuva Novotny som spiller Kronprinsesse Märtha, regissør Erik Poppe og hele teamet fra Pandox på Scandic Elgstua og bidro til både spennende og aktive dager for gjester og ansatte.

Elgstua_junior suite3

Dust og delikat

Heisen opp til gjesterommene er en bombe i knall blått, krom og speil, mens de 97 nye gjesterommene er i fire forskjellige kategorier – standard, superior, superior extra og syv junior suiter og én master suite alle går i duse, lyse farger med lys grå vegger og enten mørkt teppe eller lyse parkettgulv. De ti handicap rommene har alle tregulv og store bad. En vegg i hvert rom har en artig tapet med motiv fra naturen, med både tiur og elg i motivet, som frisker opp rommene på en morsom måte. Møblene er trehvite, sittegruppene i varianter av grått stoff og lamper med runde sorte skjermer. Vinduene er i gulvhøyde og gardinene florlette lys blågrå og tyngre beige. Gjennomført og smakfullt alt sammen. Badene er delikate med kremfargede fliser på veggene, mørk grå fliser på gulvet og mørk grå servant. Her er det varmekabler i gulvet, håndklevarmer, hårføner, gode tykke håndklær og alt du forventer å finne i et elegant hotell med moderne baderom. Tre av junior suitene har også en hyggelig liten balkong med et lite rundt bord og smijernstoler.

IMG_4155

Trivelig i Jaktlaget

Etter en ettermiddag på Norsk Skogmuseum, på Glomdalsmuseet med de mange vakre gamle bygningene eller på Elverum Golfbane er det hyggelig med et glass vin i Jeger’n Bar før du går til bords i hotellets trivelige Jaktlaget Restaurant. Den ligger i forlengelsen av lobbyen, på en avsats en liten trapp opp fra resepsjonen og med store vinduer som slipper lyset inn i et trivelig rom med plass til rundt 100 gjester. Møblene er i sjøblått stoff med enkle firkantede naturtre bord, gulvet i lys stavparkett, den ene kortveggen er knall rød og den andre rustikk med liggende bord i naturtre. Spisebordene er pyntet med stearinlys og stettglass med en roser i. Med disse trivelige omgivelsene følger menyen fint opp med et meget godt utvalg av deilige retter komponert av den dyktige chef’en Halvor Riisen Grøt. Her finner jeg fristende retter som Steinbitfilet panert i brent purre og pepper og Varmrøkt Ishavsrøy med søtrømme og syltet løk om forretter, og Reinsdyrfilet med kremet skogsopp, Lamme Carré med tomatiserte grønnsaker og rosmarinsky og Sesampanert Ishavsrøye, men mitt valg i kveld faller på gravet elg med tyttebærkokt pære til forrett, en deilig kveitefilet i en nydelig hvitvinssaus med hele ristede småtomater, en myk og god ertepuré og kokte småpoteter til hovedrett, og tilslutt en bombe av en varm sjokoladefondant med en kule frisk, hjemmelaget vaniljeis på en seng av fiske bær.

Godt i glasset

Vinen jeg velger er selvsagt hotellets egenimporterte Fitou Nobless du Temps fra landsbyen Fitou det gamle vinområdet Languedoc sør i Frankrike. De gamle vinstokkene med Carignan og Grenache gir rødvinen det kraftige, rustikke og regionale særpreget. Et deilig måltid i en trivelig restaurant hvor også frokosten er et kapitel for seg selv med alt fra frukter og speilegg til hjemmelagede deilige pateer og et stort utvalg knallgode hjemmebakte brød. En fantastisk start på dagen! Også servert i trivelige Jaktlaget – i et hyggelig hotell med en herlig kombinasjon av historikk i de gamle veggene og moderne hotellfasiliteter.  Her på Scandic Elgstua får du alt du begjærer – enten du kommer for et kurs, deltar på lutefisksmaking, vinkurs i hotellets vinstue i kjelleren, er med på elgjakt, besøker museene eller bare vil nyte Hedmarks vakre skogsnatur. Uansett – du får et veldig trivelig opphold i dette veikrysset i Elverum!

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 15.11.2016
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: Scandic Hotels og Elgstua

See more

Advesting