A spadream come true

For en som har vært på cruise med noen av verdens største cruiseskip er det nesten sjokkerende å se Seadream II ved kaia på St Thomas i Karibia. Hun er så liten og søt, vakker blå og hvit – men smekkfull av luksus og det gode liv. Seadream II er kanskje liten i omfang, men hun er stor på alt annet. Mye større enn de fleste andre cruiseskipene. Også på sitt store, lille spa.

 

Men når jeg er kommet over sjokket, er det befriende å kunne rusle om bord etter bare å ha fylt ut et lite skjema under et telt ved landgangen og slippe de endeløse køene, byråkratiet og den uendelig ventingen på koffertene når du skal på cruise fra Miami.

Når jeg entrer leideren og trår ut på det elegante teakdekket blir jeg møtt av et trivelig mannskap, et forfriskende glass champagne og deilige snitter i loungen, akkompagnert av lett klassisk pianomusikk – og jeg roer ned noen minutter etter den drøye to timers flyturen fra Miami. Så er det en lynrask liten passkontroll, fotografering og registrering i skipets resepsjon før jeg kan rusle ett dekk opp til min lugar, hvor kofferten allerede står, selvfølgelig. Å sjekke inn på dette flytende luksushotellet er enklere og mindre byråkratisk enn selv på de beste landbaserte hotell i verden. Lugaren er selvfølgelig ikke som en suite på de store hotellene, men riktig så hjemmetrivelig i lyse naturfarger og teak, lyse beige og hvit smalstripete gardiner, pene, duse akvareller på veggene, og meget velutstyrt. Her er det mørk grå sittegruppe med sofa, skrivebord, godt med skapplass og mye speil, et godt utstyrt bad i beige spettet marmor, med såper og kremer fra Bulgari, og en egen sengeavdeling med stor og deilig dobbeltseng med utsikt til det innbydende dypblå Karibiske Hav – og selvfølgelig en kjøler med en fristende iskald champagne som en liten velkomst gest. Sånn skal det være! Her skal jeg bo, og her kommer jeg til å trives i ti dager. Det kjenner jeg på meg!

Etter den obligatoriske sikkerhetsøvelsen på dekk kan cruiset begynne. Ti dager fra øy til øy, til vi avslutter i San Juan på øya Puerto Rico. SeaDream ll legger fra kai på St. Thomas om kvelden og stevner mot naboøya St. John, en bitteliten seilas i smul sjø. Og med 82 forventningsfulle og glade passasjerer om bord – rundt 30 nordmenn og resten fra USA, Canada og land i Europa. I et nydelig lite smykke av et skip.

Tidløst smykke

-Hun ble sjøsatt i 1986, men er fortsatt noe av det fineste som seiler i det Karibiske Hav, smiler kaptein Terje Willassen. Selv har han vært ombord i SeaDream ll i ti år, to år som overstyrmann, og kaptein siden 2006 – og er blitt glad i dette lille, vakre skipet. –Hun er på 4333 gross tonnasje, snaue 105 meter lang og 18 meter på det bredeste, seks dekk, plass til 112 passasjerer og tegnet av Yran & Storbraaten Architects. Et tidløst, klassisk smykke av et skip, nylig sandblåst og malt, med nytt teakdekk, nydelige buer og mye deilig, oljet treverk og blankpusset messing. Hun beundres i hver havn, men er vrien å manøvrere, denne sterke og selvstendige damen! ler Terje. Vi sitter på det femte av SeaDreams seks dekk, i den åpne restauranten Top of the Yacht, i brisen fra sjøen og med nydelig utsikt til havet og de mange frodige øyene. Hele dette femte dekket ble åpnet opp til en utendørs restaurant for kort tid siden, og er blitt en kjempesuksess på båten. Her serveres også frokost og lunsj.

St. John – en fin start

Den første morgenen våkner jeg til strålende solskinn og en tidlig kaffekopp på øvre dekk med utsikt inn til Cruz Bay på St. John – full av seilbåter og elegante små yachts. Til tross for den korte avstanden mellom øyene, er St. John en helt annerledes øy enn St. Thomas. Den siste er temmelig kommersiell, stapp full av diamant- og klokkebutikker hvor alt er taxfree – og meget hektisk når de store cruiseskipene ligger på rekke og rad ved kaia. Mens St. John er en stille og litt rustikk liten øy med artige, ruskete restauranter og barer ved Cruz Bay hvor pelikanene glir over bukten og stuper i havet etter mat, tett jungel og regnskog, nydelige små hvite sandstrender og hvor to tredeler av øya er fredet i en nasjonalpark. SeaDream ll må ankre opp utenfor bukta Cruz Bay da denne er erklært naturområde, så her går tenderbåten i skytteltrafikk hele dagen.

Jeg hopper på en lokal taxi som tar 14 passasjerer på lasteplanet og vi durer av gårde langs den meget kuperte veien over til verdensberømte Trunk Bay. På veien passerer vi skilt som indikerer fine hikeruter opp gjennom skogen til toppene, og får også glimt av det turkise vannet. Trunk Bay, i tillegg til Cinnamon Bay og Coral Bay, regnes blant de vakreste strendene i verden. Og det er en praktfull strand med florlett hvit melissand mot det turkise vannet, palmer og irrgrønn vegetasjon. I tillegg til å være en vakker strand er Cinnamon Bay et historisk sted hvor du kan se utgravinger fra indianerbosettinger 1000 år tilbake i tid, og i Trunk Bay ligger ruinene av en sukkerplantasje fra år 1718.

Lite, men så bra!

Etter en dag på stranden i stekende solskinn er det godt at det finnes et spa ombord i SeaDream. På ettermiddagen skifter jeg til badekåpe og rusler de få meterne langs korridoren på fjerde dekk bort til glassdøren i forpiggen. Innenfor den ligger en liten oase av et spa, med en innbydende liten resepsjon hvor Melissa og hennes team på fem terapeuter holder hus. Et par små kurvstoler med mørk brunt silketrekk, glass og mørk mahogny innredning og friske rosa blomster. Produktene de bruker er eksklusive og anerkjente – La Prairie, Thalgo, Harnn, Moroccanoil, Essie og Wella. Like vedsiden av ligger et lite, men velutstyrt fitnessenter med vekter og fire tredemøller som vender fremover og med nydelig utsikt over baugen og det Karibiske Hav. Her kan du løpe i timevis bare fordi det er så vakkert!

Men jeg vil heller ha en god behandling i dag – etter den lange flyturen fra Oslo, og etter en dag i solen. Alle terapeutene er fra Thailand, og når Joy foreslår en times SeaDream Massage, en thaimassasje, så takker jeg ja til det. Hun er fra Thailand, så dette kan hun nok til fingerspissene, bokstavelig talt. Men jeg poengterer at jeg vil ha en litt god og dyp massasje i dag. Jeg fyller ut skjemaet om min helsetilstand og gir meg over i Joys små, men råsterke hender. Hun fører meg inn i et av behandlingsrommene, og det første jeg ser er den praktfulle utsikten over det dypblå havet og den nydelige ettermiddagshimmelen. Som et blått maleri i det hyggelige rommet i lys beige, mørk mahogny, mørk grå håndklær over en bred massasjebenk og en vakker skulptur av Marian Heyerdahl på veggen, med tittelen Birth. Jeg skifter til en pysjamas i beige bomull og stikker føttene i en skål med varmt vann. Joy skrubber med grovt økologisk salt fra Thailand mens hun beskriver behandlingen jeg skal få og forhører seg om styrke og punkter på kroppen som jeg vil at hun skal fokusere på.

Dypt og deilig vondt

Så er vi i gang. Og et lite øyeblikk i starten angrer jeg på at jeg har bedt om en dyp massasje, for Joy har tatt det på alvor, og er langt sterkere enn jeg har trodd. Hun bruker alt hun har av kraft og tyngde. Spretter kattemykt opp på benken og legger hele kroppen i massasjen. Her er det ingen oljer eller kremer – kun rå massasje som gjelder. Joy jobber med tomlene over ryggen min, leter seg frem til de strategiske punktene og presser, hardt og nådeløst. Følger så opp med albuene og tilslutt knær og føtter. Bruker hælene så jeg skriker lydløst inni meg. Men så har jeg hørt at smerte er en mental greie, så da bruker jeg alt jeg har av psyke og kunnskap om meditasjon til å fortrenge smerten. For jeg vet at dette gjør godt i en gammel skrott. Joy jobber seg nedover over rompa som får skikkelig juling, lår og ømme legger til fotsåler. Smertefullt, men godt. Så vender jeg om og får samme omgang på forsiden. Før hun begynner med strekkøvelsene. Min stive kropp blir strukket i alle bauger og kanter og bøyd i de underligste stillinger. Men dette kan Joy. Hun er oppe på benken under hele seansen og bruker hele sin kropp og sine føtter til å stekke mine muskler og sener, og jeg kjenner hvordan kroppen min gir etter og nyter denne intense behandlingen. Svetten perler på pannen, jeg får glimtvis øye på det blå havet som virvler forbi og klarer å unngå å be om nåde. Her er det jeg som får juling av en liten, smilende, men bestemt og råsterk Thai-jente. Og når jeg vakler ut en time senere er det med følelsen av å være i en fremmed kropp. Her har jeg fått massert muskler og strukket ut sener jeg ikke visste at jeg hadde – og det kjennes helt fantastisk godt. Etter slaget i forpiggen velter jeg meg overende på en solseng i skyggen og bare lar kroppen falle til ro. Dette hadde den godt av! Litt god juling i det Karibiske Hav! Jada!

St. Barths – vakker og eksklusiv

St. Barth skal være en av de vakreste øyene i Karibien, som selvfølgelig fører til at øya er full av internasjonale celebriteter. I kjendismagasinene leser vi stadig om stjerner som ferierer her. Og det er jo naturlig at SeaDream med oss 20 nordmennene ankrer opp utenfor øyas administrasjonssenter Gustavia, og derfor heller ingen overraskelse når jeg støter på gamle, gode Cliff Richard på kaia. Han er med et annet cruiseskip som ligger for anker like bak oss. Men jeg lar Cliff være Cliff og rusler litt rundt i den idylliske lille byen full av fargerike lave bygninger, skulder ved skulder i de trange gatene, fulle av de mest eksklusive butikker og trivelige små restauranter og kaféer, pyntet med palmer og ildrøde flammetrær og med det turkise vannet i havnen som en vakker ramme. Ikke det minste rart at byen tiltrekker seg mennesker med god smak og sans for det pittoreske. Men det har ikke alltid vært slik. Denne øya er så kupert at man, den gang øyene ble oppdaget, ikke valgte å bosette seg her. Det var nærmest umulig å drive jordbruk på St. Barth – som for øvrig har fått navnet etter broren til Christopher Columbus, Bartholome. St. Baths er forkortelsen for St. Barthélemy, og er under fransk administrasjon, men med sterk innflytelse fra Sverige fordi byen Gustavia i sin tid var en skattemessig frihavn underlagt regler fra nøytrale Sverige. Og fortsatt ligger de gamle lagerbygningene fra 1800-tallet langs sjøen, nå som antikvitetsbutikker og restauranter, fortsatt kan du se det gamle rådhuset og klokketårnet i byen, som er gode eksempler på svensk arkitektur, og hotellet oppe i åsen over byen heter Carl Gustaf Hotel. Så her er det mye svensk. Men det er fransk, og derfor må jeg ta ut euro i minibanken når jeg skal hyre en taxi for å ta meg litt rundt på øya. Mange av gjestene på SeaDream II har valgt å leie ATV’er, disse firehjulingene, for å dure rundt på øya. Men selv finner jeg Karin. Hun er taxieier, født og oppvokst på øya, snakker godt engelsk og kjører meg rundt for en halv dag 60 euro. Jeg hopper inn og vi kjører av sted. Karin peker og forteller, og jeg nyter utsikten fra øvre del av Gustavia, over havnen full av seilbåter og luksus yachter, vi passerer nydelige små gravlunder bugnende av fargerike blomster og kritthvite gravstener, følger de smale veiene som bukter seg gjennom det kuperte landskapet, passerer lekre villaer, kjører over høye topper hvor kuer gresser og langs havet i nord hvor bølgene slår kraftig mot klippene. En riktig så hyggelig tur hvor Karin forteller om alt fra kjendiser til det lokale livet på øya – før hun setter meg av ved Nikki Beach og Eden Rock Hotel.

La Prairie for ansiktet

Etter karibisk sol, vind og sjøsprøyt er ansiktshuden mer enn moden for en behandling i spaet. Valget faller på gullbehandlingen deres, en 90 minutter Pure Gold Radiance Facial for menn – La Prairie’s nyeste anti-age gullbehandling. Spaets signaturbehandling for ansikt, og gjort med et av verdens beste merker. Nim tar imot meg. Hun er også fra Thailand, er blid som en sol og vet ikke hva godt hun skal gjøre – og gjør fantastisk mye godt etter hvert, skal det vise seg. Hun fører meg inn i behandlingsrommet, går gjennom den obligatoriske helsesjekken og gir meg en innføring i hva som venter meg. Og det er ikke småtterier. Jeg legger meg på maven, og Nim varmer opp med en deilig kroppsmassasje. I utgangspunktet fikk jeg vite at det handlet om en liten ryggmassasje, men jeg har mistanke om at Nim gir meg litt mer enn forventet når hun begynner med føttene og arbeider seg oppover til nakken og armene i en full kroppsmassasje – som minner sterkt om thaimassasjen jeg fikk for noen dager siden. Dyp og deilig vondt. Men denne gang med en meget god mandelolje som ikke er for glatt, men har en perfekt friksjon mot huden. Nim får godt tak i musklene med denne oljen, og med sine ekstremt gode og sterke hender. Hun forteller at hun har jobbet som terapeut i syv år, og jeg kan kjenne at hun har erfarne hender og elsker jobben sin.

Helt gull!

Etter en herlig halv time vender jeg smørsiden opp og Nim går løs på ansiktet mitt med en lett bekymret mine. Her er det mye å rydde opp i! Men hun bretter opp ermene og går i gang. Først med La Prairie’s myke og gode rensekrem – med varsomme og følsomme fingre. Så tørker hun dette vekk med varme og fuktige kluter før hun legger på en toner. Toneren brukes mellom hver del av behandlingen for å forberede huden på neste skritt. Og nå gjøres det klart til en enzym peeling, en 3-minute peel, som Nim legger varsomt på i sirkulerende bevegelser. Og jeg kjenner at denne har en sterk virkning. Min solpåvirkete hud svir godt mens kremen arbeider. Resultatet av peelingen er at porene trekker seg sammen når huden strammes. Og mindre porer gir et yngre utseende, som er et av målene med behandlingen. Mens kremen gjør sin virkning gir Nim hendene og fingrene mine en god skrubb med La Prairie’s Essential Exfoliator. Så er det av med peelingkremen i ansiktet, på med toneren og deretter anti aging masken, som skal gi liv til trett hud. Nim legger fuktige kluter over masken og lar denne arbeide seg godt inn i huden. I mellomtiden gir hun meg en aldeles fantastisk hodebunnsmassasje, dyp, sterk, følsom og deilig. Og det er omtrent her jeg forlater verden for et øyeblikk og glir inn i en god søvn, og våkner ikke før hun forsiktig fjerner kluter og maske og er i gang med en herlig ansiktsmassasje – med La Prairie’s gode massasjekrem full av god fukt og de viktigste vitaminene. Nim kan sitt fag og vet nøyaktig hvor massasjepunktene i ansiktet sitter. Hun arbeider fint både med stryk og punktmassasje, vekselvis sterkt og lett, og jeg kjenner at dette har en god virkning både på muskler og hud, og igjen dupper jeg av i rent velvære. Vi er kommet frem til behandlingens høydepunkt – La Prairie’s Gold Radiance krem. Men for å få en ekstra effekt av denne kremen legger Nim først på et serum. Huden min er sulten på god fukt etter mye vind, saltvann og kraftig sol og trenger mer enn bare krem. Jeg våkner mens Nim legger gullkremen på og gnir den forsiktig inn i huden med myke og følsomme fingre og hender. Hele ansiktet og halsen får sitt. Og denne deilige, duftende myke og milde kremen skal gi en god boost til huden, gi den mye fukt, en vakker glans og bidra til å forynge og styrke huden. Hun avslutter ansiktsbehandlingen med litt øyekrem og litt krem for leppene.

Ikke helt slutt

Men det er ikke helt slutt på min Pure Gold Radiance Facial! Nim har litt til til meg. Så mens jeg nyter den gode følelsen av ansiktsbehandlingen gir hun meg en nydelig fotmassasje med bearbeiding av reflekspunktene, leggene får en herlig runde og tilslutt lårene. Avslutningsvis noen gode strekk av muskulatur og senefester, og voila! Jeg føler meg mange år yngre i ansikt, kropp – og sjel! Og med en massert hånd på hjertet – dette er en av de absolutt beste ansiktsbehandlinger jeg noensinne har fått. Og jeg har fått noen!

Nye øyer hver dag

Så godt som hver dag besøker vi nye øyer – Anguilla, Nevis, Saint Kitts, Virgin Gorda, Anegada, Tortola, Norman Island og Jost van Dyke den siste dagen hvor vi besøker verdensberømte Fox’s Bar og Sloggy Dollar, som er kjent for å ha funnet opp rumdrinken Pain Killer. SeaDream ll arrangerer utflukter på de forskjellige øyene. Alt fra sykkelturer med sykler fra skipet, hiketurer, snorklesafarier og ATV turer til grotteturer, guidede sightseeingturer, golf eller late besøk på de mange eksotiske strendene. Valgene er mange, men alle med spennende opplevelser i stadig nye eksotiske kulturer.

Intimt og sosialt

-Et cruise handler om det gode liv i en kombinasjon av oppholdet om bord i skipet og besøk på stadig nye øyer. SeaDream ll er et flytende hotell fullt av dette gode livet. Men det er et lite hotell med plass til kun 112 gjester. Det er på begynnelsen av sesongen, så på dette cruiset har vi kun 82 gjester ombord. Men når vi er så små og eksklusive, og når vi heller ikke har balkonger til lugarene og alle må opp og ut på dekk for å få frisk luft og for å være sosiale, så er vi ekstra avhengig av at alle trives og har det sosialt hyggelig, at de finner sin plass ombord og at de finner nye venner. Men her kan alle velge – vil du ha fred og ro og være litt for deg selv, så finner du det på øverste dekk med solsenger plassert litt for seg selv, og vil du være mer sosial, så er det akterdekket med bassenget som gjelder, smiler Terje.

Dagens høydepunkt

SeaDreams spisesal, The Dining Salon, ligger på andre dekk og er et intimt og hyggelig rom, lavt under taket, mye treverk, søyler og sosiale, runde bord med hvite duker og blomsteroppsatser, men med de deilige varme kveldene er det oppe på femte dekk, i The Top of the Yacht, vi helst spiser middag. Da møtes alle først på akterdekket til canapéer og champagne og litt informasjon fra club director Peter om den videre seilasen og kveldens og morgendagens aktiviteter. Og så er det opp til middag ute, men under tak på femte og sjette dekk – med vind i håret og duften av hav og deilig mat i nesen. Chef Virender Singh fra India er en tryllekunstner når det gjelder å diske opp med de deiligste retter fra den lille byssa ombord. I løpet av det ti dager lange cruiset får vi servert fire retters middag hver kveld, hvor vi kan velge mellom tre forretter, tre mellomretter, tre hovedretter og tre desserter – og faller ikke noe av dette i smak, så kan du plukke fra en fyldig sidemeny. Men her faller det aller meste i smak – alt fra gåselever, tunfisk carpaccio, vaktelegg, hummer, krabber og de deiligste supper til møre biffer, lammesadel og eksotiske fiskesorter, brutt opp av friske sorbeter og fulgt opp av de nydeligste desserter. Og alt akkompagnert av deilige viner fra hele verden – og fantastiske, oppofrende, trivelige og morsomme kelnere som løper mellom bordene og varter oss opp på den aller beste måte. Det er flott å oppleve øyene, kulturene og aktivitetene på dagtid, men de praktfulle middagene hos våre venner kelnerne ute på dekk om kvelden er på mange måter dagens høydepunkt. Og så samles alle rundt den hesteskoformede Top of the Yacht Bar på øverste dekk etter middag til en nightcap og livlig musikk og samtale, og fortsetter gjerne rundt flygelet i pianobaren, ved blackjack bordet eller med hyggelig småprat i skipets kanskje fineste rom – biblioteket like innenfor pianobaren. Et lekkert rom med mørk parkett, hyller og glasskap i mørk teak bugnende fulle av bøker, et rundt bord i sentrum med magasiner, fint dust stripet tapet i lys beige, fire nydelige sittegrupper med lilla lenestoler, elegante off white sofaer med små lilla og brune puter, flotte lys beige råsilkegardiner, to skrivebord i tre med PC’er og printere og matchende, ekte kunst på veggene. Et herlig bibliotek og stillerom.

Caviar Splash

Det største kulinariske høydepunktet er nok chef Singhs syv retters meny med aldeles nydelige små retter en av kveldene mot slutten av cruiset – og det mest underholdende høydepunktet når hele mannskapet og våre trivelige kelnere inviterer på en Caviar Splash på øya Jost van Dyke den siste dagen. De disker opp med en herlig grillunsj på stranden i White Bay og topper det hele med deilig kaviar og champagne nydelig dekket opp på et seilbrett hvor vi må vasse ut for å få gleden av det hele. Chef Singh serverer kaviaren og hans kelnere byr på champagne i stettglass i sjøen. Mye latter og en strålende avslutning på et glitrende cruise i det Karibiske Hav. Og ja, vi reiser hjem med mange nye venner – og entrer gjerne leideren til SeaDream ll igjen.

Verdt å vite:

Great Spa valgte å fly med Swiss til Miami via Zürich, www.swiss.com. Alternativer er Norwegian til Fort Lauderdale eller British Airways til Miami via London. KLM og Air France flyr også denne strekningen.

Fra Miami er American Airlines et av få amerikanske flyselskaper som flyr strekningene til St. Thomas med retur fra Puerto Rico. Pris ca kr 3500.

Trenger du å overnatte i Miami, så er det et hyggelig alternativ å ta en taxi fra flyplassen til Miami Beach og sjekke inn på et av de mange små art deco hotellene langs Ocean Drive eller i gatene bakenfor. The Hotel kan være et godt valg. www.thehotelofsouthbeach.com. Og taxituren koster ca $ 25 hver vei.

Et cruise med Seadream l eller ll kan bookes gjennom ditt lokale reisebyrå eller på www.seadream.com. Prisene varierer i forhold til sesong, om du velger cruise i Middelhavet eller det Karibiske Hav, antall dager eller valg av type lugar. Se seilingsruter, tilbud om bord, aktiviteter i land og priser på www.seadream.com. Når du først er ombord, så er alt inkludert bortsett fra spabehandlinger, spesialbestilte viner, utflukter til øyene og golfrunder.

I det Karibiske Hav seiler SeaDream innom flere forskjellige land. De fleste steder er amerikanske dollar gangbar mynt. Men ta også med noen euro til bruk på øyer som administreres av europeiske land. Taxier krever gjerne kontant betaling i tillegg til inngang på enkelte strender og museer, ellers fungerer de fleste kredittkort godt. Husk at du trenger visum til USA, såkalt Esta. Kan bestilles på nettet på www.esta.cbp.dhs.gov/ og koster $14. Ombord i SeaDream ordnes alle andre nødvendige visa gjennom et personlig kort du får ved innsjekking. Kortet fungerer både som nøkkel til lugaren og som identifikasjon. God seilas!

Share this / Subscribe now

The details

  • Date: 28.12.2016
  • Tekst: Terje Myklebost
  • Photo: SeaDream og Terje Myklebost

See more

Advesting